Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Macron görüşecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Macron görüşecek

Bir süredir gerilimli ilişkilerinin olduğu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bugün video konferans yoluyla görüşecekleri Elysee Sarayı tarafından duyurulurken, liderlerin görüşmesi merak konusu oldu.

2021.03.02 13:05 - Son Güncellenme: 2021.03.02 13:05 - Siyaset - HABER MERKEZİ
A
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Macron görüşecek

Eylül ayından bu yana artan diplomatik gerginliğin ardından ilk kez görüşecek olan Erdoğan ile Macron görüşmesi yapılacağına dair geçtiğimiz hafta Fransa basınında yer alan haberlerde, "Emmanuel Macron ile Recep Tayyip Erdoğan'ın telefon veya video konferans yoluyla görüşmesi bekleniyor. Bu görüşme, aylarca artan gerilimin ardından Fransa ile Türkiye arasındaki ilişkilerde bir yatıştırma işareti olabilir" ifadeleri kullanılmıştı. 

Macron'un, Fransa'da Hz. Muhammed karikatürlerine yönelik 'ifade özgürlüğü' tanımlaması gerilimi tırmandırmış, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bu zatın İslam ile Müslümanlar ile derdi nedir? Macron'un zihinsel tedaviye ihtiyacı var." yanıtıyla tansiyon yükselmişti.

İKİ LİDER ARASINDA GERİLİM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önce Macron'un açıklamalarına yönelik yaptığı açıklamarla tansiyon yükselmişti.

Erdoğan, "Macron ile Fransa çok çok tehlikeli bir dönemi yaşıyor. Temennim odur ki bir an önce Macron belasından Fransa kurtulsun." şeklinde açıklama yapmış, Macton bunun üzerine, "Kişileri doğrudan hedef alan açıklamalara cevap vermiyorum." diyerek Fransa'nın yurt dışında eleştirildiğini kaydeden Macron, "Yakın dönemde bizim kadar ifade özgürlüğünü savunan ülke olmadı." ifadesini kullanmıştı. 

Macron, "Erdoğan'ın Türkiye'sine karşı ifade özgürlüğünü yeteri kadar savunmadık. Erdoğan'ı ve hükümeti halkından ayırıyorum. Türk halkı, büyük özgürlük halkıdır." değerlendirmesinde bulunurken, ülkede "İslamcı ideolojiyle" mücadele etmek istediklerini savunmuştu. 

Son olarak Eylül ayında görüşen liderler, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'dan gelen talep üzerine gerçekleşen görüşmede, Türkiye-Fransa ve Türkiye-AB ilişkileri ile Doğu Akdeniz başta olmak üzere bölgesel gelişmeleri ele almış, Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Doğu Akdeniz'deki gerginliğin sebebinin Türkiye'nin ve Kıbrıs Türklerinin bölgedeki meşru haklarının yok sayılması olduğuna işaret ederek, Fransa'nın Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum kesiminin gerginliği tırmandıran maksimalist iddia ve adımlarını desteklemesine anlam veremediğini belirtmişti. Türkiye'nin kimsenin hakkında gözü olmadığını ancak kendi haklarını da kimseye yedirmeyeceğini vurgulayan Erdoğan, her zaman olduğu gibi bugün de sorunların çözümü için diyalog ve iş birliğini savunduklarını ifade etmişti.

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2021.03.02 13:05 - Son Güncellenme: 2021.03.02 13:05 - HABER MERKEZİ
A