İyi hesap yapamıyoruz

İyi hesap yapamıyoruz

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, "Bursa 3 milyon nüfusu olan, 2023'te 5 milyon nüfusu olması beklenen, İstanbul-Bursa arası mesafenin 45 dakikaya ineceği, hızlı trenin Bursa'ya geleceği bir şehir hüviyetinde. Bu projelerin yapılmasıyla nüfus ne noktaya gelecek? Bunu iyi hesaplamamız gerekiyor. Ama biz ne yazık ki bu hesapları iyi yapamıyoruz" dedi.

2012.05.22 08:38 - Son Güncellenme: 2013.03.15 09:19 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
İyi hesap yapamıyoruz
91989-iyi-hesap-yapamiyoruz-ozel-haber-4fbb27eb831a2.flv

İŞTE E-RÖPORTAJ GAZETENİZ...

Barbaros KOÇANALI - Mesut DEMİR/BURSADABUGUN.COM

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bursa'nın 2023 vizyonunu Bursadabugun.com'a değerlendirdi.

-2023 yılında nasıl bir Bursa ve Osmangazi hayal ediyorsunuz?
-2023 Cumhuriyetimizin kuruluş yıl dönümü. Tüm Türkiye'de 2023 yılı hazırlık çalışmaları yoğun bir şekilde sürüyor. Türkiye ekonomisinin çok iyi bir yere gelmesi gerekiyor. Ekonomide Türkiye'nin dünya sıralamasında ilk 8'e girmesi hedefleniyor. Bu hedefe ulaşıldığı zaman birçok noktada farklılıkları, gelişimleri göreceğiz. 10 yıllık AK Parti iktidarında ekonomik sistem oturdu. Artık bu ekonomik sistem oturduğuna göre her kesimin şehirciliğe farklı bir boyutta bakması gerekiyor. Hizmetlerin kasaya göre yapılması gerekiyor. Türkiye'nin kasası ne kadar doluysa, merkezi yönetim ve yerel yönetimler de o şekilde proje üretecektir.

"BU İŞLER SIRADAN DEĞİL!"

-Bu dönemde otoparklarla hem eleştiri aldınız hem de takdir edildiniz...
-Osmangazi Belediyesi olarak 5 yılda 5 otopark dedik, bazı arkadaşlar otoparkları basit gördüler. Halbuki yapacağımız her bir otopark bir dönemde yapılabilecek otoparktı. Kapalı pazaryeri ve otopark yapıyoruz. 12 milyon lira maliyetli bir iş. Bir ilçe belediyesi böyle bir otoparkı bir dönemde yaparak Türkiye gündemine getirir, sabah akşam dilinden düşürmez. Biz bu otoparklardan 5 tane, kapalı pazaryerlerinden de 8 tane yaparak bunları sıradan hale getiriyoruz. Bunun gibi Pazar alanları ve kültür merkezleri ile şehir meydanları yapıyoruz. Zannediliyor ki, bu işler sıradan işler.

"BAKIŞ AÇISI DEĞİŞİYOR"

-Vatandaşın beklentilerine belediye cevap verebiliyor mu?
-Panoramik müze projemiz var. Bu proje sadece inşaatçıların değil sanatçıların da çalıştığı bir müze. Bursa tarihinin yeniden dünyanın gösterimine sunulacağı bir proje. Bunlar kavramlara üst ölçekten baktığımız projeler. Ülke ekonomisi değiştikçe hem vatandaş hem de yöneticilerin bakış açısı değişiyor. Artık Osmangazi'deki vatandaşlarımız bu tür işlere rutin olarak bakıyor. Ekstra ne istiyorsa onları talep ediyor, beklentiler yükseldi. Mahalle arasındaki gençlerimiz artık toprak saha istemiyor, halı saha istiyor. Yürüyüş parkurlarında toprak değil, kauçuk zemin istiyor.

"İLÇEMİZİ KORUMA İÇGÜDÜSÜ VAR"

-Bursa'nın 2023 yılında nüfusunu hangi rakamlarda öngörüyorsunuz?
-Yerel yönetimler yatırım yaparken merkezi yönetimlere katkısı ve etkisi ne olur? Daha üst ölçekte düşünmemiz gerekiyor. Bizlerde daha çok kendi ilçemizi korumak içgüdüsü var. Falan yatırım şu ilçeye olsun talepleri oluyor. Artık Bursa 3 milyon nüfusu olan, 2023'te 5 milyon nüfusu olması beklenen, İstanbul-Bursa arası mesafenin 45 dakikaya ineceği, hızlı trenin Bursa'ya geleceği bir şehir hüviyetinde. Bu projelerin yapılmasıyla nüfus ne noktaya gelecek? Bunu iyi hesaplamamız gerekiyor. Ama biz ne yazık ki bu hesapları iyi yapamıyoruz.

"BURSA TÜRKİYE'NİN ÜÇÜNCÜ BÜYÜK İLİ OLACAK"

-Bursa'da kamu binaları sizce 2023 yılına uygun yapıda mıdır?
-Bir çok kamu binası hizmet için yeterli değil. Osmangazi Belediye binası da hizmet için yeterli değil. Bina yapılalı 10 yıl olmamasına rağmen yetersiz hale geliyor. Demek ki doğru planlama yapamıyoruz. Dolayısıyla 25 yıl sonra nasıl bir kent beklentisi varsa ona göre planlama yapmak gerekir. Tarihi dokuyu koruyarak kentsel dönüşümün ona göre olması gerekir. Gelişimi değişimle birlikte yapacağımız yer Osmangazi'dir. Onun için Osmangazi'ye daha üst ölçekte bakarak Bursa'yı daha rahat görmüş oluruz. Burada şehircilik, tarihi miras ve doğal kaynaklarımız önemli. Bunu Bursa için düşünmemiz gerekiyor. Bursa'da birçok hastane yetersiz durumda. Biz bugüne cevap veremiyoruz ki; 2023 yılına nasıl cevap vereceğiz? Bursa'da 2023'e cevap verebileceksek sağlık ve eğitim kurumları ile bölgeye hitap edecek bir Bursa ölçeğinde bakmamız gerekiyor. Ben inanıyorum ki, bu çalışmalar başladığı zaman hızlı gidecektir. Bu şekilde çalışmalarla Bursa marka kent olma yolunda önemli bir adım atmış olacaktır. 2023 yılında Bursa'nın Türkiye'nin üçüncü büyük kenti olacağını hayal ediyoruz.

"MASTER PLANI ÇİZİLMELİ"

-Ulaşım konusunda sıkıntılar uzun vadede çözülür mü?
-Göçle birlikte oluşan hızlı nüfus artışları artık  yok. Belki nüfus 5 milyon olmaz ama, bir hedef koymak lazım. Planlamayı yaptığımız zaman ulaşım master planının Büyükşehir ölçeğinde çizilmesi gerekiyor. Metro, hızlı tren ve hava yolu ulaşımını iyi değerlendirerek merkezdeki trafik yoğunluğunu rahatlatmak gerekiyor. Tek merkezli bir şehir düşünülürse şehir içi ulaşım sorununun çözülmesi beklenemez.

"SANAYİ OLMAZSA TURİZM DE OLMAZ"

-2023 yılında Bursa sizce turizm şehri mi yoksa sanayi şehri mi olacak?
-Türkiye'deki her belediye turizmi hedef almış. Hizmet sektörüne göre yolunu çizmek istiyorlar. Sanayi olmazsa turizm de olmaz. Sanayi ile birlikte turizmi düşünmek gerekir. Bursa'da bu değerlerin hepsi var. Bu çerçevede planlayarak sanayi ile birlikte turizmi geliştirmek gerekir. Alt yapıların yapılması gerekir. Buraya gelen insanların bir değil birkaç nedende dolayı gelmesi sağlanmalı. Bunun için uzun vadede düşünülmelidir. Yapılan hizmetlerin birbirini tamamlaması gerekir. Bu açılardan bakarsak doğru yöne doğru ilerlemiş oluruz.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2012.05.22 08:38 - Son Güncellenme: 2013.03.15 09:19 - HABER MERKEZİ
A