Libya'ya askeri müdahale tartışılıyor!

Libya'ya askeri müdahale tartışılıyor!

ABD ve Fransa'nın çağrısı üzerine Libya'ya askeri müdahaleyi tartışmaya başlayan Cezayir, henüz böyle bir adım atmayı düşünmüyor

2014.09.11 09:42 - Son Güncellenme: 2014.09.11 09:42 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Libya'ya askeri müdahale tartışılıyor!

ABD ve Fransa, Cezayir'e Libya'ya askeri müdahalede bulunmak için çağrı yaptı. Bunun üzerine askeri müdahale konusunu gündeme alan Cezayir hükümeti, henüz bu yönde bir karar almadıklarını duyurdu.

Cezayir Dışişleri Bakanı Ramatane Lamamra, şu an için Libya'ya askeri müdahalenin söz konusu olmadığını söyledi.

Başkent Cezayir'de düzenlenen "Toplumsal Uyum ve Aile İçi İstikrarda Kadının Rolü" konulu seminerin açışında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Lamamra, Libya'ya askeri müdahale tartışmalarına ilişkin "Şu an için Libya'ya askeri müdahale söz konusu değil. Libya'da ulusal uzlaşı ve diyalogla toplumsal barışın sağlanabileceğini düşünüyoruz" dedi.

Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian'ın, "Libya'daki güvenlik problemlerinin civar ülkeleri olumsuz etkilediği ve bu nedenle bir an önce müdahale edilmesi gerektiği" yönündeki açıklamalarını değerlendiren Lamamra, "Libya'nın güvenlik problemleriyle ilgili uluslararası toplumda birçok tez öne sürülüyor. Le Drian'ın açıklamalarını, askeri müdale şeklinde yorumlamıyorum" ifadesini kullandı.

Libya'nın eski geçici meclisi Milli Genel Kongre'den (MGK) ayrılan bazı milletvekilleri, başkent Trablus'taki çatışmaları ve güvenlik zaafiyetini gerekçe göstererek ülkenin doğusundaki Tobruk kentinde Temsilciler Meclisi adı altında çalışmalarına başlamıştı. Sözkonusu Meclis, 13 Ağustos'ta düzenlediği oturumda, "uluslararası askeri müdahale" teklifini 111 "evet" oyuyla kabul etmişti.

MGK Sözcüsü Ömer Humeydan ise "MGK, seçimleri ve meclisi tanıyor ancak Tobruk'ta toplanan milletvekillerinin meclisi temsil ettiği düşünülmüyor" demişti. Humeydan ayrıca "uluslararası askeri müdahaleye karşı olduklarını" da ifade etmişti.

Libya'da Muammer Kaddafi'nin 17 Şubat 2011'de devrilmesiyle sonuçlanan halk ayaklanmasının ardından ülkede baş gösteren siyasi istikrarsızlık ve güvenlik problemlerinden en fazla zarar gören ülkelerden biri olan Cezayir, şiddet olaylarının başlamasıyla "güvenlik zaafiyeti" gerekçesiyle Libya sınırındaki asker sayısını 40 bine çıkarmıştı.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2014.09.11 09:42 - Son Güncellenme: 2014.09.11 09:42 - HABER MERKEZİ
A