Kurban kesecekler dikkat!

Kurban kesecekler dikkat!

Trabzon Müftülüğü, Kurban Bayramı öncesinde kurban kesim fiyatları ve şartlarıyla ilgili alınan kararları açıkladı

2013.10.08 21:12 - Son Güncellenme: 2013.10.08 21:13 - Yaşam
A
Kurban kesecekler dikkat!

Buna göre, kesim ücreti büyükbaş hayvanlar için 250, küçükbaş hayvanlar için 40 lira olarak belirlendi. Hayvanların iç organlarını herhangi önlem almadan sokağa bırakan veya toprağa gömenlere 24 bin lira para cezası uygulanacağı bildirildi. Hayvanların ürkütmeden, en az acı çekecek şekilde, ehliyetli kişiler tarafından kesilmesi gerektiği belirtilerek, buna uymayanların da 8 bin 763 lira para cezasına çarptırılacağı kaydedildi.
Trabzon Müftülüğü, Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından alınan kararları yazılı bir açıklamayla duyurdu. Trabzon kent merkezindeki kesim yerlerinin sıralandığı açıklamanın ikinci bölümünde ise kurban kesiminde uyulması gereken şartlar vurgulandı.
KURBANIN YULARI UZUN VE SAĞLAM OLMALI
Kasaplar ve Celepler Odası Başkanlığı'nın da görüşü alınarak belirlenen kurban kesim ücretlerinin 2013 yılı için büyükbaş hayvanlarda kesme, deriyi yüzme ve küçük parçalara ayırma dahil 250, yine büyükbaş hayvanlarda sadece kesme ve 4 parçaya ayırma için 135; küçükbaş hayvanlar için ise 40 lira olarak saptandığı belirtildi.
Açıklamada ayrıca, "Büyük baş hayvanların satış yerlerinden kaçırılmaması, yularlarının ve iplerinin uzun ve sağlam olması için üreticiler ve kesim sırasında kaçırılmamaları konusunda kasaplar uyarılacak" denildi. Kesim ve paylaşım esnasında hijyen şartlarına uyulması, belediyelerin de bu şartların sağlanması için gerekli tedbirleri alması gerektiği belirtilen açıklamada, cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kesinlikle kesim yapılmaması da istendi.
CEZALAR 24 BİN LİRAYA KADAR ÇIKIYOR
Trabzon Müftülüğü, gerekli şartları yerine getirmeyenler için uygulanacak cezalara da vurgu yaptı. 2872 Çevre Kanunu'na aykırı olarak kurban artıklarını çevreye zarar verecek şekilde etrafa bırakanlara veya gömenlere, aynı kanunun 20'nci maddesi (J) fıkrasındaki 'Yasaklara veya standartlara aykırı olarak veya önlemleri almadan atıkları toprağa verenlere 24 bin Türk Lirası idari para cezası verilir' hükmünün uygulanacağı belirtildi.
Kurbanların kesilirken 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun hükümlerinin uygulanması gerektiği de vurgulanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Hayvanların kesilmesi, dinin gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılır. Hayvanların kesimi ehliyetli kişilerce sağlanacaktır.
Bu hükümlere aykırı hareket edenlere hayvan başına 8 bin 763 lira idari para cezası uygulanır. Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek yasak olup, buna aykırı davrananlar 437 lira para cezasına çarptırılır. Kesin olarak öldüğü belli olmadan hayvanların vücutlarına müdahalede bulunanlara da 437 lira idari para cezası uygulanır."

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2013.10.08 21:12 - Son Güncellenme: 2013.10.08 21:13 - Zeynep Çelik
A