Savaş uçağıyla çarpışmaktan son anda kurtulmuş

Savaş uçağıyla çarpışmaktan son anda kurtulmuş

Emirates Havayolları'na ait uçak savaş uçağıyla çarpışmaktan son anda kurtulmuş.

2013.06.29 10:52 - Son Güncellenme: 2013.06.29 10:53 - Dünya
A
Savaş uçağıyla çarpışmaktan son anda kurtulmuş

Dubai merkezli Emirates Havayolları'na ait yolcu uçağının, geçtiğimiz Şubat ayında, İstanbul uçuşunu gerçekleştirmek için Dubai Uluslararası Havaalanı'ndan kalkışından hemen sonra bir savaş jeti ile çarpışmaktan sonra anda kurtulduğu ortaya çıktı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Genel Sivil Havacılık Otoritesi tarafından yapılan açıklamaya göre, olay 12 Şubat tarihinde, yerel saatle 07.37 sıralarında meydana geldi. Dubai'den İstanbul'a gitmek üzere havalanan ve 400'ün üzerinde yolcu ve mürettebat taşıyan Boeing 777 model EK123 sefer nolu Emirates uçağı, havalandıktan yaklaşık 16 saniye sonra BAE hava kuvvetlerine ait ve aynı bölgede uçan Hawk askeri jetine 3.5 saniyelik mesafeye kadar yaklaştı.

Havaalanı yakınlarında düşük irtifadayüksek hızlı manevralar yapan jet, Emirates uçağına saatte 640 kilometre hızla yaklaştı ve kulenin uyarması neticesinde son anda manevra yaparak çarpışmayı engelledi. En yakın noktada sivil ve askeri uçak arasındaki mesafenin dikey olarak 30 metre, yatay olarak da 550 metre olduğu ifade edildi.

Sivil Havacılık Otoritesi, en dikkatli şekilde hadisenin incelendiğini ve ilgili birimlerle işbirliği içerisinde son raporun hazırlanacağını açıkladı. Raporda, Emirates uçağının tırmanışta olduğu ve olası bir kazayı önlemek için herhangi bir manevrada bulunmasının mümkün olmadığı kaydedildi. Hadisenin ardından uçağın İstanbul'a doğru devam ettiği öğrenildi.

Havacılık uzmanları, Birleşik Arap Emirlikleri'nde havacılık sektörünün çok hızlı büyümeye devam ettiğine dikkat çekiyor. Ülkede sekiz sivil havaalanının yanısıra beş adet havayolu bulunuyor. Bu havayolları her ay ortalama beş adet yeni uçak teslim alıyor ve ülkedeki hava trafiğinin bazı uçuş kısıtlamaları nedeniyle daha da sıkıştığı belirtiliyor.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.06.29 10:52 - Son Güncellenme: 2013.06.29 10:53 - boş7
A