Bamya'dan milyonlar kazanıyorlar

Bamya'dan milyonlar kazanıyorlar

Konserve fabrikalarının büyük ilgisi bamyayı zaman içinde köyün en önemli gelir kaynağı haline getirdi.

2013.10.08 14:26 - Son Güncellenme: 2013.10.08 14:26 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Bamya'dan milyonlar kazanıyorlar

Aydın merkeze bağlı Kardeşköy'de önceleri pazarlarda satmak amacıyla küçük çapta başlayan bamya üretimi, konserve fabrikalarının büyük ilgisi nedeniyle zaman içerisinde köyün en önemli gelir kaynağı haline geldi. Kardeşköy Muhtarı Bayram Er, yaptığı açıklamada, köylerinde üretilen bamyanın lezzet ve kalitesinden dolayı konserve fabrikalarının ilgisini çektiğini söyledi.

Şu anda köylerinin vazgeçilmezi olan bamyanın yaklaşık 4 bin dönümlük alanda üretildiğine dikkati çeken Er, şunları kaydetti: "Köyümüzde bamya üretimi yıllar önce yalnızca 1-2 dönümlük alanda pazarlarda satmak niyetiyle başladı. Ancak konserve fabrikalarının yoğun ilgisi nedeniyle şu anda köyümüzde yıllık ortalama 3 bin ton bamya üretimi gerçekleştiriliyor ve bunun karşılığında yaklaşık 6-7 milyon lira gelir sağlanıyor. Bamyaya fabrikaların ilgisi nedeniyle köyümüzdeki hanelerin büyük bölümü şu anda bamya işi ile uğraşıyor."

"Bamya bizim baş tacımız"

Türkiye'nin önde gelen konserve firmalarınca köylerinde üretilen bamyanın satın alındığına işaret eden Er, bu vesileyle ürünlerini tüm Türkiye ve hatta dünya sofralarına sunma imkanı yakaladıklarını aktardı. Bamya üretiminin şu anda köyleri için vazgeçilmez olduğunu ifade eden Er, sözlerini şöyle sürdürdü: "Köyümüzde bamya üretimi haziranda başlayıp ekim sonuna kadar devam ediyor. Köylüler sabah gün ağardığında tarlaya giriyor, 14.00'e kadar toplanıyor. Bu saatten sonra ise evlerde sap kesimi yapılıyor. Köyümüzde erkek, kadın, genç, ihtiyar birçok kişi bu işle uğraşıyor. Akşamları da fabrikaların araçları gelip bamyaları yükleyerek götürüyor. Şu anda köyümüzün en önemli can damarı bamya üretimidir. Bamya bizim baş tacımız. Köyümüz ekmeğini bamyadan çıkarıyor.

Köylüler zahmetine rağmen memnun Öte yandan köylüler fabrikaların ilgisi nedeniyle üretim miktarı gittikçe artan bamyayı tarladan toplarken ellerinin zarar görmemesi için kalın eldivenler takıyor, uzun kollu elbiseler giymek zorunda kalıyor. Tüm zorluklara rağmen bamya üretim ve satışının artmasından memnun olduklarını dile getiren Müjgen Coşkun, "Haziran ayından bu yana tarlada bamya topluyor daha sonra kesimini yapıyoruz. Köyümüze faydası oluyor. Ancak kalın eldivenler takmasak 1 saat bile toplayamayız. Bamya adeta eli yakıyor, derisini delecek gibi oluyor" diye konuştu.

Tarlada bamya toplayan Rahime Aşkın ise "Bamya yemeği çok leziz ama işi çok zor. İlk bamya topladığımda eldiven olmadığı için ellerim kanamıştı. Daha sonra kat kat eldiven takarak toplamaya başladım. Toplamadan önce bamyanın işinin bu kadar zor olduğunu bilmiyordum. Ama tüm zorluklarına rağmen bütçemize katkısı nedeniyle üretimin artması hepimizi memnun ediyor" dedi.

 

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.10.08 14:26 - Son Güncellenme: 2013.10.08 14:26 - HABER MERKEZİ
A