Kredi kartı limiti isyanı

Kredi kartı limiti isyanı

Ekonomi yönetiminin, kredi kartlarında ortaya çıkması muhtemel sorunları bertaraf etmek için aldığı gelire göre kredi kartı limiti ve 'taksit' sınırlaması tüketicilerin tepkisine yol açtı.

2013.10.14 11:47 - Son Güncellenme: 2013.10.14 11:47 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Kredi kartı limiti isyanı

"Tüketiciyi afyona, esrara alıştırdınız. Şimdi denizin ortasında yalnız bırakıyorsunuz, boğuluruz" diyen tüketiciler, "Gelire göre limit, 2006 yılında çıkan yasada vardı. Bugüne kadar bankalara, nasıl olur da gelire bakmadan kredi kartı dağıttınız, diye sorulmadı. Vatandaş, geçim yolunu kredi kartında buldu. Şimdi geçiş süreci koymadan, bize denizde boğulun deniyor" diye tepki gösterdiler.

Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Sıtkı Yılmaz ile Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) kredi kartlarına sınırlama getiren yeni yönetmeliğini sert sözlerle eleştirdi. Örgütlü tüketici hareketinin yüzde 60'ını temsil eden TÜDEF Başkanı Yılmaz, on yıldır tüketicilerin bankalar tarafından sömürüldüğünü, mağduriyetlerinin Yargıtay tarafından da onanmasına karşın, bankaların bu kararları uygulamaya almadığını vurguladı.

BDDK'yı bu süreçte tüketicilerin değil bankaların yanında olmakla suçlayan Yılmaz, "Tüketici istemediği halde kart gönderdiler. Kullanılmayan kartlardan, hesaplardan ücret aldılar. Sözleşmeleri sakladılar. Bütün bunlar olurken, BDDK bankaların yan örgütü gibi davrandı" dedi.

YASA 7 YILDIR VAR

Kredi kart limitlerinin, ilk yıl gelirin 2 katı, sonraki yıllarda 4 katıyla sınırlamasının 2006 yılında çıkan Banka ve Kredi Kartları Kanunu'nda olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Bu kanun 7 yıldır uygulanmadı. BDDK da çıkıp bankalara bunun hesabını sormadı. Şimdi yumurta kapıya dayandı. Ekonomik riskler kapıyı çaldı, tedbir alma ihtiyacı duydular" dedi.

"Tüketici taksitle, kredi kartıyla yaşama tutunan, öldükten sonra da varislerine borç bırakan kişidir" diyen Yılmaz, dar gelirli tüketicinin geçimi kredi kartında, taksitte, kredide bulduğunu vurguladı. "Afyona, eroine alıştırır gibi alıştırdılar tüketiciyi karta, krediye, taksite. Denizin ortasına gelmiş, şimdi önlem alalım, diyorlar. Denizin ortasında yalnız bırakıyorlar. Tüketici bu denizde boğulur" dedi.

TASFİYE YASASI ÇIKMALI
Yönetmeliğin hemen uygulamaya girmesiyle borç sorunlarının, intiharların yaşanacağını, tüketicinin tefecilerin eline düşeceğini ileri süren Yılmaz, "Mutlaka bir geçiş süreci olmalı. Borç tasfiye yasası çıkarılmalı. Sağlanacak ödeme kolaylıkları ile bu borçların sıfırlanması sağlanarak, yeni bir sayfa açılmalı. Ve ondan sonra kredi ve kredi kartları gelire göre verilmeli" diye konuştu.

"CİĞER KEDİYE, KUZU KURDA TESLİM EDİLİYOR"
Tüketici Hakları Derneği  Başkanı Turhan Çakar da Meclis'te bekleyen yeni Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı'nı eleştirdi. Tüketicilerin görüşlerinin yansımadığı bu tasarının mutlaka düzeltilmesi gerektiğine dikkat çeken Çakar, "Bankaların vatandaştan aldığı komisyon ve ücretlerin sayısı her geçen gün artıyor, şimdilerde Deli Dumrul kalemleri 74 oldu. Yasa taslağının ilk halinde bankaların yıllık kart ücreti, hesap işletim ücreti, dosya masrafı alamayacağı hükme bağlanırken; Bakanlık himayesinde İstanbul'da bankalarla bir toplantı yapıldı ve bu hüküm taslaktan çıkarıldı. Bunun yerine bankaların alacakları işlem ve komisyon kalemlerinin BDDK tarafından belirlenmesi, Bakanın da onayına sunulması hükmü kondu. Böyle yasalaşırsa bankalar, bu ücretlerin büyük bölümünü almaya devam edecekler. Tüketiciler dava bile açamayacaklar. BDDK, bankaların yanında bir kuruluş. Böylece ciğer kediye; kuzu kurda teslim edilmiş oldu" dedi.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.10.14 11:47 - Son Güncellenme: 2013.10.14 11:47 - HABER MERKEZİ
A