Dünden bugüne Çin aşıları

Dünden bugüne Çin aşıları

Çin'li şirket Sinovac tarafından geliştirilen corona virüs aşısı Coronavac'ın etkinlik sonuçları geçtiğimiz gün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklandı. Pazarı pazartesiye bağlayan gece Türkiye'de gelecek olan Çin aşısı Coronavac'ın etkinliği yüzde 91,25 olarak açıklanırken bu oranın daha da artabileceğinin altı çizildi. Sinovac tarafından 2020 yılının Ocak ayında geliştirilen ve Çin'de Haziran ayından bu yana acil kullanım izni ile uygulanan Coronavac ile Covid-19'a karşı da aşı geliştiren Çin, aşı geçmişiyle öne çıkıyor. Dünyada aşıyı ilk bulan ülke olan ve hala aşı geliştirme ve üretiminde önemli başarılara imza atan Çin daha önce de çocuk felci, hepatit B ve kızamığa karşı geliştirdiği başarılı aşılarla da dikkat çekmişti. İşte Çin'in aşıları hakkında bilmedikleriniz...

2020.12.26 21:59 - Son Güncellenme: 2020.12.26 23:26 - Sağlık
A
Dünden bugüne Çin aşıları
04:47 Çin aşısı yaptırır mısınız? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Çin aşısı yaptırır mısınız? (ÖZEL HABER)

İLK SONUÇLARI TÜRKİYE'DE

Geçtiğimiz gün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyeleri tarafından ilk kez üçüncü faz sonuçları açıklanan Çin'in Coronavac coronavirüs aşısının yüzde 91,25 etkinliğe sahip olduğu belirtildi. Aşının ikinci dozunu olduktan sonra iki hafta da geçiren bin 322 kişinin verileri incelenerek hazırlanan sonuçlarda 752 kişide 3 corona virüs vakasına rastlanırken plasebo verilen 570 kişide ise 26 corona virüs vakası görüldü. Alınan verilere göre aşının güven aralığı ise yüzde 71 ile 97 arasında açıklanırken aşının etkinliğinin daha da artacağı belirtiliyor.

ALERJİ VERİLERİ UYUŞUYOR

Pfizer-Biontech corona virüs aşısında sıkça karşımıza çıkan alerji ve yan etkiler konusunda daha önce açıklama yapan Sinovac'ın kurucusu ve icra kurulu başkanı Yin Weidong, binden fazla gönüllü üzerinde testlerin yapıldığını ve bunların bazılarının sadece hafif yorgunluk veya diğer rahatsızlıklar gösterdiğini belirtti. Yin, oranının yüzde 5'ten fazla olmadığını söyledi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyelerinin de yaptığı açıklama da Sinovac'ın kurucusunun verileriyle uyuşurken yapılan açıklamada ilk doz aşıdan sonra en sık gözüken yan etkiler, yüzde 4,7 ile yorgunluk olurken yüzde 3,9 da baş ağrısının kaydedildiği belirtildi.
Pazarı pazartesiye bağlayan gece Türkiye'ye yola çıkacak corona virüs aşısı, Haziran ayından bu yana Çin'de acil kullanım izni ile kullanılırken Çin'in aşı geçmişindeki başarıları ve üretim kapasitesi gibi konulardaki avantajlarıyla aşı yarışında öne çıkabilecek kapasitede olduğu belirtiliyor.

DÜNYADA İLK AŞI UYGULAYAN ÜLKE

Bilim insanı Joseph Needham'ın Çin'de Bilim ve Medeniyet kitabına göre 'aşılama' tabiri dünyada ilk kez 1549 yılında Çin'de yazılan bir kitapta geçiyor. Kitapta 1600'lerin sonlarında çiçek hastalığından çocukken kurtulan İmparator K'ang Hsi'nin çocuklarına aşı yaptırdığına dikkat çekiliyor. Aşıyı bulan ülke olarak da adlandırabileceğimiz Çin hala daha birçok aşı geliştirerek hastalıklara çare olmayı sürdürüyor. Bilim insanları tarafından çocuk felci aşısının ilk uygulandığı ülke Çin olurken, ülke 1930 yılından bu yana planlı olarak aşı geliştirmeye ve uygulamaya devam ediyor.

ÇOCUK FELCİ HASTALIĞINI ORTADAN KALDIRDI

Genişletilmiş Aşılama Programı (EPI) olarak da bilinen aşılama programıyla çok başarılı işlere imza atan Çin, büyük ve yoğun nüfusuna ve geniş coğrafi alanına rağmen başarılı aşılar geliştirerek 2000 yılında çocuk felcini Çin sınırlarında ortadan kaldırdı. Kronik hepatit B enfeksiyonu prevalansını yüzde 97 oranında azaltmayı başaran Çin, kızamık ile mücadelede ise yüzde 99'dan fazla başarı sağladı. 1978 yılında başlattıkları Genişletilmiş Aşılama Programı (EPI) kapsamında 1930 yılından günümüze kadar geliştirdikleri 50 aşı ile 30 farklı hastalığa çözüm bulan ve hepsinde başarılı olan Çin, aşı geçmişindeki başarılarla sağlık dünyasında önemli bir söz sahibi durumunda.

1 MİLYAR DOZU RAHATLIKLA AŞABİLİR

Pekin merkezli Şirket Sinovac, Coronavac Covid-19 aşısından yılda 1 milyar doz üretebileceklerini açıklarken Çin zaten her yıl 2007'den bu yana 12 hastalık için 700 milyon ila 1,2 milyon doz aşı üretiyor. Bu rakam Çin'i dünyanın en büyük aşı üreticilerinin en üst sıralarına taşırken aşılarının çok büyük bir kısmını ülke içindeki tesislerde sürdüren Çin'in üretim kapasitesi daha fazla kapasiteyi de rahatlıkla karşılayabilecek durumda.

ÇİN AŞISININ HAMMADDE TEMİNi DAHA KOLAY

Geliştirilen corona virüs aşısının inaktif bir aşı olması nedeniyle önceden kullanılan teknolojinin kullanılmasından dolayı Çin'in üretim kapasitesinin 1 milyar dozun da üzerine çıkabileceği öngörülürken Uluslararası Aşı Enstitüsü genel müdürü Jerome Kim'in geçtiğimiz günlerde South China Morning Post'a yaptığı açıklamada, "Çin'in corona virüs aşıları için hammaddelerin temin edilmesi mRNA aşılarına göre daha kolay. Üretim tesislerimiz düzenli çalıştığı sürece en az 1 milyar doz üretebiliriz" ifadelerini kullandı.

GATES VAKFI'NDAN ÇİN'E DESTEK 

Microsoft'un kurucusu Bill Gates ve eşi Melinda Gates tarafından kurulan yardım vakfı, Çin'in ürettiği aşıları uzun süredir destekliyor. Vakıf, "Artan sağlık Ar-Ge'si ve üretim yetenekleri göz önüne alındığında Çin, aşı, ilaç, doğum kontrol hapları ve diğer sağlık ürünlerinin kalitesini artırmaya ve maliyetlerini düşürmeye yardımcı olmak için benzersiz bir konuma sahip" olduğunu belirterek Çin'e corona virüs aşısıyla ilgili destek verdiğini açıklamıştı.

GATES: ÇİN VAZGEÇİLMEZ BİR ROLE SAHİP

Vakfın kurucularından ve dünyanın en zengin insanlarından Bill Gates ise, "Çin, corona virüs ile mücadelede dünyanın sağlık ve kalkınma zorluklarının üstesinden gelmesine yardımcı olma yönündeki ortak çabalarda vazgeçilmez bir role sahiptir" ifadeleriyle Çin'e destek verdiğini belirtirken Gates Vakfı'nın Pekin ofisi, Çin'e 2007'den bu yana HIV / AIDS ile mücadele projesini desteklemek için yaklaşık 50 milyon dolar, tüberküloz ile mücadele projesine 33 milyon dolar ve tütün kullanımını azaltma projesine ise 10 milyon dolar yardım yaptığını açıklamıştı.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2020.12.26 21:59 - Son Güncellenme: 2020.12.26 23:26 - Kübra Coşar-pasif
A