CIA'in kıyamet tahmini

CIA'in kıyamet tahmini

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü'nün önceki gün yayımlanan "Küresel Trendlar 2030" Raporu'nda 'gerçek kıyamet' senaryosuna da yer verildi.

2012.12.18 15:35 - Son Güncellenme: 2012.12.18 15:35 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
CIA'in kıyamet tahmini

ABD Başkanı, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi ve İstihbarat Kurumlarına sunulan raporda, iklim değişikliklerinden kaynaklanan felaketlerle sonuçlanabilecek "Siyah Kuğu" olarak adlandırılan büyük doğa olaylarının da bu dönemde sayısını artırabileceği, tarihin akışını değiştirebileceği ve milyonlarca kişinin hayatını kaybedebileceği uyarısında bulundu. Daha önce de Dünya Meteoroloji Örgütü'nün son raporu Sera gazı salımının 2010'a göre göre yüzde 40 arttığını ve Gulf Stream yani sıcak su akıntısının etkisinin azaldağını ortaya koymuştu. Bu raporlara göre de yüzyılın sonuna göre dünya ortalama 4 derece ısınacak. Gulf Stream'in etkisinin azalması ise acaba buzul çağı mı geliyor dedirtti. NASA Goddard Uzay Çalışmaları Enstitüsü'nden James E. Hansen bu yüzyılda deniz yüzeyindeki yükselmenin 5 metreye çıkabileceğini, Miami'den Bangkok'a kadar çok sayıda kentin sular altında kalabileceğine bile dikkat çekti. Tüm bu raporlar 'Yarından Sonra' adlı filmini hatırlattı. Filmde dünya doğanın gazabına uğruyor. Şiddetli kasırgalar Los Angeles'ı haritadan bile siliyordu. Sahillerdeki kentleri sular yutuyor. Yeni Delhi karlar altına gömülüyor. Tokyo devasa dolu yağışıyla yıkılıyordu. New York ani iklim değişikliği ile dev dalgaların tehditi altında kalıyordu. İşte bu raporlara göre, filmin gerçek olması kıyametin kopması hiç de uzak değil.


Peki Türk uzmanlar, milyonlarca kişinin hayatını kaybedebileceği felaketlerin nasıl gelebileceğini yorumladı:

*Prof. Dr. Orhan Şen (İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi):
Raporlar dikkat çekici. Türkiye açısından baktığımızda sera gazları arttıkça ki 395 PPM'ye doğru hızla artıyor. Sera gazının hızla artması demek sıcaklığın artması demek. Küresel ısınmanın artması demek. Sera gazlarındaki bu artış ülkemizde özellikle iklim değişikliklerinin artmasına neden olacak. Aşırı sıcaklar, aşırı yağışlar, aşırı fırtınalar, hortumlar da olabilir. Kuraklık da bölgemizi etkileyecek.Zaten tüm bunlar meteoroloji haritalarında yavaş yavaş kendini gösteriyor.

*Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu (İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı ) :
"Kanada'nın kuzeyindeki kutuplardan gelen soğuk kutup havası Atlantik üzerinden geçerken Gulf Stream'ın etkisiyle ılımanlaşıyordu. Bu kutup havası Gulf Stream etkisi azalınca etkisini kaybedince Batı Avrupa'da soğur. Tabii bu bilimadamlarının varsayımı doğruysa bu senaryo olur. Buradaki hava sıcaklığındaki düşüş buzulların artışına neden olacak. Türkiye batıdan gelen havadan etkilendiği için Türkiye'de soğuyabilir. Bu nedenle bu kışın hava sıcaklığı mevsim normallerine göre en az 10 derece düşebilir. Ama yinede önümüzdeki kış mevsiminde havanını ne kadar soğuyacağı, şimdilik sadace tartışılıyor. Bu kış buzul çağının etkisiyle normalinden daha soğuk geçeceğini söyleyebiliriz"

*İsmail Küçük ( Meteoroloji Mühendisleri Odası Eski Başkanı):
"Uzun tartışılması gereken bir konu. İklim değişiklikiğinin birçok nedeni var. Tetikleyen yeni oluşumlar var. Gulf Stream'in etkisinin azalması gibi diğer akıntılarda değişiyor. Yazlar, kışlar da değişiklik meydana getiriyor. Ama henüz bu tartışma konusu.Panik yapmaya gerek yok."

*Prof. Dr. Selahattin İncecik (İTÜ Meteoroloji i Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi) :
Buzul çağı yıllardır tartışılıyor. Gulf Stream'ın yani sıcak su akıntısının etkisinın tartışılıyor. Sera gazı salınımının artması tartışılıyor. Bu etkilerin ortaya çıkması hemen olmaz. İklim projeksiyonları 2050 ve 2100 için yapılıyor. Bunlar hep geleceğe yönelik. Dünyanın alacağı risklerin şimdiden önüne geçme yolları. Şimdiden birşey söylemek mümkün değil."

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2012.12.18 15:35 - Son Güncellenme: 2012.12.18 15:35 - HABER MERKEZİ
A