Ameliyat sonrası bakım önemli

Ameliyat sonrası bakım önemli

Kişinin psikolojisini etkileyebilen estetik burun kusurları, gelişen tıp ve teknoloji sayesinde sorun olmaktan çıkıyor. Ancak, esteki burun ameliyatlarından istenilen sonucu almak için operasyon sonrasında bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.

2013.10.14 15:09 - Son Güncellenme: 2013.10.14 15:10 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Ameliyat sonrası bakım önemli

Burun estetiği sonrasında bazı noktalara özen göstermenin, iyileşme sürecini hızlandıracağını ve kişinin yaşam konforunu artıracağını belirten KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Coşkun Şanverdi, ameliyat sonrasında daha hassas hale gelen burnun darbelerden korunmasının ve bakımının doğru şekilde yapılmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Bu dönemde dinlenmenin de önemli olduğunu vurgulayan Op. Dr. Coşkun Şanverdi, dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı:
• Ameliyat sonrası kanamalar olması normal sayılır. Ancak kanamanın ince sızıntı veya hafif lekelenme dışında, şiddetli olması normal olmayabilir. Dolayısıyla, bu gibi durumlarda doktora başvurmak gerekir.
• Ameliyat bittikten 6-8 saat sonra, sıvı gıdalardan ve içeceklerden başlanması şartıyla yemek yenilebilir. 1-2 gün sonra normalde yenilen yemekleri yemek daha rahat olacaktır.
• Yataktan veya koltuktan ani kalkmamaya dikkat edilmelidir. Uzanarak dinlenilmesi de bu dönemde yapılması gerekenlerdendir.
• Yüzde oluşacak morluk ve şişlikler normaldir. Bu durum genellikle bir hafta, en geç 10 gün içerisinde düzelecektir.
•  Yüzde özellikle de burnun çevresinde oluşabilecek şişlikleri gidermek için,1-2 gün kadar soğuk kompres uygulamak doğru olacaktır. Ancak ameliyatlı bölgeye veya diğer şiş yerlere buzun çıplak bir şekilde, doğrudan uygulanması doğru değildir. Arada ince de olsa bir bez olmasına özen gösterilmelidir.
• Alçı ve dikişlerin alınma süresi, ilaçların (ağrı kesici gibi) alınma şekli ve dozu gibi konularda ameliyatı yapan doktorun kararı dikkate alınmalıdır.
•  Burun estetik operasyonları sonrasında düşülen en büyük yanılgı, burnun ameliyattan sonraki halinin o şekilde kalacağının düşünülmesidir. Şişlik ve morlukların geçeceği unutulmamalıdır. Burun olması gereken şeklini 6-10 aya arasında alacaktır.
• Ameliyattan sonraki ilk 3 ayda doğrudan güneşe maruz kalmamaya özen gösterilmelidir. Bu amaçla, şapkalardan destek alınabilir.
•  Bir süre gözlük kullanımından kaçınılmalıdır.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.10.14 15:09 - Son Güncellenme: 2013.10.14 15:10 - HABER MERKEZİ
A