Bursa terminali normalleşti mi? (ÖZEL HABER)

Bursa terminali normalleşti mi? (ÖZEL HABER)

Koronavirüs salgını sebebiyle alınan kısıtlama kararları, seyahat şirketlerini de mağdur etti. Zor durumda olan terminal esnafı "Eksiden sıfıra gelmeye çalışacağız" diyor.

2021.06.22 08:45 - Son Güncellenme: 2021.06.22 09:38 - Bursa Bölge
A
Bursa terminali normalleşti mi? (ÖZEL HABER)
07:11 Bursa Terminal esnafından kötü haber! "İşverene iş olmadığı zaman, ister istemez çoğu arkadaşımız işten çıkarıldı" (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa Terminal esnafından kötü haber! "İşverene iş olmadığı zaman, ister istemez çoğu arkadaşımız işten çıkarıldı" (ÖZEL HABER)

ŞULENUR SARIKAYA / BURSADA BUGÜN

Pandemi öncesinde bu tarihlerde çoğu ek seferler koyar, talebi karşılamaya çalışırdı. 

Şimdilerdeyse yüzde 50 kapasiteyle çalışan otobüsler esnafın günü kurtarmasına bile zor yetiyor. 

"HES KODU VE AŞI OLAN HERKES SEYAHAT EDEBİLİR"

Bursa Otogar Otobüsçüleri ve Yazıhanecileri Derneği Başkanı Cesim Alptekin'se farklı bir görüşte. 

Alptekin, "Pandemi öncesi ve sonrası arasında hiçbir fark yok. Şöyle ki, bunun öncesinde işler çok durgundu. Piyasa yavaş yavaş açılmaya başlıyor, fakat henüz randımanlı bir şekilde değil. Fiyatlarımızda da herhangi bir farklılık söz konusu değildir. Vatandaşların da seyahat edecek durumu yok, bu sebeple üzerine hiçbir fark koymadık. HES kodu olan ve aşı olan herkes seyahat edebilir. Şimdilerde yaz tatili ve bayram gündemde olduğu için insanlar, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine seyahat ediyorlar. Koronavirüs tedbirleri ve hijyen konusunda, Sayın Genel Müdürümüz oldukça dikkatli davranıyor. Vatandaşlar da buna oldukça dikkat ediyor, fakat ekonomi darboğazda olduğu için verim alamadığımızı söyleyebilirim" diye konuştu.

"SEKTÖR SUDAN ÇIKMIŞ BALIK GİBİ ÇIRPINIYOR"

Bir başka esnaf ise "Sektör, yaz sezonunun gelmesiyle birlikte, çok hareketli olmasa da, pandeminin kışın yarattığı sıkıntılardan sıyrılmak adına sudan çıkmış balık gibi çırpınıyor. Temmuz ayıyla beraber, aşılama oranının da yükselmesiyle işlerimizin açılacağına inanıyoruz. Yoğunluk çok fazla değil, fakat bundan bir ay öncesine göre belirgin bir artış var. Ulaşım sektörü olarak, kaç bayramdır büyük sıkıntılar çekiyoruz. Umarım bu bayram beklentilerimize cevap verir. Yolcularımız şimdiden bayram biletlerini sormaya başladılar. Umarım sektörün yüzü bu bayramla beraber güler. Taşıdığımız yolcu kapasitesinin yükselmesi, gelirimizin artması ve sektörde oluşan büyük ekonomik sıkıntıların yaz sezonunda toparlanmasına yönelik beklenti içerisindeyiz. Eksiden sıfıra gelmeye çalışacağız. Eğer bunu başarırsak, önümüzdeki senelere umutla bakabiliriz. Otobüs kapasitemiz yüzde elli oranında, fakat aynı soy ismi taşıyan aile üyeleri bir arada seyahat edebildiği için bu oran, yüzde yetmiş oranlarına kadar çıkabiliyor. Yine de yeterli değil çünkü mazot fiyatları ÖTV zammı ile oldukça arttı. Bu sebeple otobüsün taşıdığı yüzde 100 kapasitede bile, kar oranı yüzde 25'tir. Şu anda otobüsçü, yüzde 30 eksik kapasiteyle giden araçtan, tüm araba dolu olsa bile ancak masrafları karşılayabiliyor. Sektörü ayakta tutmaya, kamu hizmeti vermeye devam ediyor" dedi.

Otobüs muavinliği yapan Mustafa Demirbaş ise "Kısıtlamalardan önce her şey rahattı. Pandemiyle beraber hastalık ve geçim sıkıntısı gibi sorunlar başladı. Bu sektörde yaşam mücadelesi veriyoruz. İnsanlar seyahat etmekten korkuyor, fakat sosyal mesafeye ve hijyene dikkat edilirse korkacak bir şey olmadığını söyleyebiliriz. Yolcularımızdan temennimiz, arabaları biz temiz tutuyorsak onlar da dikkat etmeli. Seyahat etmek isteyen ama aynı aileden olmayan yolcular yan yana bilet kestiremiyor. Mesafeyi her zaman koruyoruz. Bunun dışında HES kodunu hatırlamayıp, sahte kodlarla bilet almaya çalışan yolcularla da karşılaşıyoruz" dedi.

2021 DE ÖLÜ BİR SEZON

Esnaf Yüksel Özdemir, "Pandemi öncesi işlerimiz çok iyiydi. Yoğunluktan dolayı gün içerisine ilave araçlar koyuyorduk. Fakat şimdilerde sektör bitmiş durumda. Otobüsler yarı yarıya kapasitede yolcu aldığı için fiyatlarda yükselme oldu. 60 liradan sattığımız biletler 120 liraya çıktı. Biz yazıhaneciler olarak bitme noktasına geldik. Hal böyle olunca vatandaşların çoğu uçakla ve özel araçla yolculuk etmeyi tercih ediyorlar. Bizim için 2020 sezonu ölü sezon olarak kapanmışken, 2021 sezonu da ölü bir sezon olarak geçti. Peronlarda otobüs yok. Eğer bu şekilde giderse, bir sonraki yıl için de beklentilerimiz iyi yönde değil" dedi.

Esnaf Necati Çelik'se "Çalışan arkadaşlarımız çok zor durumda. İşverene iş olmadığı zaman ister istemez çoğu arkadaşımız işten çıkarıldı. Bunların arasında evli, çocuklu olan, kira ödeyen insanlar var. Yapılan pandemi yardımlarından ben ve arkadaşlarım nasiplenemedik" ifadelerine de yer verdi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.06.22 08:45 - Son Güncellenme: 2021.06.22 09:38 - Şeyma Nur Sezgin
A