İnkâr yasasına ilk ret kararı

İnkâr yasasına ilk ret kararı

Fransa'da haftaya pazartesi günü Senato'da görüşülecek olan Ermeni soykırımını inkârı suç sayan yasa teklifi dün anayasa komisyonunun vetosunu yedi. Komisyonda yapılan oylamada senatörler, yasa teklifinin anayasaya aykırı olduğuna karar verdi.

2012.01.19 09:22 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Dünya
A
İnkâr yasasına ilk ret kararı

Pazartesi genel kurulda yapılacak oylama anayasa komisyonunun kararının görüşülmesiyle başlayacak. Senatörler, komisyonun kararını benimserse inkâr yasası oylanmadan yasal süreç bitmiş olacak. Ancak henüz tehlike geçmiş değil.

FRANSA'da iktidardaki Halk Hareketi Birliği'nin Marsilya Milletvekili Valerie Boyer'in getirdiği ve Ulusal Meclis'ten geçen 'Ermeni soykırımını inkâr edenlere para ve hapis cezası' verilmesini içeren inkâr yasasının Senato'daki ilk raundunu 'hayırcı'lar kazandı.
Senato Anayasa Komisyonu Başkanı ve raportörü Jean Pierre Sueur, oturum başında "Bu yasanın anayasaya aykırı olduğunu" belirterek "Yasanın genel kurulda görüşülmemesi için" önerge verdi. Sueur, "Bu yasa, anayasaya aykırıdır. Fransa Parlamentosu mahkeme değildir. Bu yasa tarihçilerin çalışmasını ve ifade özgürlüğünü kısıtlamaktadır. Tarihi yazacak olan bizler değiliz. Bu yasanın görüşülmemesini öneriyorum. Ayrıca Türkiye dost bir ülkedir. Bu konu dostlukla çözülmelidir" dedi. Ardından toplantıya katılan 40 komisyon üyesi senatör de konu üzerindeki görüşlerini açıkladıktan sonra oylamaya geçildi. Oylamada 23 senatör, Sueur'ün önergesini kabul ederken, 9 senatör yasanın görüşülmesi yolunda oy kullandı, 8 senatör ise çekimser kaldı.
Başkan Sueur, "Açıkça söyleyebilirim ki, Sosyalist Parti ve iktidardaki UMP ciddi anlamda komisyonda bölündü. Benim önergeme 'evet' diyenlerin sayısı Sosyalistler arasında daha fazlaydı" dedi.
Senato Genel Kurulu'nda pazartesi günkü oturum Sueur'ün "Görüşülmezlik kararı içeren" raporuyla başlayacak. Genel kurulda komisyon raporu kabul edilirse tıpkı 2011 mayıs ayında olduğu gibi yasa yeniden anayasaya aykırı olduğu için görüşülmeyecek.
Üzerimde çok baskı var
Hürriyet'e konuşan Senatör Sueur, "Hem komisyon başkanı hem de raportörü olduğum için inanılmaz baskı oluştu üzerimde. Ama ben kendi doğrum olan yönde karar verdim. Ben güçler ayrılığına inanıyorum. Kimse bizden kendimizi mahkeme yerine koymamızı isteyemez. Bizim böyle bir anayasal yetkimiz yoktur" dedi.

Burcuoğlu: Henüz sevinmek için erken

Hürriyet'e konuşan Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, "Fransa'da senatörlerin hukuka saygılı olduğunu bir kez daha memnuniyetle gördük. Tümüyle sevinmek için erken, pazartesi gününü görmek lazım. Genel kurulun da aynı sağduyuyu göstermesini bekliyoruz. Unutmayalım ki, cumhurbaşkanı adayı (Sosyalist Partili François) Hollande ve (Nicolas) Sarkozy'nin Senato üzerindeki baskısı sürüyor" dedi.

Aznavour'lu, Boyer'li Mason Localı ilan

Liberation Gazetesi'nin dünkü sayısında da "Ermeni Soykırımı kurbanlarına saygı" başlığıyla verilen ilanda Charles Aznavour, Tehcir Mağdurlarının Çocukları Derneği Başkanı (Yahudi soykırımı mağdurları) Serge Klarsfeld, sanatçılar Helene Segara, eski bakan Patrick Deveciyan, inkâr yasasını getiren Valerie Boyer, aynı yöndeki yasayı Senato gündemine veren Sosyalist senatörler Philippe Kaltenbach, Luc Carvounas imza attı. Bildirideki en dikkat çeken imza ise Büyük Doğu Mason Locası'nın uzun yıllar başkanlığını yapan eski başkanı, Uluslararası Laiklik İzleme Grubu Başkanı Jean Michel Quillardet ve Fransız Büyük Doğu Mason Locası'nın başkanı Pierre Lambicchi'nin de imzasının bulunması.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2012.01.19 09:22 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Zeynep Çelik
A