PKK çekilirken çocuk götürmeyecek

PKK çekilirken çocuk götürmeyecek

Hükümet çocuklar için 2 aşamalı plan yaptı. Buna göre çekilme sırasında çocuklar Türkiye'de kalırken, Mahmur'da doğanlar da getirilecek

2013.05.02 09:55 - Son Güncellenme: 2013.05.02 09:58 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
PKK çekilirken çocuk götürmeyecek

 

Hükümet, PKK'nın gücünü korumak amacıyla çekilme sürecinde çocukları kullanmaması için iki aşamalı plan hazırlıyor. SABAH'ın ulaştığı bilgilere göre, terör örgütünün çekilme sırasında çocukları da götürmesini engellemek için aileler ile görüşülecek ve çocukların okullarıyla temasa geçilerek kontrolleri yapılacak. Planın ikinci ayağına göre ise, Kuzey Irak'taki Mahmur Kampı'nda doğan çocuklar ülkeye geri getirilecek.

AİLELER ENDİŞELİ

Çözüm Süreci kapsamında Güneydoğu'da kırsaldan şehirlere doğru taşınma başladığı, özellikle Şemdinli ve Şırnak merkezlerine köylerden gelen aile sayısının arttığı belirlendi. Bu artışta ailelerin örgüt çekilirken, yanında çocukları da götüreceği endişesinin rol oynadığı ortaya çıktı. Durum önce okullarda fark edilirken, ailelerin konu ile ilgili endişe ve yardım taleplerinin Ankara'ya da ulaştığı öğrenildi. Hükümet, bu çerçevede öncelikle okullarda çocukların kontrol edilmesine karar verdi. Güvenlik bürokrasisine gelen bilgilere göre ailelerin özellikle lise çağındaki çocuklarını PKK'dan sakladıkları öğrenildi.

MAHMUR'UN ÇOCUKLARI

"Çocuk"konusunda atılacak ikinci adım ise Mahmur Kampı ile ilgili olacak. PKK'nın insan kaynağı olarak kullandığı kampta doğan, ailesi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasına rağmen Türkiye'ye hiç gelmemiş çocukların kazanılması amaçlanıyor. Buna göre BM ile kampın kapatılmasına yönelik müzakerelere paralel, çocuklara vatandaşlık verilmesi ve aileleri ile birlikte Türkiye'ye dönmeleri için çalışma başlatılacak. Çekilmenin ardından bu konuda adım atmaya hazırlanan güvenlik bürokrasisi, geri dönüşlerin ilk olarak çocuklu ailelerden başlamasını planlıyor. Çocuklara vatandaşlık verilecek. 

SABAH

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.05.02 09:55 - Son Güncellenme: 2013.05.02 09:58 - HABER MERKEZİ
A