Kraliçe 2'nci Elizabeth hiçbir yere gitmiyor

Kraliçe 2'nci Elizabeth hiçbir yere gitmiyor

Kraliçe, iki ayrı tacı, mücevherleri ve peleriniyle, hâlâ ülkenin başında olduğu mesajını verdi.

2013.05.09 08:20 - Son Güncellenme: 2013.05.09 08:21 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Kraliçe 2'nci Elizabeth hiçbir yere gitmiyor

İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth'in görev yükünü Veliaht Prens Charles ile paylaşmaya başlaması, 'Tahtı bırakacak mı' söylentilerine yol açmıştı. Dün Prens Charles, 17 yıl aradan sonra ilk kez Lordlar Kamarası'nın yeni yasama yılı açılışına katılırken, Kraliçe, iki ayrı tacı, mücevherleri ve peleriniyle, hâlâ ülkenin başında olduğu mesajını verdi.

17 YIL SONRA İLK KEZ
Hollanda Kraliçesi Beatrix'in nisan ayında tahtını oğluna devretmesinin ardından İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth'in de tahttan feragat edip etmeyeceği merak konusu olmuştu. Kraliçe'nin son dönemde bazı görevlerini oğluna devretmesi de söylentilere yol açmıştı. Önceki gün Buckingham Sarayı, Prens Charles'ın kasım ayındaki İngiliz Uluslar Topluluğu zirvesinde annesini temsil edeceği açıklandı. Oysa Kraliçe, 40 yıldır bu zirveyi sadece bir kez kaçırmıştı. Ve bu açıklamadan bir gün sonra Prens Charles (64), 17 yıl aradan sonra ilk kez Kraliçe ile birlikte Lordlar Kamarası'nda yapılan yeni yasama yılı törenine katıldı. Bu kez Charles'a ikinci eşi Cornwall Düşesi Camilla da eşlik etti.

ÇEKİLME NİYETİ YOK
Ancak Kraliçe'nin ihtişamını görenler, henüz tahttan çekilme niyeti olmadığı yorumunu yaptılar. Prens Charles'ın ofisinden yapılan açıklamada, "Prens Charles, sık sık devlet meselelerinde Kraliçe'ye destek vermektedir, kendilerinin ve düşesin bu konudaki tanımı açıktır" dendi.
GÖÇMENLERE SIKI TAKİP
Prens Charles ve eşi, Kraliçe'nin tahtının yanında yerlerini alırken, Elizabeth, 60 yıldır olduğu gibi hükümetin yeni yılda öncelikli olarak ele alacağı yasalarla ilgili hazırlanan metni katılımcılara okudu. Başbakan David Cameron ve yardımcısı Nick Cleck, hükümet programında göçü caydırıcı ve iş imkânlarını arttırıcı önlemler alacaklarını ilan ettiler. Buna göre kaçak gelenlere iş ve konaklama imkânı sağlayanlara ağır cezalar gelecek.

Daily Mail gazetesi, "Kamu görevlerinden çekiliyor, kraliyet uçağını Prens Charles'ın kullanımına veriyor olabilir, ancak Kraliçe bugünkü (dün) törende hâlâ kraliçe unvanının kendinde olduğunu gözler önüne serdi" dedi.

KRALİYET TACINI GİYDİ DEVLET PELERİNİNİ TAKTI
Kraliçe ve eşi Prens Philip, Buckingham Sarayı'ndan İngiltere Parlamentosu'na saltanat faytonu ile geldi. Bu sırada IV'ncü George tacını taktı. Üzerinde ise 60'ncı yıl jübilesi için hazırlattığı Angela Kelly imzalı tuvaleti vardı. Elizabeth, Lordlar Kamarası'ndaki tören alanına girdiğinde sırtında kenarları altın işlemeli, kuyruğu 5.8 metre olan kürkten tasarlanmış 'Devlet Peleri'ni vardı.Başında ise sadece Lordlar Kamarası'nın açılışında taktığı İmparatorluk Tacı bulunuyordu.

GÖZ KAMAŞTIRAN MÜCEVHERLER
16'ncı yüzyıldan bu yana yenilenen ve en son 1937 yılında yeniden tasarlanan tacın üzerinde 2.868 elmas, 273 inci, 17 safir, 11 zümrüt, 5 yakut taş bulunuyor. Ağırlığı 907 gram. Taç, kullanılmadığı zamanlarda Londra Kulesi'nde Kraliyet Mücevherleri arasında muhafaza ediliyor.
2'nci Elizabeth, törende Kraliçe Victoria'nın damla inci küpeleri ve Jübile gerdanlığını taktı.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.05.09 08:20 - Son Güncellenme: 2013.05.09 08:21 - HABER MERKEZİ
A