''Dondurmadaki şeker miktarı düşürülmeli''

''Dondurmadaki şeker miktarı düşürülmeli''

Türkiye'de dondurmalardaki şeker oranının Avrupa standartlarının üzerinde olduğunu belirten Atatürk Üniversitesi'nden Prof. Salih Özdemir, şeker oranının yüzde 18'lere düşürülmesi gerektiğini söyledi.

2012.05.22 14:30 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Sağlık
A
''Dondurmadaki şeker miktarı düşürülmeli''

 Dondurmanın halk sağlığı açısından tehlikeli olup olmadığının iyi araştırılması gerektiğini söyleyen AÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Özdemir, halk sağlığına zararlı olan dondurmaların tüketilmemesi gerektiğini kaydetti.

Özdemir, ''Dondurmanın içerisinde buz kristallerinin kalmaması lazım. Dondurma yapılırken karıştırma işleminin iyi yapılması gerekiyor'' dedi.

Büyük firmaların tamamen kaliteli dondurma ürettiklerini söylemenin mümkün olmadığını ifade eden Özdemir, ''Dondurma yerken maalesef Türkiye'de şeker yiyoruz yani sanki şekerli bir ürün yiyoruz. Biz dondurmanın tadını alırken önce süt tadı alınması gerekiyor. Ama şu andaki dondurmaları yediğimiz zaman önce şeker tadı alıyoruz'' diye konuştu.
''ÇOCUKLAR SEVDİĞİ İÇİN ÇOK ŞEKER KONULUYOR''
Türkiye'de dondurmada şeker oranlarının yüksek olduğunu belirten Özdemir, şunları kaydetti:''Büyük firmalarla konuşuyoruz. Şeker miktarını soruyoruz, en az yüzde 25. Avrupa standartlarında yüzde 18'den yüksek şeker kullanılmıyor. Onun için Türkiye'de maalesef şeker miktarının dondurmalarda çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Şeker miktarının yüksek olması aşırı kalori demektir. Dondurmayı bir fayda olarak tüketiyoruz, sağlık yönünden iyi bir ürün olarak tüketiyoruz ancak tükettiğimiz zaman aşırı enerjiyle karşılaşıyoruz.''

Özellikle çocukların daha çok alması için dondurmaya fazla şeker katıldığını ifade eden Özdemir, şöyle konuştu: ''Çocukların bilindiği gibi şekerli ürünlere istekleri var. Bunu tatmin edebilmek için, ikinciyi satabilmek için büyük firmalar genellikle bu yola başvuruyorlar. İkinci bir durum ise dondurma çok uzun süre dayansın diye bu şeker oranını yüksek tutmaya çalışıyorlar. Şeker az miktarda olduğu zaman dondurmanın yumuşama riski vardır. Şeker miktarı çok olduğu zaman dondurmayı daha uzun süre o şekliyle muhafaza imkanı oluyor. Şeker miktarımızı mutlaka sanayicimizle de konuşuyoruz. Bu şekilde devam edemez, etmemesi lazım. Şeker miktarının mutlaka yüzde 18'e düşürülmesi lazım. Diyabet hastalarının dondurmayı bu şekliyle tüketmesi mümkün değil.''

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2012.05.22 14:30 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Zeynep Çelik
A