"F-35'den 12 milyar dolar kazanırsınız"

"F-35'den 12 milyar dolar kazanırsınız"

Lockheed Martin'de savaş uçağı F-35'den sorumlu Başkan Yardımcısı Steve O'Bryan, Türkiye'nin projeden en az 12 milyar dolar gelir elde edeceğini söyledi. O'Bryan, "Türkiye projenin tedarikçisi konumundaki dokuz ülkeden biri ve Türkiye olmasaydı biz bu projeyi yapamazdık" dedi.

2013.05.09 09:28 - Son Güncellenme: 2013.05.09 09:29 - Ekonomi
A
"F-35'den 12 milyar dolar kazanırsınız"

Hürriyet'ten tolga Özbek'in haberine göre Türkiye'nin 10 milyar dolar değerinde 100 uçak sipariş verdiği F-35 isimli savaş uçağı projesinde yerli katkı 12 milyar dolara ulaşacak. ABD'li havacılık ve uzay sanayi şirketi Lockheed Martin'de F-35 programı ile ilgili iş geliştirmeden sorumlu Başkan Yardımcısı Steve O'Bryan, "Biz Türk havacılık sektörüne güvendik ve yatırımlarımızı, anlaşmalarımızı ona göre yaptık. Uçak için Türkiye, imal edeceği parça ve yapacağı mühendislik çalışmalarından 12 milyar dolar gelir elde edecek" diye konuştu.


İMZA TÖRENİ YAPILDI
Projeyi yöneten Lockheed Martin, IDEF 2013 Fuarı kapsamında, 5. nesil savaş uçağı F-35'in uluslararası üretimine büyük katkı sağlayan on firmanın katılımı ile özel bir imza törenine ev sahipliği yaptı. İmza töreni, Alp Havacılık, ASELSAN, Ayesaş, Fokker Elmo, Havelsan, Kale Havacılık, Mikes, Roketsan, TAI ve TÜBİTAK SAGE'nin katılımı ile yapıldı. F-35'e yeni müşteriler geldikçe Türk şirketlerinin alacağı payın da artacağını belirten Steve O'Bryan, "Türkiye projenin tedarikçisi konumundaki dokuz ülkeden biri ve Türkiye olmasaydı biz bu projeyi yapamazdık" dedi.

Sorunların önemli bölümünün çözüldüğü ve imalat bandında şu an 120 uçağın olduğunu belirten O'Bryan, "İlk 30 uçakta maliyetlerimizi yüzde 15 azalttık. Uçak sayısı artıkça, F-35'lerde önemli bir maliyet düşüşü en büyük  hedefimiz" dedi.

Türk Hava Kuvvetleri ilk F-35'i 2017 içinde teslim alacak. İki yıl boyunca ABD'de Türk öğretmen pilotların eğitimlerinde kullanılacak bu uçaklar, 2019'da Türkiye'ye dönecek. Hava Kuvvetleri'nde ilk F-35 kullanacak üs ise Erhaç/Malatya'daki 7'nci Ana Jet Üs Komutanlığı olacak.

MISIR ANKA ALIYOR
TAI'nin geliştirdiği insansız hava aracı ANKA'nın ilk yurtdışı müşterisi Mısır olacak. Toplam 10 uçaklık pakette anlaşma için halen detay görüşmelerinin yapıldığını belirten TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, "Anlaşmanın önümüzde imzalanacak. Projede Mısır'la ortak çalışacağız. ANKA için birlikte görev bilgisayarı ve yazılım hazırlayacağız" dedi. Mısır'da imal edilecek parçaların Ankara'daki TAI tesislerine geleceğini belirten Dörtkaşlı, bu projede 1950'lerden sonra ilk defa Türk mühendislerinin geliştirdiği bir hava aracı ihraç edilecek. Mısır'ın ardından ANKA'ya Suudi Arabistan ve Libya'dan da ilgi var" diye konuştu. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne verilecek ANKA'lar için seri imalatın yılsonunda başlaması planlanıyor. SATCOM olarak adlandırılan sistemlerin de konulacağı ANKA'nın daha büyük, turboprop motorlu bir modeli için tasarım çalışmaları başlayacak.

HÜRKUŞ SİPARİŞ ALMAYA HAZIR
TAI tarafın tasarlanan yüksek performanslı eğitim uçağı Hürkuş, ilk uçuşuna hazırlanırken haziranda yapılacak Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında ilk siparişin verilmesi planlanıyor. Avrupa Havacılık Otoritesi EASA ile yaptıkları yer testlerinin önemli bölümünün tamamlandığını söyleyen TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı "Hedefimiz haziran ayı sonunda Hürkuş'u uçurmak. İki kişilik, turboprop motorlu uçak, insansız uçak ANKA'dan sonra Türk havacılığında yeni bir dönemin başlamasını sağlayacak" dedi. Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında toplanacak Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında eğitim uçağı olarak 15 adet Hürkuş siparişi bekleniyor. Koreli KT-1'lere ek olarak alınacak uçakların sipariş verilmesi durumunda 48 ay içinde özel kokpit tasarımıyla Hava Kuvvetleri'ne teslim edilebilecek. Uçağın IDEF Savunma Sanayi Fuarı'nda sergilenen silahlı modeliyle ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı yakından ilgileniyor. Roketsan'ın geliştirdiği CİRİT roketi, TÜBİTAK SAGE'nin akıllı bombalarını taşıyabilen Hürkuş'un bu modeli, silahlı helikopterlerle destek amaçlı kullanılabiliyor. Hürkuş C olarak adlandırılan modele yurtdışından da ilgi var.

KARA ŞAHİNLER TÜRKİYE'DE YAPILACAK
İKİ yıl önce Genel Maksat Helikopter İhalesi'ni kazanan Sikorsky şirketi ile 109 helikopterlik anlaşmada son noktaya gelindi. Bu anlaşma ile imalaktçı Sikorsky'nin bugüne kadar yaptığı en büyük teknoloji aktarımının gerçekleşeceğini söyleyen şirketin Ortadoğu, Afrika ve Türkiye'den sorumlu Başkan Yardımcısı Anand Stanley, "T-70 olarak adlandırılan model aynı zamanda Türkiye tarafından ihraç edilebilecek. Bu model için en az 100 helikopterlik satış şansı bulunuyor" diye konuştu. Sikorsky ile Türkiye ilişkilerinin 25 yıldır başarıyla sürdüğünü belirten Stanley, "Bu süreçte Sikorsky 200 milyon dolarlık sanayi yatırımı yaptı. Yeni ihalede dişli kutusu gibi parçaların
imalatı Eskişehir merkezli Alp Havacılık tarafından gerçekleştirilecek. Bu tür parçalar, gelecekte özgün helikopterini yapacak Türkiye için önemli stratejik bir önem sağlayacak" diye konuştu. Türkiye'de yeni bir yapılanmaya giden Sikorsky, sivil helikopterler için Ram Dış Ticaret ile anlaşma yaptı. Türkiye'nin dışında Orta Asya ve Türki Cumhuriyetlerde de Sikorsky'nin sivil ve askeri helikopterleri Ram Dış Ticaret tarafından satılacak

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.05.09 09:28 - Son Güncellenme: 2013.05.09 09:29 - Ramazan Acar
A