AK Parti'den şok şike açıklaması

AK Parti'den şok şike açıklaması

AK Parti Grup Başkanvekili ve Kayseri milletvekili Mustafa Elitaş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün TBMM'ye geri gönderdiği şike cezalarını düşüren yasa hakkında, "Herkes imzasının arkasında durabilmeli, rüzgara karşı hareket etmemeli" dedi.

2011.12.05 17:38 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Spor - HABER MERKEZİ
A
AK Parti'den şok şike açıklaması

Elitaş, gazetecilerin yasayla ilgili ne yapılacağına ilişkin sorularını yanıtlarken, Cumhurbaşkanı Gül'ün toplumsal hassasiyetleri dikkate alarak yasayı TBMM'ye geri gönderdiğini belirtti. Geri gönderme gerekçesi inceledikten sonra Meclisin karar vereceğini ifade eden Elitaş, şöyle konuştu:

"Bu karar yasayı ya Sayın Cumhurbaşkanı'nın hassasiyetlerini dikkate alarak yeniden değerlendirmek ya da aynen kabul edip Cumhurbaşkanlığı makamına onay için göndermektir. Öyle sanıyorum ki TBMM bu konuda en uygun değerlendirmesini yapıp yasayla ilgili son noktayı ortaya koyacaktır. TBMM'nin yasayı aynen kabul etmesi halinde Cumhurbaşkanı'nın yasayı onaylamak zorunda ama Anayasa Mahkemesine gitme hakkı vardır. Yasanın düzenlenmesinde Anayasaya aykırı bir husus yoktur. Sadece toplumsal hassasiyetlerle yasanın iade edildiğini düşünüyoruz."

Mustafa Elitaş, teklifin TBMM'deki 4 siyasi partinin grup başkanvekillerinin ortak imzasıyla sunulduğunu, Meclis tarafından kabul edilip Cumhurbaşkanlığına gönderildiğini hatırlatarak, "Basının bu yasaya onay veren milletvekillerine farklı anlamlar yükleyerek, tahkir edici şeyler yapmasını uygun görmüyoruz. Sanki şikeyi serbest bırakıyormuş gibi yapılan bir düzenleme şeklinde değerlendirmek yanlış sonuçlara götürür. Konuyla ilgili başka yasalarda da zaten düzenlemeler mevcut" dedi.

"Altına imza attıysak beraber devam etmeliyiz"

Elitaş, diğer partilerin tavrıyla ilgili soru üzerine ise şunları şunları söyledi:

"Grup başkanvekilimiz altına imza attıysa, Ak Parti'nin konuyla ilgili diğer siyasi partilerle birlike mutabakatı olduğunu düşünürüz. Siyasi parti grupları herhalde attıkları imzanın arkasında dururlar. 'Biz yanlış yaptık, eyvah şurada hata yaptık' diye düşünmeden teklifin altına imza attılar demek olmaz diye tahmin ediyorum. Altına beraber imza attıysak beraber de devam etmemiz gerekir. Yoksa 'sonradan imzamı çektim' diye rüzgarın yönüne karşı konuşmak yanlış olur. Şu anda bunu konuşmak erken olur. Gerekçe okunduktan sonra değerlendirilecek. Herkes imzasının arkasında durabilmeli, rüzgara karşı hareket etmemeli. Siyasi parti grup başkanvekilleri bunu imzalarken ayrıntısıyla, yan etkisiyle, geldisiyle, gittisiyle düşündüler. Hiç kimse baskı altında veya inceleme yapmadan imza atmadılar. Herkes bilerek, isteyerek, tartışarak kendi gruplarıyla da tartışarak değerlendirdi. Sayın Cumhurbaşkanı, geri göndermede Anayasanın kendisine verdiği yetkiyi kulandı. Sayın Cumhurbaşkanı o şekilde bir değerlendirme yapmıştır. Bu değerlendirmeyi eleştirebiliriz ama o çerçevede de TBMM'nin iradesi öne çıkar. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir, milletin vekillerinindir."

Gül'ün gerekçesi, yarın TBMM'de okunacak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, şike cezalarını düşüren yasayı bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderme gerekçesi, yarın TBMM Genel Kurulunda okunacak.

Cumhurbaşkanı Gül'ün Meclise iade ettiği "Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanununu", bundan sonra yeni bir süreç bekliyor. Meclis Başkanlığı, gerekçe Genel Kurulda okunduktan sonra yasayı asıl komisyon olan Adalet Komisyonuna sevkedecek.

Ancak, yasayı yeniden görüşüp görüşmemek, bununla ilgili gündem yapıp yapmamak, Komisyonun takdirinde bulunuyor. Komisyon ve Genel Kurul, yasayı yeniden görüştüğünde, üzerinde değişiklik yapabileceği gibi aynen de kabul edebiliyor.

TBMM İçtüzüğü'ne göre, Meclis, geri gönderilen kanunu aynen kabul ederse, kanun Cumhurbaşkanınca yayımlanıyor. Ancak Cumhurbaşkanı'nın onayladığı yasayı Anayasa Mahkemesine götürme yetkisi bulunuyor.

Meclis geri gönderilen kanunda yeni bir değişiklik yaparsa, Cumhurbaşkanı değiştirilen kanunu tekrar geri gönderebiliyor.

Muhalefetin tavrı

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, AA muhabirine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu geri göndermesini değerlendirdi. Kanuna ilişkin tavırlarını, hükümetin hareket tarzının belirleyeceklerini ifade eden Şandır, "AKP'nin tavrı önemli bu noktada. AKP, imzasının arkasında durmazsa, biz de ona göre davranacağız" dedi.

"Duruşumuz net..."

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da düzenleme hakkında Adalet Komisyonunda çok net görüş bildirdiklerini ifade ederek, "Konuyla ilgili kamuoyunu vicdanının rahatsızlığını çok net dile getirdiklerini" söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de gerekçelerine katılarak yasayı iade ettiğini ifade eden Kaplan, "Duruşumuz nettir. Komisyonda da Genel Kurulda da 'red' dedik. İmza sahibi üç parti kaldı geriye. Bundan sonrası onların takdiridir" diye konuştu.

 

Diğer Spor Haberleri için tıklayın


2011.12.05 17:38 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A