Kaçak akaryakıta operasyon

Kaçak akaryakıta operasyon

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kaçak akaryakıta operasyon yaptı.

2013.05.09 14:45 - Son Güncellenme: 2013.05.09 14:47 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Kaçak akaryakıta operasyon

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, kaçak akaryakıt satan istasyonlara sıkı denetim getiren yeni yasayı ilk kez uygulayıp bir istasyonun kapısına kilit vurdu. İstasyonda kaçak tank ve kaçak akaryakıt düzenekleri kazıyla bulundu.

POMPAYA MÜHÜR
Kaçak akaryakıt satan istasyonun tamamı yerine sadece akaryakıtın satıldığı pompanın mühürlenmesini öngören yasada yapılan değişiklik ilk sonucunu verdi. Yeni yasanın ardından gelen bir ihbar üzerine harekete geçen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü, 30 Nisan'da Kayseri-Yozgat Yolu 55'inci kilometresinde faaliyet gösteren bir akaryakıt istasyonuna operasyon yaptı.

17 TON KAÇAK AKARYAKIT
Bugün gazetesinin haberine göre; istasyondaki pompalarda yapılan denetimde, bir tabancada geçersiz 'marker'li yani kaçak akaryakıta rastlandı. Bunun üzerine iş makineleriyle istasyon kazıldı. Ofis binasının arka kısmındaki boş arazide toprak altına gizlenmiş boşaltım borusu ve 60 ton kapasiteli gizli yeraltı tankı ve içerisine de 17 ton kaçak akaryakıt bulundu. Tanka bağlı elektrik ve boru bağlantıları ile aktarımı sağlayan dalgıç pompa da tek tek ortaya çıkarıldı.
POMPADA ÖZEL DÜZENEK TESPİT EDİLDİ
Denetimlerde, kaçak akaryakıtın araçlara verilmesine yönelik özel bir düzenek tespit edildi. Akaryakıt pompasının üzerinde bulunan bu düzenek sayesinde, istasyonda herhangi bir pompaya yanaşan araçlara istenildiğinde gizli tanktaki kaçak akaryakıtın, istenildiğinde de yasal tanktaki markerli akaryakıtın verilebildiği ortaya çıkarıldı. Düzeneğin operasyon sırasında çalışır durumda olduğu da belirlendi.

CEZALAR AĞIRLAŞTI
Yeni düzenleme gereği istasyonun tüm faaliyeti geçici olarak durduruldu. Tank, kaçak akaryakıt, düzenekler, bilgisayar, pompalara bağlı yazarkasa ve diğer birçok cihaza el konuldu. Soruşturma devam ediyor. Yeni yasaya göre, soruşturma sonucunda kişilerin suçlu bulunması halinde iki yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmibin güne kadar adli para cezası uygulanacak. Ayrıca akaryakıtın satış bedelinin üç katı tutarında idari para cezası verilecek.

VERGİ KAÇIRMAK İÇİN AYRI DÜZENEK
Denetim yapılan istasyonda ayrıca, ofis içerisindeki masada açık ve çalışır durumda bulunan dizüstü bilgisayarda, istasyondaki pompalara bağlı bulunan yazar kasalardan yapılan kaçak akaryakıt satışlarının günlük Z raporu alınmadan önce yazar kasanın beyninden silinmesini sağlayan bir kaçak program/yazılım tespit edildi.

DEPO BAŞINA 125 TL VERGİ
Akaryakıtta ortalama litre başına 2 lira 50 kuruş vergi ödemesi yapılıyor. Bir aracın 50  litrelik deposu 250 TL'ye doluyor. Yani depo başına ortalama 125 TL vergi ödeniyor.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.05.09 14:45 - Son Güncellenme: 2013.05.09 14:47 - HABER MERKEZİ
A