Almanya'dan FFFP2 maske kararı

Almanya'dan FFFP2 maske kararı

Almanya'da pandemiyle mücadele bağlamında maske kullanımında yeni düzenlemeye gidiliyor. Toplu taşıma araçları ve dükkanlarda FFP2 veya tıbbi (cerrahi) maskeler zorunlu hale geliyor.

2021.01.21 11:02 - Son Güncellenme: 2021.01.21 11:02 - Dünya
A
Almanya'dan FFFP2 maske kararı

Almanya'da corona virüs salgınıyla mücadele kapsamında 31 Ocak'a kadar uygulanması öngörülen kısıtlamaların süresi iki hafta daha uzatılırken, mevcut tedbirlerin kapsamı da genişletildi. Bu bağlamda maske kullanımı ile ilgili yeni düzenlemeler getirildi.

Başbakan Angela Merkel'in Salı günü eyalet başbakanları ile düzenlediği toplantıdan sonra yapılan açıklamada, toplu taşıma araçları ile dükkan ve mağazalarda koruyucu özelliği daha güçlü KN95/N95, FFP2 veya tıbbi (cerrahi) maskelerin kullanılmasına karar verildi. Böylece ağız ve burnu kapatan atkı ya da kumaş maskeler artık tren, otobüs veya tramvaylarda takılamayacak. Aynı şekilde dükkan ve mağazalara da cerrahi maske ya da koruyucu gücü yüksek KN95/N95, FFP2 tipi maskelerle girilebilecek.

Bilim insanlarının toplu taşıma araçları için uzun süredir tavsiye ettikeri FFP2 maskeleri Bavyera eyaletinde birçok alanda zorunlu hale getirilmişti. Bavyera'nın ardından bazı eyaletler de doğru takıldığında daha yüksek koruma sağlayan FFP2 maskelerini kalabalık ortamlarda zorunlu hale getirmişti. Almanya'da risk grubunda yer alan yaklaşık 34 milyon 100 bin kişiye ise FFP2 maskesi ücretsiz olarak dağıtılacak.

Peki bu maskelerin diğerlerinden farkı ne? İşte FFP2 ile ilgili merak edilen sorular ve yanıtları...

FFP2 MASKESİ NEDİR?

FFP2 maskelerinde partikül filtreleri bulunuyor ve yüzün yaklaşık yarısını kaplıyor. Şimdiye kadar ağırlıklı olarak endüstriyel güvenlik bağlamında, örneğin el sanatlarıyla uğraşanlar tarafından toza karşı kullanılıyor. Federal ilaç ve Tıbbi Cihazlar Enstitüsü FFP2 maskelerini, "Beyaz renkte, genellikle kubbe şeklinde veya katlanabilir (kahve filtresi şeklinde) ve taşıyıcıyı parçacıklardan, damlacıklardan ve aerosollerden (sprey gibi hava içinde dağılan katı veya sıvı maddeler) korurlar" sözleriyle tanımlıyor. Bunlar hem maske takan kişiyi hem de etrafındaki insanları koruyor. Bu maskelerin ventilli olanları da var. FFP2 maskelerinin örgüsü daha yoğun olduğu için daha küçük parçacıkları da filtreliyor. Testlere göre aerosollerin en az yüzde 94'ünü süzüyor. TÜV veya DEKRA gibi kuruluşlardan kalite onayı alan bu maskeler Avrupa'da üzerine CE ibaresi basılarak satılabiliyor.

ALMANYA'DA YETERİNCE FFP2 MASKESİ VAR MI?

Şu sıralarda evet. Pandeminin patlak verdiği ilk dönemlerde piyasalarda çok fazla yoktu. Maskelerde kullanılan Meltblown Polar maddesi az üretiliyor, hammadde tedarikinde zorluk çekiliyordu. Alman hükümeti, FFP2 temininde küresel tedarik zincirlerine mahkum olmamak için maske üretimine girmek isteyen şirketlere 100 milyon Euro civarında bir fon sağladı.

Aachen merkezli Fraunhof Enstitüsü'nden Philip Jongebloed, Deutschlandfunk (DLF) radyosuna verdiği demeçte, bu maskelerin artık Almanya'da üretildiğini belirterek, böylece tedarikinde bir sıkıntı yaşanmadığını söyledi.

FFP2 MASKELERİ TAKILIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Maske yüze iyi oturmalı, ağız, burun ve yanakların üzerini kaplamalı. Maskenin mümkün olduğunca sıkı olması da çok önemli. Uzman Jongebloed bu durumun özellikle sakalı olanlar için önem taşıdığını vurguluyor. Bu maskeleri taşıyanların solunum sırasında, daha rahat teneffüs edebilmek için maskelerini indirmemeleri gerekiyor. Uzmanlar çok rahat nefes alınmasa bile solunum sırasında maskenin takılı olması gerektiğini vurguluyor. Özellikle burun çevresinin sıkı şekilde kaplanmış olmasına dikkat edilmesi ve nemlenen maskelerin mutlaka değiştirilmesi gerekiyor.

FFP2 MASKESİ NE SIKLIKTA DEĞİŞTİRİLMELİ?

Temel olarak FFP2 maskeleri tek kullanım için tasarlanıyor. Günlük kullanımı sekiz saatlik bir iş gününü kapsıyor. Bununla birlikte, iş dışında, özel yaşamda yeniden kullanılabilmeleri mümkün. Cerrahi ya da tıbbi maskeler fırında 60-70 derece ısıtılarak dezenfekte edilebiliyor. Münster Üniversitesi ile Münster Teknik Üniversitesi'nin Federal ilaç ve Tıbbi Cihazlar Enstitüsü işbirliği ile hazırladığı bir broşürde yer alan bilgilere göre FFP2 yedi gün oda sıcaklığında kurutularak veya kullanıldığı günün sonunda fırında 80 derece sıcaklıkta ısıtılarak temizlenebiliyor.

VATANDAŞLAR MASKELERİ NASIL TEMİN EDİYOR?

Almanya'da hükümetin pandemiyle mücadelede öncelikli hedeflerinden biri de risk gruplarında yer alan insanları daha yoğun olarak korumak. Bu bağlamda Aralık ayında 60 yaş üzerinde olanlar, astım, bronşit ya da şeker gibi hastalığı bulunanlar eczanelerden ücretsiz olarak üçer tane FFP2 maskesi temin edebildi. Önümüzdeki birkaç gün içinde risk grubunda olan 34 milyon vatandaş için de kupon karşılığı yeniden benzer bir uygulama yapılacak. Bu kez vatandaşlar 2 euro katkı payı ödeyecekler. Kuponlar hastalık sigortalarından temin edilecek. Maskeleri özel olarak temin etmek de mümkün. Eczaneler, mağazalar veya sanal alış veriş sitelerinde satılıyor. Fiyatları ise değişiklik gösteriyor.

FFP2'YE EŞ DEĞER BAŞKA MASKELER VAR MI?

Koruma sınıfı FFP2 olan ağız-burun maskelerinin üzerindeki tanımlamalar ülkelere göre farklılık gösterebiliyor. Aşağıdaki işaretlere sahip maskeler FFP2 standardına eşdeğer olarak kabul ediliyor:

-N95 ABD ve Kanada'da üretiliyor

-P2 Avustralya ve Yeni Zelanda'da üretiliyor

-KN95 Çin'de üretiliyor

-DS Japonya'da üretiliyor 

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2021.01.21 11:02 - Son Güncellenme: 2021.01.21 11:02 - Kübra Coşar-pasif
A