Hosting ve Domain Hizmetleri Hakkında Öğrenmeniz Gereken 5 Önemli Bilgi

Hosting ve Domain Hizmetleri Hakkında Öğrenmeniz Gereken 5 Önemli Bilgi

Dijital dünyanın en sık duyulan kavramları arasında domain ve hosting bulunur.

2021.10.28 10:42 - Son Güncellenme: 2021.10.28 10:43 - Teknoloji - HABER MERKEZİ
A
Hosting ve Domain Hizmetleri Hakkında Öğrenmeniz Gereken 5 Önemli Bilgi

İnternet sitesini hayata geçirebilmek için önemli olan bu iki kavram birbiri ile bağlantılıdır. Fakat çalışma prensipleri tamamen farklı olarak öne çıkar. Domain ve hosting kavramlarıyla ilgili tanımlamalar ve bilgiler daha planlı hareket edebilmenizi sağlar.

  1. Hosting ve Domain Arasındaki Farklar

İnternet sitesi kurmak isteyen kişilerin bu dünyada içerisindeki kimliği olarak tanımlanan domain, kurulacak web sitesinin bu dünya içerisinde yer almasını sağlar. Öncelikle alan adının satın alınması her zaman için şarttır. Alan adları IP adresi olarak bilinir. Ziyaretçilerin internet sitelerine yönlendirilebilmesi için numaralar yerine kelimeler kullanılır. Alan adlarının kayıtları 1 yıl ile 10 yıla kadar geçerli sürelerde satın alınabilir. Hosting ise bilgisayar sistemlerinden daha güçlü olan sunucu adı verilen makineler üzerinden sunulur. Hosting, domain sistemlerinin çalışabilmesi için gereklidir. Hosting hizmeti temelinde domain adresinin DNS üzerinden sunucuya yönlendirilmesi ile faaliyetlerini gösterebilir. Mail adresleri ve web siteleri sunucu üzerinden elde ettiği IP protokolü ile beraber bilgisayarlarda bağlantı kurar. Domain ve hosting ikilisi internet ve web sitesi arasındaki bağlantının kurulmasını sağlar. Hosting ve domain arasında fiyat farklılıkları da vardır. Fiyatlandırmalar hizmetin teknik özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Limonhost en ucuz domain satın almak isteyen kişiler için farklı alternatifler sunan firmalar arasındadır.

  1. Domain Yaşı Önemli mi?

İnternet sitesi yayına başladığı zaman alan adı yaşı da ön plana çıkar. Genel olarak arama motorlarının başlangıç aşamasında bir web sitesini tamamen tarayabilmesi ortalama üç ay kadar sürebilir. Bu durum, yeni bir internet sitesinin anahtar arama terimleri için analiz ve kayda başlamasının olası olmadığını da gösterir. Pratikte, işletme sahipleri bu durumu göz önünde bulundurmalı ve pazarlama faaliyetlerine başlamadan birkaç ay önce alan adını kaydetmelidirler. Satın almak istediğiniz alan adı içerisinde sektörünüzle alakalı bir anahtar kelimeye sahip olmanız daha güçlü bir strateji geliştirebilmeniz açısından da önemlidir. Bu sayede benzersiz ve özgün bir internet sitesine yatırım gerçekleştirmiş olursunuz. Domain yaşı SEO çalışmaları açısından da önemlidir. Dahili ve harici bağlantılar, sayfa içerikleri, meta açıklamaları ve anahtar kelime optimizasyonu gibi arama motoru algoritması için önemli olan kriterlerin de net bir şekilde belirlenmiş olması gerekir. Domain yaşı ufak bir değişken olmasına rağmen dikkate alınması gereken en önemli ayrıntılar arasındadır.

  1. Domain Gizliliği Nasıl Sağlanır?

Alan adlarının gizliliği kayıt kuruluşları tarafından sunulan özel bir hizmettir. Gizlilik WHOIS bilgilerinizin bir proxy sunucusu tarafından yönlendirme servisinin bilgileriyle değiştirilmesi kapsamında sağlanır. Fiziksel adresiniz, e-postanız ve telefon numaranız gibi kişisel verileriniz gizli tutulur. Etki alanlarının gizliliği de önemlidir. Etki alanı kaydınız meşru veya arzu edilmeyen şekillerde başkaları tarafından kullanılabilir. Herkes basit bir şekilde bu kayıtlara bakabileceği için spam gönderenler, bilgisayar korsanları ve kimlik hırsızları gibi kişiler bilgilerinize anlık olarak erişim sağlayabilirler. Alan adı geçerlilik surelerini kontrol ederek alan adı sahiplerinin kendi şirketlerine alan aktarma ya da arama motoru gönderimleri hizmetleri için girişimde bulunabilirler. E-posta ve e-posta spam göndericileri de alan sahiplerinin e-postalarını toplayabilmek için veritabanından destek alabilirler. Bu sebeple, yeni bir domain satın almadan önce alan adı gizliliği konusunda gerekli araştırmaları mutlaka yapmanız ve bu duruma göre hareket etmeniz önemlidir.

  1. Hosting Çeşitleri Nelerdir?

Oluşturmak istediğiniz internet sitesine bağlı olarak ihtiyaç duyabileceğiniz hosting çeşidi de farklılık gösterebilir. Paylaşımlı hosting genellikle birden fazla kullanıcı ile kaynak paylaşımı yapabilmenizi sağlar. Hangi planı seçtiğinize göre değişebilecek seçenekler ortaya çıkar. VPS sanal sunucular birbirinden bağımsız sanal makinelere bölünen sunucular olarak öne çıkar. Donanımlar paylaşımlı olduğu için maliyeti diğerlerine göre daha farklıdır. Dedike sunucular tek bir kullanıcıya ayrılmış fiziksel makine veya bilgisayar olarak öne çıkar. Kullanıcılar, bant genişliğinden disk alanlarına kadar sunucunun bütün kaynaklarından yararlanabilirler. Dedike sunucular özellikle aylık trafik hacmi geniş olan siteler için ideal bir seçenektir. LimonHost web hosting seçeneklerine göz atarak uygun fiyatlı hosting alternatiflerinden yararlanabilirsiniz.

  1. Domain ve Hosting Hizmeti Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Projelerinize uygun bir domain ve hosting seçmeden önce sunulan hizmetleri incelemelisiniz. E-posta hesapları, kontrol paneli, aylık transfer, veritabanları, erişilebilirlik garantisi ve teknik destek gibi özellikler genel olarak özel hosting hizmetleri söz konusu olduğu zaman ön plana çıkar. Hangi hizmeti almak istiyor olursanız olun önceliğiniz her zaman güvenilir firmalar seçmek olmalıdır. Kullanıcılar tarafından güvenilir geri dönüşler alan kurumsal firmaları seçtiğiniz takdirde internet sitelerinizin alan adı ve barındırma hizmetleri konusunda herhangi bir aksaklık yaşamamış olursunuz. Seçim sırasında fiyat karşılaştırması da yapmayı deneyebilirsiniz. Bu noktada güvenilir bir firma arıyorsanız Limonhost'un uygun fiyatlı domain ve hosting seçeneklerine göz atabilirsiniz.  

Diğer Teknoloji ve Bilim Haberleri için tıklayın


2021.10.28 10:42 - Son Güncellenme: 2021.10.28 10:43 - HABER MERKEZİ
A