"Kötü komşu devlet sahibi yaptı"

"Kötü komşu devlet sahibi yaptı"

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu konuştu.

2013.02.21 17:40 - Son Güncellenme: 2013.02.21 17:40 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
"Kötü komşu devlet sahibi yaptı"

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde Pazar günüseçilecek yeni başkanla birlikte Rumların Kıbrıs sorunuyla ilgili politikasında bir değişim yaşanmasını beklemediğini söyledi. Eroğlu, "Kıbrıs Türk tarafının vereceği tavizleri düşünen bir lider olacağından şüphe yok." dedi.

Eroğlu bugün bir kabulunda yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununa ilişkin Türkiye Cumhuriyeti ile sürekli istişare içinde olduklarına işaret etti. Eroğlu, yakın zamanda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir saate yakın bir görüşme gerçekleştirdiğini belirtti.

Kıbrıslı Türkler için zamanı iyi değerlendirmenin, birlik ve beraberlik sergilemenin önemli olduğunu kaydeden Eroğlu, Rum tarafının uzlaşmaz tutumunun geniş bir propaganda ile dünyaya anlatılması gerektiğini vurguladı.

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın son dönemde yaptığı açıklamalarda "Bir adım öndeyiz." şeklinde bir ifade kullandığına işaret eden Eroğlu, "Türk tarafı her zaman Kıbrıs sorununa ilişkin metinlere "evet" diyen taraf oldu. En son Annan Planı'na da Türk tarafı evet dedi, reddeden Rum tarafıydı." hatırlatmasını yaptı.

Annan Planı'na "evet" demesine rağmen KKTC devletinin ambargolar altında olduğunu belirten Eroğlu, "Bu denli ucuz ve gereksiz ambargo kararı alan devletlerin bir kere daha adaya bakarak gerçekleri gömesi ve bizim üzerimizdeki ambargoları kaldırması kararına varması gerekir diye düşünüyorum." dedi.
Anlaşma olursa ambargoların kaldırılacağının söylendiğini, ancak anlaşmanın ne zaman olacağının belli olmadığını kaydeden Eroğlu, haksız yere ambargolar altında yaşatılan bir halk bulunduğunun görülmesi gerektiğini ifade etti.

"ZAMANA OYNUYORLAR"
Güneyde Pazar günkü seçimden sonra ortaya çıkacak olan adayın, müzakere tarihini kendine uygun bahanelerle uzatmaya çalışacağını söyleyen Eroğlu, Rumların zamana oynama politikası uyguladıklarını belirtti. Müzakere masasında halkının ne istediğini bilen bir kişi olarak davrandığını kaydeden Eroğlu, beş tane zirve yapıldığını, Türk tarafının yapıcı tavrına rağmen Rumların uzlaşmaz tutumu nedeniyle sonuç çıkmadığını ifade etti.

Eroğlu, dünyanın Türkleri uzlaşmaz taraf olarak göstermekten vazgeçmesi, bugüne kadar yaşanan gerçekleri görmesi gerektiğini vurguladı. Eroğlu, "Artık 68 ya da 74'te değiliz. 2013 yılındayız. Köprülerin altından çok su geçmiştir. Gerçekler görülmeli kabullenilmelidir." dedi.

"KÖTÜ KOMŞU DEVLET SAHİBİ YAPTI"
KKTC'nin devleti, hükümeti tüm kurum ve kuruluşlarıyla dimdik ayakta duran bir ülke olduğuna işaret eden Eroğlu, devlet gerçeğini dünyanın görmesi gerektiğini söyledi. Eroğlu, bugün var olan gerçekleri dikkate alarak yapılan bir anlaşmanın kalıcı olabileceğini vurguladı.

Mısır temaslarına değinen Eroğlu, orada birçok devlet başkanıyla görüşmeler yaptığını, ancak en önemli görüşmeyi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile gerçekleştirdiğini kaydetti. Eroğlu, KKTC devletinin artık kabul görmeye başladığını ifade etti.

"Kötü komşumuz bizi devlet sahibi yaptı." diyen Eroğlu, Rum tarafının uzlaşmazlığının devam etmesi halinde, dünya nezdinde Türklerin haklılığının görüleceğini, bazı devletlerin kararlarının tartışılabilir hale gelebileceğine olan inancını da dile getirdi.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.02.21 17:40 - Son Güncellenme: 2013.02.21 17:40 - HABER MERKEZİ
A