İnanç gruplarından suriye çağrısı

İnanç gruplarından suriye çağrısı

Diyarbakır'da faaliyet yürüten inanç gruplarından oluşan 10 sivil toplum örgütü tarafından yapılan ortak açıklamada, Suriye'de çatışmaların yaşandığı bölgeye ilaç, gıda ve insani yardımların ulaşmadığı belirtilerek, hükümetin sınır kapılarını kapatmasının dramı ağırlaştırdığına dikkat çekildi.

2013.08.05 14:35 - Son Güncellenme: 2013.08.05 14:35 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
İnanç gruplarından suriye çağrısı

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen basın toplantısına, Mazlum-Der, Kürdistan İslami İnsiyatifi (AZADİ), Med-Zehra Vakfı, Nubıhar Derneği, Din Adamları ile Yardımlaşma Derneği, Ufuk Der, Tevgera İslamiya Gel, Dicle-Fırat Diyalog Grubu, Diyarbakır İnanç Komisyonu ve Zeytin Dalı Barış Platformu olmak üzere 10 sivil örgütü temsilcilerinden oluşan yaklaşık 25 kişi katıldı.

Grup adına açıklamayı okuyan Kürdistan İslami İnsiyatifi (AZADİ) Koordinatörü avukat Muhammed Akar, Kürtler'in yoğun olarak yaşadığı Suriye'nin 'Rojava' olarak adlandırılan bölgesinde, sivil halka yönelik saldırılar gerçekleştirildiğini belirterek şunları söyledi:

"Son günlerde Suriye Kürdistan bölgesinde kadın ve çocuklar da dahil masum sivilleri, siyasi kişileri ve bir bütün olarak Kürt halkını hedef alan saldırılar gerçekleşmektedir. Bağımsız kaynaklarca doğrulanan ve bazı uluslararası çevrelerce de kınanan bu saldırılar neticesinde, Halep yakınlarındaki Tıl Hasıl ve Tıl Aren köylerinde onlarca Kürt sivil insanı katledilmiş, yüzlerce Kürt ise rehin alınmış durumdadır. Öncelikle kim tarafından, ne amaçla yapılırsa yapılsın, bu katliamları kınıyor ve rehin alınan Kürtlerin bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Aynı zamanda sessizliğini koruyan uluslararası kamuoyunu ve İslami camiayı duyarlılığa davet ediyoruz. Mübarek Ramazan ayında, İslam adını kullanarak sivil insanlara saldıranları, insanlık vicdanına ve Allah'ın adaletine havale ediyoruz."

'GIDA VE İLAÇ ULAŞAMIYOR'

Özgür Suriye Ordusu ve En Nursa Cehpesi'ne bağlı militanların Kobani bölgesini kuşattığını anlatan Akar, "Hiçbir gıda ve ilacın ulaşamadığı bu bölgede büyük bir insani dram yaşanmaktadır. Türkiye Hükümetinin sınır kapılarını kapatması ve insani malzemelerin geçişini engellemesi, bu dramı daha da ağırlaştırmaktadır" dedi. 

TALEPLER

Akar, din ve inanç gruplarını oluşturan sivil toplum örgütü olarak, 6 maddeden oluşan isteklerini ise şöyle sıraladı:

- Bir halkın meşru kazanımlarını hedef alan Her türlü saldırının kabul edilmez olduğunu, bu saldırıları yapanların tarih ve insanlık vicdanında mahkum edileceğini belirtiyor ve bu güçlere destek verenlerin meşrutiyetinin sorgulanır hale geleceğini deklere ediyoruz.

- Birleşmiş Milletleri, Avrupa Birliği'ni, İslam İşbirliği Teşkilatını ve diğer uluslararası kuruluşları Rojava'daki katliamı ve ablukayı durdurmaya çağırıyoruz.

- Saldırılarda kullanılan bir kısım silahın 2 Ağustos 2013 tarihinde Türkiye üzerinden çetelere ulaştırıldığı iddiaları karşısında Türkiye hükümetini açıklama yapmaya davet ediyoruz.

- Sınır kapılarının açılmasını ve Rojava Kürdistan Bölgesine insani yardım götüren tırların serbest bırakılmasını istiyoruz.

5- Türkiye hükümetini ve İslami camiayı hak ve adalet ölçüsü içinde tüm gruplara eşit noktada olmaya davet ediyoruz.

6- Kürt halkını başta Rojava olmak üzere bütün dünya mazlumları ile dayanışmaya ve dua etmeye çağırıyoruz.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.08.05 14:35 - Son Güncellenme: 2013.08.05 14:35 - HABER MERKEZİ
A