Kadınlar neden daha çok konuşur?

Kadınlar neden daha çok konuşur?

Amerikalı uzmanlar kadınların daha fazla konuştuğunu iddia ediyor. Bunun sebebi olarak da kadınların beyinlerinde bulunan özel 'dil proteini'gösteriliyor.

2013.02.21 16:10 - Son Güncellenme: 2013.02.21 16:10 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Kadınlar neden daha çok konuşur?

 

ABD'de yapılan bir araştırmada kadınların erkeklerden daha fazla konuştuğu kaydedildi. Uzmanlar kadınların beyninde bulunan özel "dil proteini" nedeniyle daha konuşkan olduklarını belirtiyor.

Maryland Üniversitesi psikoloji ve nöroloji bölümü uzmanları kadınların beyinlerinde bulunan Foxp2 proteini nedeniyle daha fazla konuştuğunu ifade etti. Journal of Neuroscience dergisinde yayımlanan araştırmaya göre bu protein insanlarda kadınlarda fazla bulunurken farelerde erkeklerde yüksek seviyede bulunuyor.

Daha önceki araştırmalarda kadınların günde 20 bin kelime konuştuğu belirtilirken buna karşılık erkeklerin 13 bin kelime konuştuğu belirlenmişti. Çalışmaya liderlik eden Prof. Margaret McCarthy "Bu çalışma hayvanlar veya insanlarda konuşma ile protienin farklı olduğunu açığa çıkaran ilk çalışma. Bu bulgular beyindeki cinsiyet farklılıklarının farklı olduğu olasılığını yükseltiyor" dedi.

Araştırmada dört günlük fareler annelerinden ayrıldı ve çığlıkları ölçüldü. Sonuçta insanlardan daha yüksek frekansta olduğu görüldü. Her iki cinsiyetteki farelerden yüzlerce çığlık sesi duyuldu ve erkeklerin dişilerden iki kat daha fazla çığlık attığı belirlendi. Yavrular tekrar annelerinin kafesine götürüldüğünde anne önce erkek yavrusuyla ilgilendi.

Deneye göre beyindeki konuşmayı belirleyen bölümdeki Foxp2 proteinin erkek farelerde dişi farelere göre iki kat daha fazla.

Araştırmacılar sonra dişi yavruların beynindeki üretimi artırdı ve erkeklerdekini azalttı. Dişi farelerin daha fazla çığlık çıkardığı ve annelerinin onlarla ilk olarak ilgilendiği görüldü. Buna karşılık erkek fareler daha az "konuşkan" oldu.

Uzmanlar bu deneyi sonra 10 çocuk üzerinde tekrarladı. 3 ve 5 yaşlarındaki çocuklardaki araştırmada kız çocuklarında Foxp2 proteininin yüzde 30 daha fazla olduğu belirlendi.

Tıp Fakültesi'nden Prof. McCarthy "Kızlardaki ve erkek farelerdeki Foxp2 seviyesinin yüksek olması, bu proteinin konuşmayla bağlantılı olduğunu gösteriyor" dedi. McCarthy araştırmanın memelilerde konuşmayla cinsiyet arasındaki farklılığın Fozp2 ile ilgili olduğunu ortaya çıkardığını söyledi. 

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.02.21 16:10 - Son Güncellenme: 2013.02.21 16:10 - HABER MERKEZİ
A