Gümrükleme Hangi Süreçler Dahilinde İlerler?

Gümrükleme Hangi Süreçler Dahilinde İlerler?

Dünya üzerindeki ülkelerin hepsinde geçerli olan gümrükleme prosedürleri vardır. Gümrük bölgesine giren her ürün gümrükleme işlemlerine tabi tutulur.

2021.06.01 14:51 - Son Güncellenme: 2021.06.01 14:51 - Yaşam
A
Gümrükleme Hangi Süreçler Dahilinde İlerler?

Gümrükleme için alınan izinler ithalat içinse ithalat izni, ihracat içinse ihracat izni denilmektedir. Ülkeler arası yapılan ticari faaliyetlerin yürütülmesi ve ürün giriş çıkışları esnasında yapılan hizmete gümrükleme süreci denir.

Gümrükleme süreçleri ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilirken, söz konusu olan ürünün niteliğine ve hizmet şekillerine göre değişiklik göstermektedir. Sürekli ticaret yapılan ürün ya da ülkelerle gümrükleme sürecini hızlandırması için bazı işlem kolaylıkları sağlanmıştır. Bunun dışında yasaların izin vermediği ya da bazı özellikleri taşıması öngörülen ürünler için bazı izinler almak gerekebilir.

Ürünlerin gümrükleme süreçlerine bakılacak olursa ürünler şu aşamalardan geçmektedir;

  • Ürünlerin üretilmesi ve ürünlerin paketlenmesi sonrasında ihraç edilmeye hazır hale getirilmesi,
  • Ürünlerin yükleneceği yerden depoya gidilip oradan limana nakledilmesi,
  • İhracat yapan ülkelerin prosedürlerine göre belge hazırlığının yapılması,
  • Sevkiyatın kabulü ve kanal aracılığı ile gümrük beyannamesinin hazırlanışı,
  • İhracatı yapılacak ülkenin gümrük idaresinde evrak ve mal muayenesi,
  • Malların gümrük bölgesinden ayrılması sonrasında gümrük beyannamesi ile işlemin bitirilmesi sonucu ihraç süreci tamamlanır.

Gümrükleme Ne İşe Yarar?

Ülkeler arasında özel olarak ve ya devlet aracılığıyla gerçekleştirilir. Prosedürler ithal ve ihraç süreçlerinde yapılması zorunlu olan bir takım işlemlerdir. Bu işlemlere bağlı kalınarak ülkeye gelen giden malların kontrol edilmesi sağlanır. Gümrükleme işleminin yapılmasının en önemli nedeni güvenliktir. Ülke içerisinde güvenliğin sağlanması amacıyla gümrükleme süreçlerinde prosedürler uygulanması zorunludur. Ayrıca önemli olan ikinci unsur da ekonomidir. Gümrüklemede elde edilen kazancın ülke ekonomisine katkısı oldukça büyüktür. Ülke ekonomisine katkısı düşünüldüğünde gümrükleme sürecinin gerekliliği anlaşılmaktadır. Özetle gümrüklemenin faydaları şu şekildedir;

  • Ülke giriş çıkışlarının kontrol edilmesi ülke güvenliğinin sağlanması açısından önemlidir.
  • Gümrükleme süreci ülke ekonomisine büyük oranda katkıda bulunur.

Gümrükleme İçin Doğru Firma Seçimi

Gümrükleme firmasını seçerken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri tecrübeli bir firma olması önemlidir. Yurtiçi ve yurtdışı ürün alım satımı olarak düşünüldüğünde büyük ve külfetli bir iş olduğundan alanında uzman bir ekip ile çalışmak doğru bir karar olacaktır. Firma araştırılırken müşteri memnuniyetine, çalışmış olduğu şirketlere bakılarak firma seçimi yapılabilir. İyi bir gümrükleme firmasıyla çalışmak işlemlerin hızlı ve prosedürlere uygun olarak gerçekleşmesini sağlar. Gümrük işlerini kolaylaştırması, ticari kayıtları güvenilir, mali olarak yeterli, tedbirli, tesisleri emniyetli firmalara verilen yetki sertifikasına bakılmalıdır. Bu belgeye sahip olan gümrük firmaları bu konuda tam yetkisi olan firmalardır. Özetle gümrükleme için firma seçerken yapılması gerekenler şunlardır;

  • Tecrübeli bir firma aramak
  • Söz konusu firmanın müşteri memnuniyeti olup olmadığını araştırmak
  • Firmanın çalışmış olduğu şirketlerin araştırmasını yapmak

Bu araştırmaları yaparak doğru bir gümrük firması ile çalışabilir vegümrükleme işlemlerinizi kısa süre içerisinde tamamlayabilirsiniz.

Doğru Firma Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

  • Ticari kayıtları güvenilir
  • Mali olarak yeterli
  • Tesisleri emniyetli olan
  • Yetkilendirme sertifikası sahibi olmak, gümrükleme için firma seçiminde önemli bir husustur.

Bu özelliklere sahip olan firmalar güvenilirdir. Nitelikli bir firmanın yetkilendirme sertifikası bulunur. Araştırılan firmaların bu belgeye sahip olmadıklarına bakılarak doğru bir firma seçimi yapılabilir.

Gümrükleme Türleri Nelerdir?

Gümrükleme türleri şu şekilde açıklanabilir; ülke içerisine giren ürünlerin prosedürlere uygun olarak yapılması ve gümrük işlemleri yapılırken gümrük müşavirleri hizmetlerinden faydalanılması durumu göz önüne alınarak gümrüklemenin birkaç yolu olduğu düşünülebilir. Buna göre gümrükleme işlemlerinin iyi bilinmesi gerekir. Gümrük müşavirliği ofisleriyle çalışmanın gümrükleme işlemlerinin kolaylaştırıcı etkisinin olduğu unutulmamalıdır. Uluslararası ticaret yapmak isteyenler gümrük müşavirliği hizmetleriyle çalışması yerinde bir seçim olacaktır.

 

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2021.06.01 14:51 - Son Güncellenme: 2021.06.01 14:51 - Mehmet Mutlu
A