Rusya Devlet Başkanı Putin'den Afganistan açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Putin'den Afganistan açıklaması

Putin, Afganistan sınırındaki durumla ilgili Tacikistan'a destek vereceklerini duyurdu. 1 Temmuz'da Rusya ve Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü Parlamenterler Meclisi Konseyi, Afganistan'daki durumla ilgili endişelerini dile getiren bir bildiri yayınlamıştı.

2021.07.05 17:24 - Son Güncellenme: 2021.07.05 17:25 - Dünya
A
Rusya Devlet Başkanı Putin'den Afganistan açıklaması

Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya lideri Vladimir Putin'in Tacik mevkidaşı İmamali Rahman ile yaptığı görüşmede Afganistan sınırındaki durum ile ilgili Tacikistan'a gerekli desteği vermeye hazır olduğunu teyit ettiği belirtildi.

RUSYA BAŞKANLIĞI: YARDIM DEVAM EDECEK

Rusya Başkanlığı Afganistan Özel Temsilcisi ve Rusya Dışişleri Bakanlığı İkinci Asya Departmanı Direktörü Zamir Kabulov Pazartesi günü TASS'a verdiği demeçte, Rusya ve Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (CSTO) Tacikistan'a planlandığı gibi Afganistan sınırını korumak için yardımlarını sürdüreceklerini söyledi.

Elçi, "[Yardım] planlandığı gibi sağlanıyor ve bu modda devam edecek." dedi.

Tacikistan Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi Sınır Muhafız Birlikleri'nin basın merkezi Pazartesi günü, 1.000'den fazla Afgan askerinin [Rusya'da yasadışı olan] Taliban grubuyla yapılan savaşlardan sonra Tacikistan'a çekildiğini bildirdi.

Afgan askerleri son iki hafta içinde birkaç kez Tacikistan topraklarına çekilmek zorunda kaldı.

CSTO Genel Sekreteri Stanislav Zas, daha önce Afganistan'ın kuzey bölgelerindeki durumun kötüleştiğini ve örgütün ciddi endişelere neden olduğunu söyledi.

Zas'a göre, güney sınırının güvenliğinin sağlanması için Tacikistan'a yardım sağlanması şart.

1 Temmuz'da CSTO Parlamenterler Meclisi Konseyi, Afganistan'daki durumla ilgili endişelerini dile getiren bir bildiri yayınladı ve o ülkedeki tüm siyasi güçleri barış sürecini kolaylaştırmaya çağırdı.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2021.07.05 17:24 - Son Güncellenme: 2021.07.05 17:25 - Sevcan Sarıkaya
A