Nükleerde işbirliği istiyor

Nükleerde işbirliği istiyor

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Sinop'a yapılacak nükleer enerji santralinde Türkiye ile işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

2013.05.02 06:32 - Son Güncellenme: 2013.05.02 06:33 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Nükleerde işbirliği istiyor

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, sadece nükleerde değil altyapı çalışmaları, uzay ve sağlık gibi konularda da işbirliği yapmak istediklerine dikkat çekti.

   
Başbakan Şinzo Abe, Rusya ve Ortadoğu'ya yapacağı ziyaretlerin ardından Türkiye'ye gelecek. 2-3 Mayıs'ta Türkiye'de bulunacak Japon lider, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek. Ankara ziyaret öncesi Şinzo Abe, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) özel açıklamalarda bulundu. Abe, "Başbakan Erdoğan ile gerçekleştireceğimiz toplantıda, Japonya-Türkiye ilişkilerinin güçlendirilmesine yönelik somut politikalar hakkında detaylı görüşmeler yapmayı ve sonuç almayı ümit ediyorum." diye konuştu. Abe, Türkiye ile Ekonomik İşbirliği Anlaşması'na yönelik ortak çalışma süreci ve Sosyal Güvenlik Anlaşması'nın imzalanmasına yönelik çalışmaları da süratle yürütmek istediklerini kaydetti.

22 MİLYAR DOLARLIK PROJE
Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Sinop'a inşa edilmesi planlanan nükleer enerji santralinde "güvenli ve en üstün teknoloji ile işbirliği yapmak" istediklerine dikkat çekti. Japonya'nın en çok satan Yomiuri gazetesinin iddiasına göre, Şinzo Abe'nin Ankara ziyareti sırasında Japonya ile Türkiye arasında nükleer santralin inşasına yönelik temel anlaşma sağlanacak. 2017'de yapımına başlanacak nükleer santralin, 2023'de devreye girmesi planlanıyor. 22 milyar dolarlık proje Japon Mitsubishi ile Fransız Areva şirketinin ortaklığında gerçekleştirilecek.
  

Japonya Başbakanı Abe, nükleer enerji santralinin yapımının yanı sıra başka somut projelerde de işbirliği potansiyeli olduğunu düşündüğünü kaydetti. Abe, "Sadece nükleer alanda kalmadan büyük ölçekli altyapı çalışmaları, uzay, sağlık, gıda ürünleri ve turizm gibi geniş alanlardaki somut projelere ilişkin işbirliği potansiyelimiz de mevcut diye düşünüyorum." dedi. Başbakan Abe'nin Türkiye ziyaretine Japon İşadamları Federasyonu da eşlik edecek. Başbakan Abe, iki ülkenin üçüncü ülkelere yönelik ekonomiyi temel alacak işbirliği ihtimalini de yakalamayı düşündüğünü vurguladı.

7 YIL SONRA İLK ZİYARET
Japonya Başbakanı Abe'nin Türkiye ziyareti de 7 yıl sonra Tokyo'dan gerçekleşen ilk üst düzey ziyaret olması nedeniyle de önemli. Türkiye'ye son ziyareti Japonya Başbakanı Junichiro Kouzumi, 2006 yılında yapmıştı. Başbakan Erdoğan ise 2004 yılında Tokyo'yu ziyaret etmişti. Türkiye'den  son ziyareti ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2008 yılında gerçekleştirmişti. Türkiye, 2010'u Japonya Yılı ilan etmişti. 2003 yılı da Japonya'da, Türk Yılı olarak kutlanmıştı.

 

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.05.02 06:32 - Son Güncellenme: 2013.05.02 06:33 - HABER MERKEZİ
A