Ermenistan'da ilk sonuç belli oldu: Paşinyan önde bitirdi

Ermenistan'da ilk sonuç belli oldu: Paşinyan önde bitirdi

Ermenistan'da yapılan erken parlamento seçimini, Paşinyan'ın partisi resmi olmayan ilk sonuçlara göre oyların yüzde 53,92'sini alarak kazandı. Paşinyan, "Ermenistan halkı üç yılda ikinci devrimi gerçekleştirdi. Bu sefer 'kadife' yerine 'çelik' devrim gerçekleştirdi.' açıklamasında bulundu

2021.06.21 07:15 - Son Güncellenme: 2021.06.21 08:14 - Dünya
A
Ermenistan'da ilk sonuç belli oldu: Paşinyan önde bitirdi

Ermenistan'da erken parlamento seçimi için halk sandık başına gitti.  Azerbaycan'ın yaklaşık 30 yıldır Ermenistan'ın işgali altındaki topraklarını 44 günlük savaşla kurtarması sonrasında, Nikol Paşinyan'ın başbakanlık görevinden istifa ettirilmesi üzerine yapılan parlamento seçiminde 26 siyasi hareket yarıştı. 

PAŞİNYAN'DAN ZAFER KONUŞMASI

Ermenistan'da oy sayma işlemi devam etmesine rağmen büyük bir fark atarak seçimleri önde götüren Başbakan Nikol Paşinyan gece yarısı kameralar karşısına geçerek destekçilerine teşekkür konuşması yaptı. Seçimlerde çıkan sonucu beklediklerini ifade eden Paşinyan, "Ermeni halkı seçimini yaptı. Beklenen sonuç oldu. Biz de bu seçimlerde Ermenistan halkının zaferini öngörüyorduk. Sivil Sözleşme Partisi'nin parlamentoda çoğunluğu kazandığı şimdiden belli. Henüz oylar tam sayılmadı. Ancak ikna edici bir çoğunluğa sahip olacağız. " dedi. Konuşmasında Rusya'ya da mesaj gönderen Paşinyan, "Ermenistan'a ve Ermeni halkına verdiği destek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, Başbakan Mihail Mişustin'e ve Rusya Federasyonu'na şükranlarımı sunuyorum" dedi.

PARTİ LİDERİNİN ARABASINA SİLAHLI SALDIRI

Rusya yanlısı tutumu ile bilinen ve Ermenistan İttifakı ile yarışan Koçaryan da Erivan'da oyunu kullandı. Oylama sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Koçaryan, şehirde kendisiyle ilgili hakaret içeren broşürlerin dağıtıldığını ve iktidardan şüphelendiğini söyledi. Koçaryan, polisin kısa sürede sorumluları bulmaması halinde iktidar hakkında suç duyurusunda bulunacağını bildirdi. Öte yandan, "Şirinyan-Babacanyan Demokratlar Alyansı" ittifakı Başkanı Arman Babacanyan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, arabasına silahlı saldırı yapıldığını bildirdi. Babacanyan, "Katil, hırsız, mafya özgür dolaşırken, hatta seçimlere katılırken böyle olaylar kaçınılmaz." ifadelerini kullandı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkede yapılan erken parlamento seçimlerinde, ikna edici çoğunluğu kazanacaklarını duyurdu. Paşinyan, henüz seçimlere ilişkin kesin olmayan sonuçlar açıklanmadan Facebook hesabından yaptığı canlı yayında taraftarlarına seslendi.

Lideri olduğu Sivil Sözleşme Partisi'nin oyların çoğunluğunu aldığın belirten Paşinyan, "Sivil Sözleşme Partisi'nin parlamentoda çoğunluğu kazandığı şimdiden belli. Henüz oylar tam sayılmadı. Ancak ikna edici bir çoğunluğa sahip olacağız." ifadelerini kullandı.

Ulusal ve sosyal uyumu yeniden sağlamanın vaktinin geldiğini söyleyen Paşinyan, "Ermenistan halkı üç yılda ikinci devrimi gerçekleştirdi. Bu sefer 'kadife' yerine 'çelik' devrim gerçekleştirdi.' açıklamasında bulundu. Ayrıca Paşinyan, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü ve Avrasya Ekonomik Birliği ile iş birliğini genişletmeye niyeti olduğunu kaydetti.

KOÇARYAN SONUÇLARIN İNANDIRI OLMADIĞINI SAVUNDU

Seçim yarışını ikinci sırada götüren Ermenistan İttifakı'nın lideri eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan ise yaptığı açıklamada, seçime ilişkin kesin olmayan ilk ön sonuçların "tartışmalı" olduğunu savundu. Koçaryan, bu sonuçların inandırıcı olmadığını da belirtti.

Oylama sonuçları ile ilgili verilerin 8 aydır toplumsal yaşamda izledikleri gözlemle çeliştiğini ifade eden Koçaryan, sandıklarda organize ve planlı sahtekarlıklara işaret eden yüzlerce sinyal olduğuna işaret etti. Koçaryan, kayıtlara geçen ve iddia edilen seçim ihlallerinin dikkatli bir şekilde incelenmesini isteyeceklerini, tüm bu sürecin ardından oylama sonuçlarını kabul edeceklerini bildirdi.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2021.06.21 07:15 - Son Güncellenme: 2021.06.21 08:14 - Ali Yaşar
A