Bu mahalle maskeyle geziyor

Bu mahalle maskeyle geziyor

Bursa'da, boyahanelerin atık sularını Uludağ'dan gelen temiz derelere boşaltması yüzünden ortaya çıkan kokudan rahatsız olan vatandaşlar, maskesiz dışarı çıkmıyor.

2013.06.29 10:24 - Son Güncellenme: 2013.06.29 10:25 - Bursa Bölge
A
Bu mahalle maskeyle geziyor

 

Bursa'nın doğu kesimindeki bazı boyahanelerin arıtmadan zehirli atık sularını derelere deşarj etmesi, tepkilere sebep oluyor. Kestel ve Yıldırım ilçelerinde toplu arıtma yapan tesisler bulunmasına rağmen, bazı boyahanelerin kontrolsüz deşarjları dereleri siyaha boyuyor. Yeşil Çevre Arıtma Tesislerinden gelen temiz su ile Deliçay üzerinden gelen kirli su birleşiyor. Uludağ'dan gelen derelerin simsiyah akması hem ovada üretim yapan çiftçilerin hem de çevrecilerin tepkisine yol açıyor. Yıldırım ilçesi sınırları içindeki Samanlı Mahallesi'nde vatandaşlar hem görüntü hem de hava kirliliğine yol açan dere yüzünden büyük sıkıntı çektiklerini belirterek yetkililerden yardım istiyor.

MASKE TAKARAK GAZETE OKUYOR, SOHBET EDİYORLAR
Kötü koku vatandaşlara da ilginç önlemler aldırıyor. Derede her gün suların değişik renkte aktığını belirten vatandaşlar, kötü kokudan az da olsa kurtulmak için maske takarak geziyor. Samanlı Mahallesi'nde dere yatağı yanında bulunan bir kahvehanede maske takarak gazete okuyan ve sohbet eden vatandaşlar ilginç görüntüler oluşturuyor. Maskeyle dolaşmanın kendilerini rahatsız ettiğini söyleyen mahalle sakinlerinden Bedri Uçan, "Burası daha önceleri çok güzeldi ama fabrika atıkları buraları perişan etti. Bizimle ilgilenen yok" dedi.
Burunlarını kapatmadan dere yakınlarında yürüyemediklerini ifade eden Uçan, "Evimizin ve arabamızın camlarını dahi açamıyoruz. Kokudan dolayı maske tutmak zorundayız. Takmadığımız zaman nefes bile alamıyoruz. Maskeli durmak da zor. Misafir gelse bile 10-15 dakika oturuyor. Hemen ayrılıyor" dedi.

"BURSA OVASI'NDA CİNAYET İŞLENİYOR"
Bursa Ziraat Odaları Koordinatör Başkanı ve Kestel Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına, Samanlı Mahallesi'nde derenin bir kolundan temiz su gelirken, diğer kolundan boyahanelerin atık deşarj ettiği suların geldiğini kaydetti. Bazı fabrikalar yüzünden çevrenin çok fazla kirlendiğini savunan Fırtına, "Buraların ne kadar kirlendiğini görüyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Bursa Valiliğini göreve davet ediyoruz. Bursa Ovası'nda nasıl bir cinayet işlendiğini görüyoruz. Fabrikaların yaptığı çevre kirliliği 2,5 milyon insanımıza saygısızlıktır" dedi.
Samanlı Tarımsal Kalkındırma Başkanı Nazif Topsever ise, yetkililere çağrıda bulunarak, "Bu çağda bu görüntü bizi rahatsız ediyor. Yetkililerin bu işin ciddiyetini görmesi lazım. Bizim yaşadığımız işkenceyi görsünler. Geceleri burada müthiş bir koku oluyor. İnsanlar yaşıyor burada. Derenin içinde kurbağa ve yılan bile yaşamıyor" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2013.06.29 10:24 - Son Güncellenme: 2013.06.29 10:25 - Yavuz Gerçeksi
A