Mektuplaşarak ömür boyu dost kalacaklar

Mektuplaşarak ömür boyu dost kalacaklar

Kırıkkale'de Mevlüt Hiçyılmaz İşitme Engelliler İlk ve Ortaokulu'nda eğitim gören engelli öğrencilerle Çerikli Atatürk Ortaokulu öğrencileri arasında 'Umut Mektupları' adlı proje başlatıldı.

2013.02.21 16:23 - Son Güncellenme: 2013.02.21 16:23 - Eğitim
A
Mektuplaşarak ömür boyu dost kalacaklar

 


Birbirini tanımayan 6 engelli ve 6 engelli olmayan ortaokul öğrencisi 4 ay boyunca mektuplaştığı arkadaşları ile ilk kez buluştu. Bir araya gelen mektup arkadaşları muhabbet ederek, yemek yedi. İşitme engelli öğrencilerle yazarak anlaşan öğrenciler, projeden memnun kaldıklarını, proje bitiminde de mektup yazmaya devam edeceklerini dile getirdi. Çerikli Atatürk Ortaokulu öğrencileri mektup arkadaşlarına ve Okul Müdürü Şakir Ergençoğlu'na yöreye ait hediyeler verdi. Proje ile fiziki farklılıkların arkadaşlıklara engel olmadığının topluma bir kez daha gösterilmesi sağlanması amaçlanıyor.

Proje koordinatörü Teknoloji Tasarım Öğretmeni Semanur Uyar, okulunda bulunan öğrencilerin 4 ay süresince Mevlüt Hiçyılmaz İşitme Engelliler İlk ve Ortaokulu'nda bulunan öğrenciler ile mektuplaştığını söyledi.

Proje hakkında bilgi veren Uyar, "İşitme engelli çocuk, akranlarını gözler, model alır, taklit eder, işbirliği kurar, paylaşma ve karşılıklı iletişim kurabilme fırsatlarından yararlanmış olur." dedi.

İşitme engelli çocukların hem sosyal hem de sözel etkileşimlerinde artış olduğunu ifade eden Uyar, "İşitme engelli öğrenci için en uygun eğitimin en az kısıtlayıcı ortam sağlıyoruz. İşitme engelli öğrenciyi, işiten akranlarını, işiten öğrencilerin ve işitme engelli öğrencinin ailelerini kaynaştırmaya hazırlıyoruz. İşiten çocuğun toplumda kendisinden farklı bireyler olduğunu ve onlarla nasıl etkileşime gireceğini öğreniyorlar." diye konuştu.

ARKADAŞLARINI GÖRÜNCE HEYECANLANDILAR

İşitebilen öğrencilerin, işitme engelli olan arkadaşları ile hoşça vakit geçirebileceğini dile getiren Uyar, projelerinin devamının geleceğini belirtti. İlk başlarda çok heyecanlı olduğunu ve arkadaşlarını tanıdıktan sonra heyecanının geçtiğini belirten öğrenci Olcay Varan, zaman zaman Kırıkkale'ye geldiğinde mektup arkadaşı ile görüşeceğini ve arkadaşlığını sonuna kadar devam ettireceğini ifade etti.

Mevlüt Hiçyılmaz İşitme Engelliler İlk ve Ortaokulu Müdürü Şakir Ergençoğlu ve Çerikli Atatürk Ortaokulu Müdürü Erol Tuğ da, projeden duydukları memnuniyeti dile getirdiler. İşitme Engelliler Türkçe öğretmeni Ahmet Sarıaydın ise öğrenciler arasında mektuplaşmada yardımcı olduğunu açıkladı.

Diğer Eğitim Haberleri için tıklayın


2013.02.21 16:23 - Son Güncellenme: 2013.02.21 16:23 - boş7
A