Derinizde morluklar varsa dikkat!

Derinizde morluklar varsa dikkat!

Doğuştan oluşan damar bozukluğu vasküler malformasyon, el ve ayaklarda geliştiğinde hareket kabiliyetini kısıtlıyor.

2018.12.17 15:51 - Son Güncellenme: 2018.12.17 15:52 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Derinizde morluklar varsa dikkat!

Derinizdeki morluklar vasküler malformasyon olabilir. Konuyla ilgili merak edilenleri, Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Doç. Dr. Eren Erdem açıkladı.Vasküler malformasyon, doğuştan oluşan damar bozukluğudur ve vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Bu durumun doğumdan itibaren var olduğunu ancak yavaş büyüdüğünü vurgulayan Erdem, "Çoklukla ergenlik döneminden sonra gözle görülmeye başlanan vasküler malformasyon, vücudun her yerinde olabilir ancak ellerde veya ayaklarda bulunması, bu uzuvların hareketini engelleyebilir. Elde oluşacak damar malformasyonu yazı yazma eylemini bile zorlaştırabilir." dedi. 

HEMANJİYOM İLE KARIŞITIRILIYOR

Malformasyonlar, hemanjiyom ya da damar yumağı, damar anomalisi diye de isimlendirilebiliyor. Hemanjiyomun vasküler malfarmasyondan farklı olduğunu ve çok sık karıştırıldığını belirten Doç. Dr. Eren Erdem, "Hemajomlar pek çok kan damarının bir bölgede toplanmasıyla meydana gelen iyi huylu damar tümörleridir. Hemanjomlar doğumdan sonra fark edilir ve süre içerisinde 1 yaşında hızlıca büyümesi olabilir ve genellikle 10-11 yaşlarında büyük ölçüde kaybolurlar. Oysa vasküler malformasyon bunlardan farklıdır. Bunlar ilk olarak doğumda fark edilen ve büyük ölçüde yaşam boyunca gelişimini sürdüren damarsal bir yapıdır. Vasküler malformasyon kendiliğinden kaybolmaz, tam tersine yavaş yavaş büyüyerek daha belirgin hale gelir." diye konuştu.

MALFORMASYONUN OLUŞTUĞU BÖLGE ÖNEMLİDİR

ABD'nin Arkansas Üniversitesi'nde Endovasküler Nöroradyoloji kürsüsünü kuran ve Arkansas eyaletindeki ilk Anevrizma ve AVM Endovasküler tedavilerini gerçekleştiren Doç. Dr. Eren Erdem, anormal damar oluşumlarının birçoğunun hayatı tehdit etmediğine dikkat çekti. "Beyindeki atardamar ve toplardamarlar arasında, normalde olmaması gereken birtakım bağlantıların olması durumu Arteriovenöz Malformasyon olarak adlandırılır. Bu durum bazen tehlikeli olabilmektedir." dedi.

YAŞAM KALİTENİZİ BOZABİLİR

Erdem, "Çoğunlukla mor renkli, deriden çıkıntı gösteren yumuşak damarsal şeklinde görünen vasküler malformasyon, görünümü ve oluşturduğu ağrı ile yaşam kalitenizi bozabilir. Bazen fark edilir, bazen ise görülmesi ve ortaya çıkması yıllar alır. Gençlik dönemlerinde görüntüsünden kaynaklı veya eklem hareketlerindeki kısıtlamalardan dolayı şikayetler göstermektedir. En sık yarattığı şikayet ise ağrı yapmasıdır." diye belirtti.

Vasküler malformasyonun ellerde veya ayaklarda bulunmasının söz konusu uzuvların hareketini engelleyebildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Erdem, "Elde oluşan malformasyon yazma zorluğuna yol açmaktayken, ayakta oluşabilecek malformasyon ayakkabı giyilmesini dahi zorlaştırabilir. Bunun yanı sıra fazla büyüyen malformasyon diğer damarlara baskı yapabilir ve uyuşukluk hissi oluşturabilir." dedi.

HER VASKÜLER MALFORMASYON GÖZLE GÖRÜLEMEYEBİLİR

Vasküler Malformasyonun derinin üzerinin gözlenmesiyle tespit edilebildiğine ancak gözle görülemeyen malformasyonların olduğuna vurgu yapan Erdem, "Bu durumda radyolojik görüntüleme yöntemleri ile tanı konur. MR bu hastalığın tanısında en önemli ve doğru tanı koyan görüntüleme yöntemidir. Bazen renkli doppler ultrason ve bilgisayarlı tomografi ile inceleme yapılsa da tanıda MR görüntüleme ön plana çıkmaktadır. Burada damar dokusunun büyüklüğü ve diğer dokuların içine uzanımı çok daha net tespit edilebilir." dedi. Doç. Dr. Eren Erdem, vasküler malformasyonun tedavisi hakkında "Bazı ilaç tedavileri malformasyonun büyümesini engellemek için denenebilir ancak şu an için bu durumu yok edici bir ilaç yoktur. Ufak ve yüzeysel malformasyonlar cerrahi ile çıkarılabilir ancak daha büyük olanlar ve kas ya da diğer organlara yayılmış olanlar, damar yolundan tedavi gerektirir. Bu şekildeki tedavi kasıktan katater ya da direk olarak malformasyona iğne ile ulaşarak gerçekleştirilir. Saf alkol ya da skerozan denilen ilaçlarla hasta damarlar büzüştürülerek yok edilir." diye konuştu.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2018.12.17 15:51 - Son Güncellenme: 2018.12.17 15:52 - HABER MERKEZİ
A