Pandemi, terzileri de vurdu

Pandemi, terzileri de vurdu

İstanbul İstatistik Ofisi'nin yayınladığı 'İstanbul'da Pandemi Döneminde Mahalle Esnafı Araştırması' sonuçlarına göre corona virüs salgını süresince, terzilerin ortalama gelirleri yüzde 70,7 azaldı. Konuyla ilgili Ntv.com.tr'ye konuşan İstanbul Kadın Ve Erkek Terziler Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Turan Aydoğdu, birçok terzinin bu dönemde dükkanını tamamen kapattığını söyledi. Salgın döneminde düğün nişan gibi birçok etkinliğin iptal olmasının kendilerini olumsuz etkilediğini ifade eden Aydoğdu, yeni ustaların yetişmemesine bağlı olarak önümüzdeki 10 yıl içinde terzilik mesleğinin yok olabileceğini belirtti.

2021.03.03 12:04 - Son Güncellenme: 2021.03.03 12:04 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Pandemi, terzileri de vurdu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesinde kurulan İstanbul Planlama Ajansı'na bağlı birimlerden biri olan İstanbul İstatistik Ofisi, geçen hafta, 'İstanbul'da Pandemi Döneminde Mahalle Esnafı Araştırması' adlı bir rapor yayımladı.

Raporun ayrıntılarına göre corona virüs pandemisinden ekonomik olarak en çok etkilenen esnaflardan biri de terziler oldu. 

Buna göre pandemi sürecinde terzilerin aylık ortalama müşteri sayısı yüzde 80,5 azalırken terzilerin ortalama geliri de yüzde 70,7 oranında düştü. Bunun yanı sıra terzilerin yüzde 94,9'u kira, fatura ve işçi ücreti gibi işletme giderlerini karşılayamadığını belirtti.

İstanbul Kadın Ve Erkek Terziler Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Turan Aydoğdu, raporda yer alan bilgileri, değerlendirdi.

"İĞNEYLE KUYU KAZIYORUZ"

Ntv'nin haberine göre Salgın döneminde düğün gibi birçok etkinliğin iptal olmasıyla terzilerin mağdur olduğunu belirten İstanbul Kadın Ve Erkek Terziler Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Turan Aydoğdu, "Çoğu terzi dükkanı kapattı. Dükkan kira, ev kira... Nereye kadar dayanabilecekler? Biz iğneyle kuyu kazıyoruz. Bizim pandemideki tek şansımız şu oldu, berberler gibi tamamen dükkanı kapatmadık. Ama birçok terzi de dükkanda boş boş oturup elektrik yakmak yerine evde otururum diyerek dükkanını hiç açmamayı tercih etti" dedi.

Gelir vergisi ödeyen terzilerin devlet desteğinden de yararlanamadığını dile getiren Aydoğdu, "Gelir vergisi ödeyen terziler devletin verdiği bin lira destekten de faydalanamadı. Biz oda olarak bir şeyler yapmak istedik. 39 ilçe belediyesine yazı gönderdik, destekte bulunabilirler mi diye. Ancak birçoğundan cevap gelmedi. Kendimiz oda olarak, üyemiz olan terzilere erzak yardımında bulunmaya çalıştık. 500-600 üyemize ulaştık. Ama tabii yeterli değil" ifadelerini kullandı.

"10 YIL SONRA TERZİ DE KALMAYACAK"

Araştırma sonuçlarında ayrıca pandemiden önce terzilerin yüzde 56,9'u tek başına çalışırken, pandemide tek başına çalışanların oranının yüzde 75,2'ye yükseldiği belirtildi. Aydoğdu, bu durumun sebeplerinin sadece Covid-19 salgını olmadığını, artık terzi olarak yetişen kimsenin olmadığını söyledi. 

Aydoğdu, "10 yıl sonra terzi de kalmayacak. Artık terzi olarak yetişen kimse yok. Terzilik, el emeği göz nuru bir iş. Birisi bizden iş istediği zaman, ne kadar maaş verebileceğimizi soruyor. Biz sabit geliri olan bir meslek grubu değiliz ki. Parça başı çalışıyoruz. Kimseye öyle sabit ödeme yapamıyoruz" açıklamasında bulundu.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2021.03.03 12:04 - Son Güncellenme: 2021.03.03 12:04 - HABER MERKEZİ
A