Eğer acı çektikleri için ağlıyorlarsa...

Eğer acı çektikleri için ağlıyorlarsa...

Uzmanlar bebeklerin duygularını iletmek için ağladığını ifade ediyor. Uzmanlara göre bebekler açlık, ağrı, kızgınlık ve korkularını ağlamak yoluyla iletiyor ancak bu ağlamalarda göz ifadeleri farklı oluyor.

2013.02.21 15:48 - Son Güncellenme: 2013.02.21 15:48 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Eğer acı çektikleri için ağlıyorlarsa...

Bebeklerin ağlaması özellikle yeni anne ve babalar için hep sorun olmuştur. Hangi duygularını ifade ettikleri ilk zamanlarda pek anlaşılmaz. İspanya'da Valencia Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı bebeklerdeki ağlamanın nedenlerini tanımlamaya çalıştı.

Spanish Journal of Psychology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre bebeklerin göz aktiviteleri ve ağlamanın dinamikleri sebeplerini açıklamada yardımcı olabilir. Dr. Mariano Choliz "Bebekler ağladığında eğer korku ve kızgınlık için bunu yapıyorlarsa gözlerini açık tutuyor, eğer acı çektikleri için ağlıyorlarsa gözlerini kapalı tutuyor" dedi.

Araştırmaya göre ağlama kızgınlık amaçlıysa yoğunluğu kademeli olarak düşüyor, eğer acı ve korku sebebiyle ağlanıyorsa yoğunluk artıyor. Dr. Choliz "Bebeklerin ağlaması prensip olarak olumsuz bir duyguyu ifade etmek amaçlıdır ve çoğu durumlarda sadece bu yöntemle ifade ederler" dedi.

Dr. Choliz ve arkadaşları 3 ile 18 aylık 20 bebek üzerinde araştırma yaptı. Araştırmada bebeklerin ağlaması ve ebeveynlerinin tepkisi ölçüldü.

Dr. Choliz "Kızgınlık ve korku farkına varılması zor konular. Önce gözlemciler bunun nedenini uygun şekilde tanımlamakta zorlanıyor. Bebek ağladığında ilk akla gelen tepki acı çektiği düşüncesi, daha sonra ise kızgınlık ve korku akla geliyor" dedi.

Araştırmada bebeklerin ağlarken yüz ifadeleri de analiz edildi. bebeklerin çoğunluğu kızgınlık nedeniyle ağlıyorsa gözlerini yarım kapatıyor ve direk olarak bakmıyor veya belirli bir tutum sergilemiyor. Ağzı açık veya yarım açıok oluyor. Ağlama yoğunluğu giderek artıyor.

Korku olduğunda gözleri hemen hemen hep açık oluyor. Buna ilaveten bu durumda bebeklerin bakışı kesici oluyor ve kafalarını arkaya doğru hareket ettiriyor. Ağlamaları kademeli olarak artıyor. Son olarak acıyı ifade etmek için ağlıyorsa sürekli gözlerini kapatıyor ve gözlerini sadece küçük aralıklarla açıyor.

Öte yandan gözlerinin çevresindeki tansiyonun seviyesi yüksek oluyor ve kaşları çatık oluyor. Maksimum yoğunlukta ve aniden başlıyor.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.02.21 15:48 - Son Güncellenme: 2013.02.21 15:48 - HABER MERKEZİ
A