Anne adayları dikkat

Anne adayları dikkat

Bilim insanları çocuklardaki çift kutuplu bozukluk ile annenin hamilelik döneminde grip olup olmaması arasında bir ilişki olduğunu ileri sürdü.

2013.05.09 21:42 - Son Güncellenme: 2013.05.09 21:42 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Anne adayları dikkat

Ünlü Hollywood yıldızı Catherine Zeta-Jones'un da muzdarip olduğu bipolar bozukluğun (çift kutuplu bozukluk) annenin hamilelik dönemindeki gribyle bağlantılı olabileceği belirtildi. Araştırmaya göre ennesi hamilelik döneminde grip olan bir çocuğun bpolar hastalığına yakalanma oranı diğer çocuklara göre dört kat artıyor.

Ama kadınlara riskin henüz çok düşük olmasından dolayı endişe etmemesi öneriliyor ve bu ilişkinin tam olarak doğrulanması için çalışmanın daha da genişletilmesi gerekiyor.

Güney Afrika ve ABD'de 1959 ile 1966 yılları arasında doğan insanların verilerini inceleyen uzmanlar bu kişilerin annelerinin sağlıkm kayıtlarını da birlikte değerlendirdi. Uzmanlar 92 kişinin bipolar olduğunu tespit etti. Bunların sekizi anne rahmindeyken annelerinin grip olduğu tespit edildi.

JAMA dergisinde yayımlanan araştırmada uzmanlar "Hamileliğin herhangi bir döneminde anne karnındaki bebeğin gribe maruz kalmasının onda bipolar hastalığının gelişmesi gribe maruz kalmamış bir bebeğe göre dört kat daha fazla" diye ifade etti.

Bilim insanları gribin beynin gelişimini etkilemiş olabileceğini ve hastalığın daha önce de çocuklarda şizofreni ile bağlantılı olduğunu düşünüyor. Maudsley Hospital'de danışmanlık yapan Dr. Fiona Gaughran "Eğer gelecekte yapılacak çalışmalar bu bağlantıyı doğrularsa, karar vericilerin hamilelik öncesi gribe karşı önlem alması gerekecek. Ama anneler şimdilik endişelenmesin. Hamilelik döneminde grip ve bipolar hastalığı arasındaki ilişki çok düşük" dedi. (

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.05.09 21:42 - Son Güncellenme: 2013.05.09 21:42 - HABER MERKEZİ
A