Bursa'da engeller aşılıyor

Bursa'da engeller aşılıyor

Bursa'da sosyal girişimcilik anlamında faaliyet gösteren Simbiyoz Aktivite Derneği, potansiyel taşıyan bireylere sosyal girişimciliği tanıtarak fikirlerini işe dönüştürmek için fırsatlar sunan, yol göstermeyi amaçlayan bir aktivite merkezi...

2021.11.29 15:11 - Son Güncellenme: 2021.11.29 15:45 - Bursa Bölge
A
Bursa'da engeller aşılıyor
01:36 Bursa'da engeller aşılıyor

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da engeller aşılıyor

HABER MERKEZİ / BURSADA BUGÜN

Simbiyoz Aktivite Derneği, Yıldırım Belediyesi Bursa Teknik Üniversitesi'nde Cosmopolis projesi kapsamında  engellilere yönelik program düzenledi. Programda açıklamalarda bulunan Bursada Bugün Genel Yayın Yönetmeni ve İGF Genel Sekreteri  Aysın Komitgan'ın açıklamalarından satır başları;

Günümüzde internetin ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte dijital haklar ve dijital savunuculuk gibi kavramlar hayatımıza girmiştir. Çünkü nasıl ki insan her alanda farklı kişilerin psikolojik şiddetine ya da tacizine maruz kalıyorsa, internet medyasında da aynı durum söz konusudur. Pek çok kişi sosyal medya, internet medyasında yer alan kişilere diledikleri hakareti edebilme, onlarla diledikleri gibi konuşabilme hakkını kendinde görmektedir. Ancak böyle bir durum söz konusu değildir. Siber suçlar olarak adlandırılan dijital medya üzerinden gerçekleştirilen bu taciz ve psikolojik şiddet gün geçtikçe artmakta ve çok daha rahatsız edici bir hal almaktadır.

Dijital haklar, dijital mecralarda ve çeşitli elektronik cihazlarda ki bilgiye erişim, içerik yayımlama ve oluşturma özgürlüğünü ifade etmektedir. Bu doğrultuda kişilerin özgürlüğünün kısıtlanması yani dijital haklarının önüne geçilmesi siber suçlar olarak açıklanabilir.

Sosyal medya ve internet gazeteciliği yasası

Teknolojinin hızla gelişmesi, baskılı gazetelerin geldiği son nokta internet gazetelerini öne çıkarmış, dünyanın birçok ülkesinde çıkarılan ancak ülkemizde halen çıkarılamayan internet yasasını zorunlu hale getirmiştir.

İnternet yasası, mevcut basın kanununun içine entegre edilerek Basın Kanunu'nda değişiklik yapılması zorunlu hale gelmiştir. Bilgisayar ya da cep telefonundan internet kullanımı her türlü iletişim araçlarının önüne geçmiş, internet vasıtasıyla dünyada, ülkemizde ya da şehirlerimizdeki siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel, hukuksal, toplumsal gelişmeler çok rahatlıkla ve hızlı bir şekilde öğrenme imkanı doğmuştur.
Medya, gelişen teknoloji ve sosyal medyanın hızla büyümesiyle birlikte değişim zorunluluğu getirmiştir. Hızlı habercilik, yazılı ve görsel medya ile değil, internet medyasıyla başarılı olabilir. Sosyal medya ile yarışmanın en önemli yolu medyanın dijitalleşmesidir. Dijitale yönelik çalışmaların devam ettiği günümüzde internet yasası da vazgeçilmez hale gelmiştir.

İnternet yasası, hem kişilerin hak ve özgürlüklerini korumak, hem de medyanın geleceğini kurtarmak adına çok önemli bir adımdır.

Dijital hakların savunulabilmesi için sosyal medya ve internet gazeteciliği yasasının çıkarılması kaçınılmazdır.

İnternet Gazetecileri Federasyonu'nu internet yasasına zemin hazırlamak, internet medyalarını bir çatı altında toplamak, şantaj, tehdit, karalama, kişi ve kurumların hak ve özgürlüklerine müdahale eden merdiven altı diye tabir ettiğimiz korsan haber sitelerinden ülkemizi kurtarmak amacıyla kurduk. 81 ilde ve Almanya, Belçika, İngiltere, Azerbaycan ve KKTC'de temsilcilerimiz, buna bağlı 2 bin 200 kurumsal internet medyasını içinde barındıran bir gazetecilik meslek örgütüyüz. Bununla birlikte hayata geçirdiğimiz İGF Haber Ajansı ile İnternet Gazetecileri Federasyonu, gazeteciliği içinde barındıran konfederasyon, federasyon ve dernekler arasında Cumhuriyet tarihinde ilk ve tek haber ajansı kuran federasyon olma özelliği de taşımaktadır. Bu da ülkemizde hak ve özgürlüklerin korunması adına dijital savunuculuğun medya ayağında önemli adımlarından biridir.

Dijital Hak Savunuculuğu

Dijital hak savunuculuğu bireylerin dijital mecralardaki haklarının ve özgürlüklerinin korunmasını ve savunulmasını ifade eder. İnsan hakları savunucusu ya da dijital hak savunucusu olarak ifade edilen kişiler ise siber suçlara maruz kalan kişilerin haklarını savunmak adına çeşitli faaliyet ve eylemler gösterebilmektedir.

İnsan hakları ya da dijital hak savunucuları dijital suçlar ile ilgili meydana gelen olayları dile getirerek toplumda bir duyarlılık oluşturmaya çalışır. Örneğin, sosyal medya üzerinden cinsel tacize uğrayan bir kızın haklarını savunmak ve tacizi gerçekleştiren kişi ile ilgili hukuki yaptırımların olması adına seslerini duyurmaya çalışırlar. Siber suçların ve dijital alan da gerçekleşen saldırıların son derece yoğun olduğu günümüz şartları göz önüne alındığında dijital hak savunuculuğunun ne denli önemli olduğunu anlayabilmek mümkündür.

Avrupa'da dijital savunuculukta durum farklı. Örneğin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi uluslararası nitelikli mahkemelerin Türkiye'deki çevre davalarında Türkiye aleyhine vermiş olduğu sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının ihlali ve adil yargılanma hakkının ihlali gibi hak ihlali kararları hukukun etkin savunuculuk yönetimi olarak gelişmesine katkı sağlamıştır. Aslında bu hukukun başarısı değil, çevre savunucularının başarısıdır.

Türkiye'de çevre alanında faaliyet gösteren örgüt ve derneklerin çevre ihlallerine karşı savunuculuk stratejisi geliştirdiklerini söylemek ne yazık ki mümkün değil.

Etkili savunuculuğun etkin yollarından biri, kilit noktalarda kamuoyunu eğitmek, bilgilendirmek, ortak akıl ile değişimin, dijital savunuculuğun zeminini hazırlamaktır.

Dijital savunuculuğun tam anlamıyla Türkiye'de etkin olması için sosyal medya ve internet gazeteciliği yasası da tek başına yeterli olmayacaktır. Toplum ve bireyler olarak, bu konuda federasyon ve derneklerin çalışmalarını desteklemek, sosyal medya ve internet medyaları aracılığıyla yaygınlaştırmak gerekiyor. Sosyal medyayı ve internet medyalarını en çok kullanan dünyada ilk 10 ülke arasında olmamıza rağmen, bunu etkin ve verimli kullanamayan ilk 3 ülke arasında olmamız da acı bir gerçektir.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.11.29 15:11 - Son Güncellenme: 2021.11.29 15:45 - Zeynep Çelik
A