Cemil Çiçek türkü söyledi

Cemil Çiçek türkü söyledi

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Türk Halk Müziği Korosu konserine katıldı. Çiçek, Yozgat yöresinden "Yeşil Ayna Takındın mı Beline" adlı türküye eşlik etti.

2013.02.21 15:43 - Son Güncellenme: 2013.02.21 15:43 - Güncel
A
Cemil Çiçek türkü söyledi


TBMM Tören Salonu'nda verilen konseri Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in yanı sıra, Başkanvekili Mehmet Sağlam, Meclis Genel Sekreteri Dr. İrfan Neziroğlu, milletvekilleri, TBMM bürokratları ve davetliler izledi. TRT sanatçısı Ali Haydar Gül'ün şefliğini yaptığı koro, Türkiye'nin değişik yörelerinden türküler seslendirdi. Misafir sanatçı olarak sahne alan TRT sanatçısı Kubilay Göktürk, Yozgat yöresinden "Yeşil Ayna Takındın mı Beline" türküsünü seslendirdi. Göktürk, türkünün büyük bölümünü Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e söyletti.
Konserin ardından bir konuşan Meclis Başkanı Çiçek, koronun TBMM çatısı altında ilk defa kurulmuş belirtti. Çiçek, "İlk defa bu çatı altında Türk halk müziği idrak edildi. Bizde zevkle dinledik. Ümit ediyorum ki bu programları sık sık tekrarlama imkanı olur" dedi.

TBMM'nin bir siyaset kurumu olduğunu dile getiren Çiçek, "Bu çatı altında genelde yaptığımız iş siyasettir. Ama bu siyaseti milletimiz adına yaparız. Millet dediğimiz şey evvela kültürel bir oluşumdur. Özünde kültür yok ise ona millet demiyoruz, o kuru bir kalabalıktan ibarettir. Çok şükür çok zengin bir kültürümüz var. Mühim olan bunu yaşamak ve yaşatmaktır. Bu çatı altında siyaset yapıyoruz, yasa çıkarıyoruz denetim yapıyoruz ama onun ötesinde de yapmamız gereken bir kısım görevlerin ve bir kısım işlerin olduğunu düşünüyoruz. O nedenledir ki kültürümüze hizmet etmek noktasında bu koroları kurduk" ifadelerini kullandı.

12 Mart'ta İstiklal Marşı'nın kabulünün yıldönümü dolayısıyla TBMM Türk Sanat Müziği Korosu'nun Meclis'te konser vereceğini ifade eden Çiçek, "Temennim odur ki inşallah en kısa sürede Çocuk Korosu'nu da kurmuş oluruz. Büyük Atatürk'ün çocuklarımıza ve tüm dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı var. Hem Meclis'imizin açılışıdır hem de Çocuk Bayramı olarak kutluyoruz. Ama bu bayramı hiç olmazsa TRT ile yakın işbirliği içerisinde Çocuk Korosu'nu da Nisan ayı içerisinde izleyebiliriz" ifadelerini kullandı.
"Türküler kültürümüzün en önemli unsurudur" diyen Çiçek, şunları kaydetti:

"Türkülerimiz olmasaydı belki Türkçemizde olmayacaktı. Biz türküler sayesinde acılarımızı yüreğimizde hissettik. Hasretlerimizi dile getirdik. Bu coğrafyada çok fazla sevincimiz olmadı ama sevinçlerimizi de bu türkülerle dile getirmeye çalıştık. Anadolu'nun 6 asırlık dönem içerisinde 200 tane savaş cereyan etmiş. Ümit ediyorum ki başka acılar yaşamak istemiyoruz. Bu milletin en uzun barış dönemi Cumhuriyet'le beraber olmuş. Terör açılarını bir tarafa bırakırsak çok şükür Türkiye çok fazla bir acı yaşamadı. Dünyada bütün kayıtlar yok olsa sadece türkülerimiz kalsa bizim estetik değerlerimiz, inancımız, yaşam biçimimiz yaşamaya devam edecektir. Bu yönü ile biz türküler ile kendimizi anlatırız, türkülerde bizi anlatır.

Annemiz babamız bize ne kadar sıcak ise türkülerimizde o kadar sıcaktır. Çünkü biz türküler ile büyüdük, türküler ile yaşadık. Türkü bu milletin alameti farikasıdır. Bizi bilmek için türkü bilmek gerekir. Savaş ve kahramanlık hikayelerimiz hep türküdedir. Yemen'e türküler ile gider, Çanakkale'de türküler ile canlanırız. Türkü bizim kimliğimizdir. Mühim olan bu türkülerdeki mesajı iyi anlamaktır. Zannediyorum bu türkülerde dile getirilen mesaj barışımızın teminatıdır ve birlikte yaşamamızın ortak paydasıdır. Aslında türküler eğlendirirken eğiten unsurlardır. İnşallah bize verilen mesajları içimize sindiririz, onunla özdeşleşiriz ve yaşadığımız sıkıntılarda son bulur."
Meclis Başkanı Çiçek, koro şefi Ali Haydar Gül'e çiçek verdi.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.02.21 15:43 - Son Güncellenme: 2013.02.21 15:43 - Zeynep Çelik
A