Merkel'den Putin'e sitem!

Merkel'den Putin'e sitem!

Alman Başbakan Merkel, Rusya Devlet Başkanı Putin'le bir telefon görüşmesi yaparak, Ukrayna'da ateşkese uyulmamasından şikayetçi oldu.

2014.09.16 17:37 - Son Güncellenme: 2014.09.16 17:37 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Merkel'den Putin'e sitem!

Alman Federal hükümet sözcüsü Steffen Seibert, basına bir açıklama yaparak Başbakan Angela Merkel'in Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir telefon görüşmesi yaptığını, Doğu Ukrayna'da ateşkese uyulmamasından şikayetçi olduğunu bildirdi. Merkel, görüşmede Rus birliklerinin bölgeden çekilmesi ve Rusya-Ukrayna sınırında güvenliğin sağlanması konularına da değindi. Rus askerlerinin bölgeden çekilmesinin, krizin sona ermesi için gerekli kalıcı çözümde önemli bir ol oynadığını vurguladı.
Moskova, Kiev ve Doğu Ukrayna'daki Rus yanlısı ayrılıkçılar arasında bu ayın başında bir anlaşma imzalanmıştı. Bu anlaşma ile ateşkes ilan edilerek, esir değişimi ve insani yardımlara izin verilmesi öngörülüyordu. Ancak taraflar sık sık ateşkes kararını ihlal ettiler. Merkel, Putin'le görüşmesinde, ateşkese kesin bir şekilde uyulması için Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı AGİT tarafından etkili bir şekilde izlenmesi gerektiğini ifade etti.

Merkel'in Putin'le telefonda görüştüğü diğer konular arasında Ukrayna ile AB arasında imzalanacak Ortaklık Anlaşması da yeraldı. Her iki lider de AB ile Ukrayna arasındaki serbest ticaret anlaşmasının 2015 yılı sonuna kadar tehir edilmesinden memnun olduklarını belirttiler. Bazı ayrıntıların açıklığa kavuşturulması için daha fazla işbirliği gerektiğini dile getirdiler.

Kremlin Sarayından verilen bilgiye göre Putin, AB Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso ile de bir telefon görüşmesi yaptı. Putin ve Barroso, Brüksel ile Kiev arasında planlanan ortaklık anlaşmasının Salı günü yapılacak oylaması hakkında görüş alışverişi yaptılar. Bu görüşmede de her iki lider, AB'ye Rus gazı sevkiyatı konusundaki görüşmelerin devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2014.09.16 17:37 - Son Güncellenme: 2014.09.16 17:37 - HABER MERKEZİ
A