Erken Menopoz ve Yumurta Donasyonu

Erken Menopoz ve Yumurta Donasyonu

Genel olarak menopoz, 49 ile 50li yaşlar arasındaki kadınlarda meydana gelir. 35 yaşından önce, eğer bir kadın menopoza girer ise, buna erken menopoz denir. Erken menopoz, 40 yaşından önce yani genelin dışında daha erken tecrübe edilen menopoza denir.

2019.04.17 15:01 - Son Güncellenme: 2019.04.17 15:02 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Erken Menopoz ve Yumurta Donasyonu

Her bir kadın yumurtalıklarında belli bir sayıda yumurta ile dünyaya gelir. Ergenliğe girdikten sonra ortalama 13 yaşlarında adet görmeye başlarlar. İlk yıllarda düzensiz olan bu adet döngüleri zamanla düzene girer ve 4 haftada (28 günde) bir olarak görmeye başlarlar. Birkaç gün gecikme olsa bile, önemli olan sağlıklı bir kadının her ay düzenli olarak adet görmesidir.

Bazı durumlarda 20li yaşlarda da menopoz görüldüğü oluyor. Yani kadın adet görmeye başlıyor ve birkaç yıl sonra menopoza giriyor.

Erken menopozun sebepleri:

·           Kanser tedavisi,

·           Aile öyküsü,

·           Kromozom anomalileri,

·           Yaşam tarzı,

·           Annenin menopoz yaşı,

·           Stres,

·           Yeme alışkanlığı,

·           Yumurtalıkların operasyon ile alınması,

·           Otoimmün hastalıkları.

Menopoz yaşayan kadın, yumurta sayısı bittiği için normal yollarla yani kendi yumurtasıyla çocuk sahibi olamaz. Çünkü yumurtalıklardaki yumurtalar bittiğinde vücut tekrardan yumurta üretmez.

Böyle durumlarda yumurta donasyonu yani tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olmak mümkün. Yumurta donasyonu tedavisi için düzenli adet görmek de gerekmiyor.

Yumurta donasyonu tedavisinde yumurta 21 ile 30 yaşları arasında herhangi bir sağlık problemi olmayan donörlerden alınır ve donör seçimi anne adayının fiziksel özellikleri ve kan grubuyla uyumlu olarak seçilir.

Eğer kadın düzenli olarak adet görmüyorsa, adet görmesi için ilaç verilir ve ondan sonra da östrojen hormon tedavisi uygulanır ve anne adayının rahmi gebelik süreci için hazırlanır.

Erken menopoz olan kadınlarda özellikle yumurta donasyonu önerilir çünkü yumurta donasyonu ile gebelik elde etme şansı oldukça yüksektir ve tek seferde çocuk sahibi olmak mümkündür.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2019.04.17 15:01 - Son Güncellenme: 2019.04.17 15:02 - HABER MERKEZİ
A