Güneş Türkiye için parlayacak

Güneş Türkiye için parlayacak

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Başkanı Prof. Dr. Necdet Altuntop, Türkiye'nin güneş potansiyeline sahip en önemli ülkelerden biri olduğunu belirterek, ''Ülkemizde 2013, yatırımlar ve uygulamalar açısından güneş yılı olacak. Özellikle 500 kWe gücündeki lisansız elektrik üretimi alanında büyük bir talep yaşanacak'' dedi.

2012.12.13 17:06 - Son Güncellenme: 2012.12.13 17:06 - Ekonomi
A
Güneş Türkiye için parlayacak

GÜNDER Başkanı Prof. Dr. Altuntop, yaptığı açıklamada, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) güneş enerjisine dayalı elektrik üretim başvurularını 2013 yılı Haziran ayında kabul edeceğini anımsatarak, güneş gibi yerli ve yenilenebilir enerjiye verilen önemin sektörü memnun ettiğini ifade etti.

Çok sayıda firmanın Haziran ayında yapılacak fiyat yarışması için belirlenen yerlerde ölçüm yapmaya başladığını belirten Altuntop, başvurusu kabul edilen firmaların yatırımlarını aynı yıl içinde hayata geçirmesiyle Türkiye'nin güneş enerjisinden yararlanma gücünün artacağını söyledi.

Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası'nda Türkiye'de 56 bin megavat (MW) termik santral kapasitesine eşdeğer güneş enerji kapasitesi bulunduğuna ve bu potansiyelden yararlanılması durumunda yıllık ortalama 380 milyar kilovatsaat (kWh) elektrik enerjisi üretme imkanının olduğuna işaret eden Altuntop, şu bilgileri verdi:

''Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının ülkenin kurulu gücüne kazandırılması için attığı adımları çok önemsiyoruz. EPDK'nın güneş enerjisine dayalı elektrik üretim başvuruları kabul etmesi ve Bakanlık tarafından önümüzdeki yılın sonuna kadar sisteme bağlanacak güneş enerjisi kurulu gücünün 600 MW olarak belirlenmesi sektörü cesaretlendiriyor. Ülkemizde 2013 yatırımlar ve uygulamalar açısından güneş yılı olacak. Özellikle 500 kWe gücündeki lisansız elektrik üretimi alanında büyük bir talep yaşanacak. Hele lisansız elektrik üretimi için seviye 1 MW'ye çıkartılırsa, bu alanda Avrupa'da bile ciddi kurumlu güce ulaşırız.''


''KRİZ NEDENİYLE GÜNEŞ SİSTEMLERİ UCUZLUYOR''

Prof. Dr. Altuntop, diğer enerji üretim türlerine göre güneş enerjisi sistemlerinin kurulumunun biraz daha maliyetli olabileceğini ama uzun vadede bu sistemlerin daha ekonomik ve kullanışlı niteliğinin bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

''Doğalgaz ya da kömürle çalışan santrallerin kurulumu, güneş santrallerinden daha düşük maliyette olabilir. Fakat bu santrallerin ömrü ortalama 20-25 yıl civarındayken, güneş santrallerini 70 yıl sorunsuz çalıştırabilirsiniz. Çünkü hareketli parça olmadığı için ömrü daha uzun. İşletme maliyetleri çok çok düşük düzeyde. Ayrıca güneşten elektrik üreten sistemler her geçen yıl ucuzluyor. Özellikle Avrupa'daki ekonomik krizin de etkisiyle fiyatlar oldukça makul seviyelerde. Bu da Türk yatırımcılar için bir fırsat.''

Türkiye'nin tükettiği enerjinin yüzde 41'inin elektrik enerjisi, yüzde 55'inin ise ısı enerjisi olduğunu vurgulayan Altuntop, Türkiye'nin ısınmak için yüklü faturalar ödediğini ama bunun üzerinde fazla durulmadığını, güneş enerjisi sayesinde kış aylarında bile ısınmanın güneşten karşılandığı yeni nesil teknolojilerin olduğunu dile getirdi.

Türkiye'de tüketilen enerjinin yüzde 8 ila 10'unun sıcak su ve sıcak hava şeklinde kullanıldığına dikkati çeken Altuntop, güneşin yaygın ve etkin kullanımının Türkiye'nin ileri ki yıllarda Kyoto Protokolü gereği daha az karbon faturası ödemesi için de gerekli olduğunu söyledi.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2012.12.13 17:06 - Son Güncellenme: 2012.12.13 17:06 - boş7
A