İşte ombudsman olma şartları

İşte ombudsman olma şartları

Meclis, bir kamu başdenetçisi ve beş kamu denetçisi seçecek.

2012.10.11 13:26 - Son Güncellenme: 2012.10.11 13:26 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
İşte ombudsman olma şartları

TBMM Başkanlığı'nın konuyla ilgili duyurusu, Resmi Gazete'de yayınlandı. Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu uyarınca, TBMM tarafından bir kamu başdenetçisi ve beş kamu denetçisi için seçim yapılacak.

Kamu başdenetçisi veya kamu denetçisi aday adaylığı başvurusunda bulunmak isteyenlerde, Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu'nda belirtilen şartlar aranacak. Buna göre; Türk vatandaşı olmak, seçimin yapıldığı tarihte başdenetçi için 50, denetçi için 40 yaşını doldurmuş olmak gerekecek, bu nedenle Başdenetçi aday adaylığı için 29 Kasım 1962, denetçi aday adaylığı için de 29 Kasım 1972 tarihinden önce doğmuş olanların başvuruları kabul edilecek.

Adaylarda; tercihen hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat ve işletme fakültelerinden olmak üzere dört yıllık eğitim veren fakültelerden veya bunlara denkliği kabul edilmiş yurt içi veya yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak, kamu kurum ve kuruluşlarında, uluslararası kuruluşlarda, sivil toplum kuruluşlarında veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında ya da özel sektörde toplamda en az 10 çalışmış olmak, kamu haklarından yasaklı olmamak, başvuru sırasında herhangi bir siyasi partiye üye olmamak, TCK'nın 53. maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile kasten işlenen bir suçtan dolayı hapis cezasına ya da affa uğramış olsa veya hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmiş olsa bile belirtilen suçlardan mahkum olmama şartı aranacak.

Belirtilen şartları taşıyanlar, 30 Ekim 2012 Salı günü saat 18.30'a kadar başvurabilecek. Bir kişi, hem başdenetçi hem denetçi aday adaylığı için başvuruda bulanamayacak.

Başdenetçi TBMM Genel Kurulu'nda, denetçiler ise TBMM Dilekçe ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden oluşan karma komisyonda seçilecek.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2012.10.11 13:26 - Son Güncellenme: 2012.10.11 13:26 - HABER MERKEZİ
A