Bursa'da çarşıda işler ne durumda? (ÖZEL HABER)

Bursa'da çarşıda işler ne durumda? (ÖZEL HABER)

Bursa'nın kalbinin attığı noktalardan Kapalıçarşı'da esnaf kurban bayramından umutlu. Tam kapanma sürecinde zor günler geçiren, "İyi demek adetten oldu. Pandemi esnafı bitirdi" diyen çarşı esnafı, "İnsanlar uzun zamandır bir şeyler almıyor diye gelip alışveriş yapacaklarını düşünüyorduk ama normal sezon işi gibi devam ediyoruz. Ramazan bayramında bir hafta dükkanlarımızı açabilseydik, buradaki herkesin yüzü gülüyor olurdu. Enflasyon anlamında çok büyük farklılıklar var. Toptancılar yüksek zam yaptı. Kısıtlama öncesi 70 lira olan tişört şimdi 120 lira oldu" açıklamasını yaptı..

2021.06.29 08:59 - Son Güncellenme: 2021.06.29 09:40 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da çarşıda işler ne durumda? (ÖZEL HABER)
10:30 Bursa'da çarşıda işler ne durumda? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da çarşıda işler ne durumda? (ÖZEL HABER)

ŞULENUR SARIKAYA/ BURSADA BUGÜN

Çarşı esnafı zararda, vatandaşsa cebine göre davranıyor.

Pandemiyle beraber gelen hem tedarik hem de satış sorunları, esnafın zor zamanlar geçirmesine yol açtı.

Kısıtlamaların kalkmasıyla hareketlenen çarşı, esnafa umut oldu.

"BAYRAMDAN UMUTLUYUZ"

Kapalıçarşı'da ayakkabı mağazası işleten Bülent Vatansever, "Çarşının durumu şu anda gayet iyi. Satışlarımız güzel ve esnaf olarak işlerimiz açıldı. Okulların kapalı olması satışlarımızı etkilemedi, normal günlerdeki gibi satışlarımız devam ediyor. Tüm ürünlerde kampanyalarımız mevcut. Az karla satışlarımız oluyor. Herkes gayet rahat alışveriş yapıyor. Sigara parasının biraz üstünde ayakkabı da terlik de bulabiliyor. Bayramdan da umutluyuz" dedi.

Abiye ve gelinlik satan esnaf Doğan Akkurt, "Satışlarda biraz hareketlenme var. Yavaş yavaş düğünler açıldı, insanlar alışveriş yapmaya başladı. Daha da iyi olmasını umuyoruz. Aldığımız ürün fiyatları, kısıtlama öncesindeki gibi değil. O fiyatlara alamıyoruz, mecburen bu da halka yansıyor. Bu sebeple biraz artış var diyebiliriz. İndirimlerimiz muhakkak oluyor. Çünkü buraya normal halk geliyor. Bursa'nın köylüleri ve civar ilçelerde yaşayanlar geliyor. Mutlaka pazarlık payımız oluyor" diye konuştu.

"İYİ DEMEK ADETTEN OLDU, PANDEMİ ESNAFI BİTİRDİ"

Esnaflardan bir diğeriyse, "İyi demek adetten oldu. Pandemi esnafı bitirdi. Gerek fiyat açısından gerek psikolojik olarak bitmiş durumdayız. Müşteri yok, kuru kalabalık var. Alışveriş yapmaktansa gezmeye gelen daha çok. İnsanlar alabiliyorsa zoraki sebeplerden alabiliyor, herkes alışveriş yapamıyor. Fiyatlarımız her geçen gün, bir önceki fiyatın üzerine koyarak yükseliyor" dedi

Çarşıda yıllardır erkek giyim dükkanı işleten Murat Boran, "Düğünler tam açılmadı. İnsanlar kısıtlamadan yeni çıktı ve herkes masraflı. Kimsede de para kalmadığı için bir şeyler alan pek yok. Zaten herkes evde otura otura rahat giyime alıştı. Ancak düğün olacağı zaman takım elbise veya damatlık alacak. Onun haricinde, ne bir çocuk giyimi satan, ne bir erkek giyimi satan esnafta iş yok. Biz, insanlar uzun zamandır bir şeyler almıyor diye, gelip alışveriş yapacaklarını düşünüyorduk ama normal sezon işi gibi devam ediyoruz. Sünnetlerde, cemiyetlerde ve düğünlerde bir hareketlilik olursa bizde de olur. Fakat artık eskisi gibi düğüne gidenler bir, iki saat için alışveriş yapmıyor. Pandemi en çok tekstili etkiledi. Ramazan bayramında bir hafta dükkanlarımızı açabilseydik, buradaki herkesin yüzü gülüyor olurdu" diye belirtti.

"KISITLAMADAN ZARAR GÖRDÜK AMA ŞİMDİ ÖNÜMÜZE BAKMA ZAMANI"

Esnaf Yakup Şimşek, "Çarşıdaki durumumuz orta şeker. İşlerimiz biraz daha açıldı ve hareketlendi. Önemli olan bunun sürmesi olması tabii ki. Kısıtlamada zarar gördük haliyle ama şimdi önümüze bakma, anı yaşama zamanı. Bayramda kurbanlık masrafı çok oluyor ama kapanmaktansa açılması daha iyi. Her şey dolar bazında olduğundan, ürün kumaşları ithal olduğundan, fiyatlarımızda da artış var. Hal böyle olunca bu durum vatandaşa da yansıyor" ifadelerini kullandı.

Bir diğer esnaf ise "İşlerimiz açıldı ve hareketlilik kazandı. Kısıtlamanın kalkmasıyla gelen müşterilerimizde de artış oldu. İnsanlar alışverişlerini yapıyor. Ayrıca gurbetçi sezonu açıldı. Daha çok bu kesim geliyor. Ekonomi iyi durumda olmadığı için ve euro arttığı için onların alım gücü çok yüksek. Yerli müşterilerimiz mecburen alışveriş yaptığında daha dikkatli davranıyor. Pazarlık yapan insanlar oluyor. Fakat gurbetçiler euronun değeri daha yüksek olduğundan çok rahat alışveriş yapıyor. Pandemiden sonraki satışlarımızda yüzde 50 artış var. Pandemide turist zaten gelmiyordu, yerli müşterilerimizse evlerindeydi. Enflasyon anlamında çok büyük farklılıklar var. Toptancılar yüksek zam yaptı. Kısıtlama öncesi 70 lira olan tişört şimdi 120 lira oldu" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.06.29 08:59 - Son Güncellenme: 2021.06.29 09:40 - HABER MERKEZİ
A