"Ölüler ülkesi" bekçisinin heykeli bulundu

"Ölüler ülkesi" bekçisinin heykeli bulundu

Denizli'deki Hierapolis Antik kentinde sürdürülen kazılarda, ölüler ülkesinin girişinde beklediğine inanılan üç başlı köpek heykeli bulundu.

2013.10.14 12:40 - Son Güncellenme: 2013.10.14 12:41 - Yaşam
A
"Ölüler ülkesi" bekçisinin heykeli bulundu


 

Pamukkale'de bulunan antik Hierapolis kentinde kazı çalışmaları yılda 12 aya çıkarılırken, özellikle son bir yılda yapılan çalışmalar tarihe ışık tutmaya devam ediyor. Pamukkale Üniversitesi ve İtalyan kazı heyeti tarafından ortaklaşa sürdürülen kazılarda, Yunan mitolojisinde Yeraltı İlahı Hades'in yönettiği ölülerin bulunduğu yeraltının kapısında bekçilik yapan üç başlı köpek ve yılan heykeli ortaya çıktı.

Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Laodikya kazı alanında Prof.Dr.Celal Şimşek başkanlığında önemli çalışmalar yapıldığını belirterek şöyle konuştu: "Burada sadece yılda bir ay değil, 12 ay kazı yapılıyor. Laodikya'nın yanı sıra Denizli'nin diğer antik kentlerinde de sürdürülüyor. Buldan'daki Tripolis Antik kentinde çok önemli tarihi eserler bulundu. Türkiye ve dünya arkeolojisi için bölgemiz içinde yer alan Hierapolis Antik kenti çok önemli. Bu kentte Prof.Dr.Francesco D'andria başkanlığında İtalyan kazı heyeti 50 yıldır burada çalışma yapıyor. Onlarla bu yıl kazıların hızlandırılması ile ilgili Denizli Valiliği, İl Özel İdaresi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın çok önemli katkılarıyla çalışmalar yapıldı."

Bu çalışmalar içerisinde en önemlisinin Cehennem Kapısı olarak bilinen Plutonium'un ortaya çıkarılması ile ilgili olduğunu ifade eden Vali Demir, şunları söyledi: "Cehennem Kapısı'nın aslında sadece bir taşı bulunmuştu. Bu yıl da oradaki işin önemi görülerek, özellikle sağlanan ödeneklerle İtalyan heyete bu konuyla ilgili destek verildi. Cehennem Kapısı'nın girişinden yaklaşık aşağıya doğru iki metrelik bir alana girildi. Altta bir havuz çıktı. Bu esnada çok önemli eserler ortaya çıktı. Plutonium özellikle çok tanrılı dönemde kutsal sayılan bir bölgeydi. Burada özel törenlerle Hades'e kurbanlar adanıyordu. Daha sonraki dönemde burası tek tanrılı dönemde uygun görülmedi ve üzeri kapatıldı. Üzeri kapatıldıktan sonra kazı döneminde görüldü ki, bu eserlerin içeride olduğu ortaya çıktı. Bunlardan bir tanesi de Cehennem Kapısı'nın girişinde olan 3 başlı Kerberos köpeğinin heykeliydi. Bunun dışında bir yılan bulundu. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2013.10.14 12:40 - Son Güncellenme: 2013.10.14 12:41 - boş7
A