Cumhurbaşkanı Erdoğan: En kuvvetli etkileşim göçlerdir

Cumhurbaşkanı Erdoğan: En kuvvetli etkileşim göçlerdir

4. Dünya Göçebe Oyunları Roma, Selçuklu ve Osmanlı'ya ev sahipliği yapmış olan İznik'te düzenleniyor. 4 gün boyunca sürecek etkinlikte 102 ülkeden 3 bini aşkın sporcu binlerce metrekarelik alanda mücadele edecek. Açılış programına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra farklı ülkelerden üst düzey devlet yetkilileri de katıldı.

2022.09.29 19:13 - Son Güncellenme: 2022.09.29 22:08 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Cumhurbaşkanı Erdoğan: En kuvvetli etkileşim göçlerdir
05:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan: En kuvvetli etkileşim göçlerdir

İLGİLİ VİDEO

Cumhurbaşkanı Erdoğan: En kuvvetli etkileşim göçlerdir

01:56 Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'da -2

İLGİLİ VİDEO

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'da -2

01:17 Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'da -1

İLGİLİ VİDEO

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'da -1

ERCAN ÇALIŞIR / BURSADA BUGÜN

Bugün başlayan 4. Dünya Göçebe Oyunları açılış programı kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bursa'ya geldi.

Etkinliğe Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, AK Parti Genel Başkanvekili Türk Devletleri Teşkilatı Aksakal Heyeti Başkanı Binali Yıldırım, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov katılırken Kazakistan Meclis Başkanı, KKTC, Katar, Kamboçya, Türkmenistan, Afganistan, Özbekistan, Azerbaycan, Libya Spor Bakanı, Kırgızistan ise Devlet ve Spor Bakanı düzeyinde katılım sağladı.

Açılış programı müsabakalarda yarışacak sporcuların ülke bayrakları ile kortej yürüyüşü gerçekleştirmesi ile başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

Türkiye, Bursa ve medeniyetlerin şehri İznik'e hoş geldiniz. Ülkemizin mavi incisi İznik'ten sanata, spora gönül veren herkese selamlarımı gönderiyorum. Önceki göçebe oyunları ata toprakları Kırgızistan'da yapıldı. Türk Devletleri Teşkilatı Liderler Zirvesinde bu oyunları geleneksel oyun olarak kabul ettik.

4'ncüsü olan bu organizasyon 2020'de gerçekleştirilecekti. Covid-19 nedeniyle ertelendi. Bugün her yanı tarih, kültür, tabiat kokan İznik'te başlatıyoruz. Binlerce yıl boyunca çeşitli sebeplerle bulundukları yerlerden ayrılarak, kendilerine alan bularak yaşamış olanlar göçebelerdir. Bu uzun yolculuklar sonrasında karşılaşan insan toplulukları birbirini etkilemiştir.

Kültürün en önemli taşıyıcısı göçlerdir. Güvenlik ve gıda ihtiyaçlarının merkezi devlet eliyle sağlanması göçebeliği daraltmıştır. Kaybolmasını biz göze alamayız. Yaşatılmasında büyük fayda görüyoruz. Toros Dağlarında ki yörük çadırını görüyoruz. İnsanlığın kadim mirasını gelecek kuşaklara aktarılması olarak önemsiyoruz.

Gençlerimize pek çok deneyimi yaşatacak bu organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Katılımcılara ve sporculara başarılar diliyorum. İştirakleri ile bu kültürün yaşatılmasına vesile olacak dostlarımıza teşekkür ediyorum. Çevremizin krizler ve savaşlarla çalkalandığı bu günlerde bu oyunların özgürlük ve iş birliği oluşturduğuna inanıyorum.

Türkiye olarak bu organizasyonda ev sahibi olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Katılımcılar arasında gelişen pozitif enerjinin yeni kapılar açacağına inanıyorum. 3 binden fazla sporcunun katılımıyla gerçekleşmesi bu umudumuzu yeşertiyor.

Atlı spor, güreş, okçuluk gibi 40'tan fazla sporda yarışacak binlerce sporcunun heyecanını şimdiden görüyorum. 20 ayrı ülkenin mutfak lezzetleri katılımcılar ile buluşacak.

Hat, ebru, çini gibi çok sayıda geleneksel sanat da bu programda yer alıyor. Pek çok tanınmış sanatçıların konseri ve halk oyunu gösterisi, çocuk etkinlikleri de bu etkinlik içinde olacak.

Zengin ve dinamik bir göçebe oyunlarına şahitlik edeceğiz. Göçebe oyunları deneyim merkezi ile ziyaretçilere hoş vakit sağlayacak. Sanat ve zanaatkar alın teri eserleri etno pazarda sergilenecek. Yok olmaya yüz tutan kültürel zenginliğe sahip çıkmak olarak bakıyoruz.

Tarihi canlandırma, hafızaya kaydetme misyonuyla hazırlanıyoruz. Yeni ve kalıcı ilişkiler kurulabilmesine katkı sağlayan bu vasfı önemsiyoruz. Her 2 yılda bir gelişerek devam edecek göçebe oyunlarına her türlü katkı yapmayı sürdüreceğiz. Bu duygularla hepinize tekrar hoş geldiniz diyorum. Bu etkinliğin düzenlenmesine katkı veren herkese teşekkür ediyorum. Sizleri saygı ve sevgi ile selamlıyorum.

Program ülkelerin yöresel halk oyunlari gösterileriyle devam ediyor.

 

 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2022.09.29 19:13 - Son Güncellenme: 2022.09.29 22:08 - HABER MERKEZİ
A