Balıkların gece yolculuğu

Balıkların gece yolculuğu

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan inci kefali balıklarının her yıl ilkbahar aylarında başlattığı göç, polis nezaretinde devam ediyor.

2013.05.02 15:46 - Son Güncellenme: 2013.05.02 15:46 - Yaşam
A
Balıkların gece yolculuğu

Yaşama alanı Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı sularından yumurtalarını bırakmak için akarsulara göç eden inci kefalinin dünyada az rastlanan bu yolculuğu, her yıl nisan ayının ortalarında başlıyor. Büyük sürüler halinde tatlı su yataklarına akın eden balıklar, yumurtalarını buralardaki bentlere bırakıyor. Ancak yasağa rağmen kimi vatandaşların avlanmaya çıkması inci kefalinin neslini tehdit ediyor. Balıkların korunması için harekete geçen güvenlik güçleri ise son yıllarda sıkı önlemler alıyor.
Muradiye Bendimahi Çayı'nda suya karşı adeta uçan inci kefali balıkları geceli gündüzlü polis koruması altında tutuluyor. Bendimahi Çayı üzerinde balık nöbeti tutan polis ekipleri kaçak avlanma için yapılan tuzakların bulunduğu yerlere operasyon düzenleyerek yumurta dönemi başlayan inci kefali balıklarının avlanmalarını önlemek için büyük çaba gösteriyor. Yekililer, yumurtlamak için tatlı sulara akın eden balıklara dokunmaya kıyamadıklarını, bazı vatandaşların ise onları katletmek için elinden geleni yaptıklarını söylediler. Akıntıya doğru yolculuklarında bazıları balıkların taşların arasına sıkıştığını, elleri ile taşların arasından çıkararak yolculuklarını sağladıklarını ifade eden yetkililer, "Vatandaşlarımızın da bu konuda duyarlı olmaları gerekiyor. Yazık bu balıklara bunlar da sonuçta bir can ve başka canları üremek için bu çabayı harcıyorlar" dediler.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2013.05.02 15:46 - Son Güncellenme: 2013.05.02 15:46 - Zeynep Çelik
A