Milyonlarca kişi tehlike altında

Milyonlarca kişi tehlike altında

Tüketici dernekleri, kredi kartlarına getirilecek taksit ve limit sınırlamasından önce borç tasfiyesi süreci önerdi. TÜDEF Başkanı Sıtkı Yılmaz, aniden yaşanacak değişimden dar gelirli vatandaşın ciddi zarar göreceği uyarısı yaptı.

2013.10.14 13:24 - Son Güncellenme: 2013.10.14 13:25 - Ekonomi
A
Milyonlarca kişi tehlike altında

 

 

Kredi kartlarına getirilen yeni sınırlar tüketicilerde endişeye yol açtı. Tüketici örgütleri, önce ödeme kolaylığı getirilmeden direkt sınırlamaya gidilmesi halinde milyonlarca tüketicinin zora gireceği uyarısında bulundu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi kartlarında yaşanabilecek sorunları önlemek amacıyla kredi kartlarına getirdiği limit, taksit ve borç aksatma sınırları tüketicilerde ciddi endişelere yol açtı. Tüketiciler, karta sınır getirilmeden önce vatandaşa yeni bir ödeme kolaylığı getirilmemesi halinde milyonlarca tüketicinin borç batağına sürükleneceğini söylediler.


EROİNE ALIŞIR GİBİ

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Sıtkı Yılmaz ile Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında BDDK'nın kredi kartlarına sınırlama getiren yönetmelik değişikliklerini eleştirdi.

Yılmaz, dar gelirli vatandaşların ancak kredi kartı, taksit ve banka kredileriyle geçinebildiğini belirtirken, "Tüketiciyi bugüne kadar afyona, eroine alıştırır gibi kredi kartına, banka kredisine, taksite alıştırdılar. Tüketici tam denizin ortasına gelmiş, şimdi önlem alıyorlar. Borçla ayakta duran tüketiciyi denizin ortasında yalnız bırakıyorlar. Tüketici bu denizde boğulur" dedi.


RİSK KAPIYI ÇALINCA TEDBİR GELDİ

Başkan Yılmaz, kredi kart limitlerinin, ilk yıl gelirin 2 katı, sonraki yıllarda 4 katıyla sınırlamasının 2006 yılında çıkan Banka ve Kredi Kartları Kanunu'nda zaten var olduğunu söyledi.

Buna rağmen bankaların bu yasayı uygulamayıp tüketiciye gelirlerinin çok üzerinde limit tahsis edildiğini belirten Yılmaz, BDDK'nın bankalara hesap sormadığını savundu. Yılmaz, şimdi yumurta kapıya dayandı. Kredi ve kartlarda risk kapıyı çalınca tedbir alma ihtiyacı duydular" dedi.


CİĞER KEDİYE KUZU KURDA TESLİM EDİLDİ

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar da bankaların vatandaştan aldığı "deli dumrul" diye ifade edilen komisyon ve ücretlerin sayısının her geçen gün artarak en son 74'e ulaştığını söyledi.

Meclis'teki tüketici yasa taslağının ilk halinde bankaların yıllık kart ücreti, hesap işletim ücreti ve dosya masrafı alamayacağının hükme bağlandığını belirten Çakar, "Ancak daha sonra Bakanlık himayesinde İstanbul'da bankalarla bir toplantı yapıldı ve bu hüküm taslaktan çıkarıldı.

Bunun yerine bankaların alacakları işlem ve komisyon kalemlerinin BDDK tarafından belirlenmesi, Bakanın da onayına sunulması hükmü kondu. Böylece ciğer kediye, kuzu kurda teslim edilmiş oldu" dedi.


ÖNCE ÖDEME KOLAYLIĞI SONRA YOL HARİTASI

Yılmaz, kredi kartı ve banka kredilerine getirilen sınırlamaların aniden uygulamaya girmesiyle zaten borçlu olan tüketicinin ciddi sıkıntıya düşeceğini, intiharların yaşanabileceğini ve tüketicinin tefecilerin eline düşebileceğini ileri sürdü.

Yılmaz "Böyle ani değişiklik olmaz. Önce bir geçiş süreci olmalı. Borç tasfiye yasası çıkarılmalı. Sağlanacak ödeme kolaylıkları ile bu borçların sıfırlanması sağlanarak, yeni bir sayfa açılmalı. Bu süreçte vatandaşı gelirinin üzerinde borçlandıran bankalara da maliyet yüklenmeli. Ondan sonra kredi ve kredi kartları gelire göre verilmeli" dedi.

Kaynak: Bugün

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.10.14 13:24 - Son Güncellenme: 2013.10.14 13:25 - boş7
A