Gözyaşlarına boğuldular

Gözyaşlarına boğuldular

AK Parti Grup Toplantısı'nı izleyen başörtülü kadınlar Başbakan Erdoğan'ın kamuda başörtüsüne özgürlük getiren düzenlemeye ilişkin sözleri karşısında gözyaşlarını tutamadı.

2013.10.08 16:46 - Son Güncellenme: 2013.10.08 16:46 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Gözyaşlarına boğuldular

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti Grup Toplantısı'nda Kılık Kıyafet Yönetmeleği'ndeki değişikliğin Resmi Gazete'de yayınlandığını belirterek, tarihi nitelikte bir adımın atıldığını söyledi.

Resmi Gazete'de yayınlanan kararla kamuda başörtüsü yasağının kalktığını ifade eden Erdoğan, "Fakat ben buradan tüm başörtülü kardeşlerime sesleniyorum; süreci provoke etmeye çalışanlar olabilir. Bu oyuna asla gelinmesin'' çağrısında bulundu.

Provokasyona yönelik oyunlara karşı dikkatli olunmasını isteyen Erdoğan'ın "Onun için valilerimizle bu konuda gerekli görüşmeler her şey yapılıyor, bu provokasyona gelmeden inanıyorum ki başörtülü kardeşlerim de inancının gereğini inandığı gibi yerine getirecek ve yıllardır elinden alınan bu hakkı iade etmek suretiyle bu hakkı kullanmaya başlayacaktır" sözleri uzun süre alkışlandı.

Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kılık kıyafet yönetmeliğindeki değişiklikle çok canlar yakan, gençlerimize, onların anne babalarına çok ağır acılar yaşatan bir uygulama, bir karanlık dönem böylece sona eriyor. Şunu burada tüm samimiyetimle vurgulamak istiyorum; hiçkimseye imtiyaz vermiyoruz, tam tersine yıllarca esirgenen bir insan hakkını, bir inanç hakkını nihayet bugün hak sahiplerine teslim ediyoruz. Yıllardır öz yurtlarında garip, öz vatanlarında parya muamelesi gören bu ülkenin çocuklarına, bu ülkenin öz be öz evlatarına kendi vatanlarında özgürce yaşayacakları bir zemini, imkan ve fırsat  eşitliğini sunuyoruz.''

Ayrımcılığı artık ortadan kaldırıyoruz

Türkiye'nin yakın tarihindeki kara bir lekeyi kaldırdığına işaret eden Erdoğan, "Türkiye'nin tarihine ayrımcılık lekesi olarak geçmiş kara bir gölgeyi kaldırıyor, sadece başörtülülerin değil, 76 milyonunun tamamının ufkunu bugün daha da genişletiyor, daha da aydınlatıyoruz. Bu kısıtlamanın kalkması sadece ve sadece bir normalleşmedir. Bu baskının, bu dayatmanın kalkması, sadece ve sadece eşitliğin tesis edilmesidir. 76 milyonun arasına sokulan başörtülü, başı açık ayrımı ve ayrımcılığını artık ortadan kaldırıyoruz. Benim başı açık kardeşim de başı örtülü kardeşim de bundan sonra rahat rahat aynı yerde ve birlikte çalışmanın hazzına, mutluluğuna ereceklerdir" dedi.

Devletin vatandaşlar arasında "öz evlat, üvey evlat" muamelesi yaptığını ve yaşam tarzı, kılık kıyafet, resmi tarih, resmi ideoloji dayattığını vurgulayan Erdoğan, "Biz bugün devletin bu çarpık bakışına bir son veriyor, 76 milyonun devlet nazarında bir ve beraber olması için tarihi bir adım atıyoruz" diye konuştu.

İkna odalarındaki kızlarımızın yaraları elbette kapanmayacak

Başbakan Erdoğan, yapılan bu düzenlemenin geçmişte yaşanan mağduriyetleri telafi edemiyeceğini hatırlatarak şöyle devam etti:

"Elbette bırakılan ve bırakılmak zorunda kalınan o okulların kaybı telafi edilemeyecek. Elbette gurbette geçen yılların, vatan, sıla, aile hasretinin telafisi mümkün olmayacak. Üniversite kapılarında, ikna odalarında onurlarına dokunulan kızlarımızın yaraları elbette kapanmayacak. Hıçkırıklarla dökülen gözyaşları elbette geri gelmeyecek. Mahkemelerde, gözaltılarda, hapishanelerde, hücrelerde tüketilen hayatlar elbette geri verilemeyecek. Titreyen elleriyle, gözlerinde damlalarla başlarındaki örtüyü çıkarmak zorunda kalan, itilen, kakılan, horlanan kız çocuklarının daha genç yaşta kırılan eğitim şevkleri elbette tamir edilemeyecek. Pencerenin kenarında okula, işe giden arkadaşını seyreden, kalbi ağlayan kadınların iç çekmeleri elbette telafi edilemeyecek.

Ancak inaniyorum ki  bugün başlayan normalleşme, bugün başlayan yeni demokratik özgür süreç, hepimiz, milletimiz için bir teselli, gelecek nesilller için güvence olacaktır. Bizlere, 76 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının her birine bugünleri gösteren rabbime hamd olsun. Bu demokratik  ve özgür neticeye ulaşmamızda katkısı olanlara, özellikle  bu insan hakkının yıllarca çileli  müadelesini  verenlere selamolsun. Rabbim Türkiye'ye böyle acılar yaşatmasın diyor, bu tarihi düzenlemenin hayırlı olmasını diliyorum."

Erdoğan'ın konuşması sırasında AK Parti Grup Toplantısı'nı izleyen başörtülü kadınlar gözyaşlarına boğuldu. 

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.10.08 16:46 - Son Güncellenme: 2013.10.08 16:46 - HABER MERKEZİ
A