Çözüm süreci medyanın dilinden düşmedi

Çözüm süreci medyanın dilinden düşmedi

Nisan ayında siyasetin gündemi T.C. ve akil adamlardı

2013.05.02 10:29 - Son Güncellenme: 2013.05.02 10:30 - Medya - HABER MERKEZİ
A
Çözüm süreci medyanın dilinden düşmedi

Medya Takip Merkezi (MTM) verilerine göre, Nisan ayında, çözüm süreci, akil insanlar, milli içki tartışması ve T.C. ibaresinin kaldırılması medyada en çok konuşulan konular oldu. Milli içkimiz rakı mı ayran mı derken 9 milyon kişi sosyal medyadaki adını değiştirip isimlerinin başına T.C. koydu. Tepki üzerine bakanlık uygulamayı iptal ettiğini açıkladı. İşte, araştırmanın detayları...

Nisan ayında gündemi en fazla meşgul eden konu çözüm süreci oldu. Farklı boyutlarıyla hem toplumda hem de medyada tartışılan çözüm süreci kapsamında BDP heyeti İmralı'ya giderek Abdullah Öcalan ile görüştüler; ardından da Kandil'e giderek Öcalan'ın mektubunu terör örgütüne ilettiler. Bu çerçevede teröristlerin başındaki Murat Karayılan da PKK'nın silahlı olarak geri çekilme sürecini başlatacağını açıkladı. AKP'nin mecliste oluşturduğu çözüm sürecine ilişkin komisyona MHP ve CHP üye vermeyi reddetti. AK Partili 45 milletvekili Diyarbakır, Batman ve Siirt'e giderek halka çözüm sürecini anlatırken, hükümet muhalefet partilerinin de bu sürece destek olmasını istedi. Çözüm süreci medyada 86 bin 864 haber ve yazı ile gündeme geldi.

AKİL İNSANLARI 52 BİN KEZ KONUŞTUK...
Çözüm sürecine katkı vermeleri amacıyla hükümet tarafından belirlenen "Akil İnsanlar" da, Nisan ayında en çok konuşulan konulardan biri oldu. Akademisyenlerden sanatçılara, ekonomistlerden gazetecilere kadar geniş bir kitleyi barındıran heyet 63 isimden oluşuyor. Başbakan Erdoğan bu heyet ile Dolmabahçe Sarayı'ndaki ofisinde bir araya gelirken, muhalefet kanadından konu ile ilgili eleştiriler geldi. Akil insanların yaptığı ziyaretlerin bir kısmı protesto gösterileriyle gündeme gelirken akil insanlar Nisan ayında 52 bin 399 haber ve yazıya konu oldu.

T.C. İBARESİ HALKI AYAĞA KALDIRDI
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, yeniden yapılanma gerekçesiyle bağlı kurumlara gönderdiği yazıda, sağlık kurumlarında "T.C. Sağlık Bakanlığı" yazılı tabelaların değiştirilmesi talimatını verdi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kısaltması T.C.'nin devlet kurumlarındaki tabelalardan kaldırılmaya başlanması tartışmalara neden oldu. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Bakanlığın altındaki kurumlarda TC kullanılmasına gerek yok. Bundan sonra böyle devam edecek" dedi. Bu değişiklik, kamuoyunda büyük tepkiyle karşılanırken, İnci Sözlük liderliğinde sosyal medyada T.C. ibaresi ile ilgili etkili bir kampanya gerçekleştirildi. Facebook ve Twitter'da 9 milyondan fazla kullanıcı adını değiştirerek isminin başına T.C. koydu. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ülkenin huzurunu bozdurmamak adına sağlık kurumlarının tabelalarına T.C. ibaresinin yeniden konulacağını açıkladı. Açıklamanın ardından, Sağlık Bakanlığı'nın resmi web sitesinde T.C. ibaresine yeniden yer verilmesi dikkat çekti.

GÜNDEME KIRMIZI/BEYAZ KATKI
Nisan ayı sonlarında, Başbakan Erdoğan'ın milli içeceğimizin ayran olduğu yönündeki açıklaması gündemi çalkalarken, THY'nin kırmızı ruj yasağı gündeme imzasını attı. Siyasetin gündeminde yer alan ayran-rakı ve kırmızı ruj tartışmaları kimilerine göre keskinleşen gündemi yumuşatmak istiyordu. Nisan ayının son tartışmaları arasında 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasına izin verilmemesi de yer aldı.

SİYASET GÜNDEMİ
Medya Takip Merkezi'nin Nisan ayını kapsayan medya araştırmasına göre, Adalet ve Kalkınma Partisi, ayın medyada en çok konuşulan siyasi partisi oldu. Mart ayına göre haberlerinde yüzde 38'lik bir artış gözlenen partinin haberleri arasında, "Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu" kurulması yönünde meclise önerge vermesi ve yeni anayasa tasarısı yer aldılar. AKP toplamda 212 bin 150 haber ve yazı ile gündeme geldi.

CHP'nin haberleri yaklaşık 2 katına çıktı
Nisan ayında medyada en fazla yer bulan ikinci siyasi parti, Cumhuriyet Halk Partisi oldu. Bir önceki aya göre, haberlerinde yüzde 99 gibi rekor bir artış olan CHP, toplamda 189 bin 630 haber ve yazı ile adından söz ettirdi. Partinin medyaya yansıyan haberleri arasında, parti heyetinin Doğu'ya bir tur düzenleyerek, bölgedeki algılarını yerinde öğrenmek istemeleri, Ergenekon Davası'nın görüldüğü Silivri Cezaevi önündeki olaylar ve "Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu"na üye vermemesi yer aldılar.

MHP de üye vermedi
Aynı araştırmaya göre, ay boyunca medyanın en çok söz ettiği bir diğer siyasi parti olan MHP de CHP gibi çözüm süreci komisyonuna üye vermeyi reddederken, parti tarafından bütün MHP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını istemesi medyada geniş yankı buldu. Mart ayına göre yüzde 96 daha fazla haberde yer alan MHP, toplamda 98 bin 602 haber ve yazıya konu oldu. 

Diğer Medya Haberleri için tıklayın


2013.05.02 10:29 - Son Güncellenme: 2013.05.02 10:30 - HABER MERKEZİ
A