Putin'den Özbekistan'ı kızdıracak hamle

Putin'den Özbekistan'ı kızdıracak hamle

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin,Rusya desteğiyle Kırgızistan'da inşa edilecek HES için anlaşma imzaladı.

2013.05.09 13:38 - Son Güncellenme: 2013.05.09 13:42 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Putin'den Özbekistan'ı kızdıracak hamle

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Özbekistan'ı kızdıracak bir hamlede bulunarak, Rusya desteğiyle Kırgızistan'da inşa edilecek yeni hidroelektrik santrallerinin (HES) inşasıyla ilgili hükümetler arası işbirliği anlaşmasını imzaladı. Rus basını imza haberini, 'Putin'den yeni hidroelektrik santrallerinin inşasına destek" şeklindeki başlıkla verdi.

Putin'in imzaladığı anlaşma uyarınca Rusya'nın desteğiyle Kırgızistan'da Kambarata-1, Narın nehrinin yukarı kısımlarında da Akbulunk, Narın HES-1, Narın HES-2 ve Narın HES-3 barajlarının inşası öngörülüyor.

Putin, daha önce de Özbekistan'ın karşı çıktığı 'Kırgızistan'daki Kambarata-1 barajının inşasının daha da hızlandırılması gerektiği' yönündeki açıklamalarda bulunmuştu. Kırgızistan'ın Sırdeya ırmağını besleyen ana kaynaklardan Narın nehri üzerinde inşa edeceği Kambarata-1 hidroelektrik santrali yılda yaklaşık 6 milyar 300 milyon kw/s elektrik enerjisi üretecek. Havzasında 4 milyar 600 milyon metreküp su toplanması beklenen baraj, yaklaşık 2 milyar 200 milyon dolara mal olacak.
Bölgeyi besleyen Sırderya ve Amuderya nehirlerinin aşağı kısmında yer alan Özbekistan, bölgedeki su dengesini olumsuz etkileneceği gerekçeleriyle bu iki nehrin başında duran Kırgızistan ve Tacikistan'ın kurmayı planladığı yeni barajların inşasına karşı çıkıyor.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.05.09 13:38 - Son Güncellenme: 2013.05.09 13:42 - HABER MERKEZİ
A