Adam olacak çocuk

Adam olacak çocuk

İngiltere'de yapılan bir araştırmada uzmanlar çocuklarda 7 yaşındaki kabiliyetin eğitimden ve sosoyo-ekonomik statüden daha önemli olduğunu iddia etti. 50 yılı aşkın periyottaki 17 bin çocuğun verilerini inceleyen uzmanlar sonuçlar için genetik faktörlerin kilit rol oynadığını söyledi.

2013.05.09 21:41 - Son Güncellenme: 2013.05.09 21:41 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Adam olacak çocuk

Yedi yaşında bir çocuğun matematik ve okuma yeteneğinin ileriki yaşamdaki başarısının bir göstergesi olduğu ileri sürüldü. İngiltere, İkoçya ve Galler'de 17 bin insanı 50 yıllık bir periyottaki verilerini değerlendiren uzmanlar çocuğun yedi yaşındaki kabiliyetlerinin yetişkin dönemdeki sosyo-ekonomik durmunu tahmin etmede kilit öneme sahip olduğunu belirtti.


Edinburg Üniversitesi'nden Stuart Ritchie ve Timothy Bates erken dönem matematik ve okuma becerisinin sonraki dönemlerdeki etkisini araştırmaya çalılştı. Uzmanlar "Çocuklukta matematik ve okuma yetisinin iyi olamsının yetişkin dönemde sosyal olarak, daha iyi bir iş, daha iyi bir ev ve daha iyi bir gelir getirip getirmediğini öğrenmek istedik" dedi.

İngiltere Ulusal Çocuk Gelişimi Çalışmaları verilerinden yararlanan uzmanlar 17 bin kişinin 50 yıldan fazla süren yaşamını takibe aldı. 1958'den bugüne kadar yaşamalrını analiz etti. Çalışma sonunda çocukluk döneminde matematik ve okuma becerisinini çok önemli bir konu olduğu ortaya çıktı.

Ritchie ve Bates katılımcıların 7 yaşındaki okuma ve matematik becerisinin 35 yıl sonra sosya sınıfını belirlediğini söyledi. Ritchie araştırmayla ilgili yaptığı açıklamada "Bu bulgular temel çocukluk becerilerinin, ne kadar akıllı olduğundan, okulda ne kadar zaman kaldığından veya hangi sosyal sınıfta başladığından bağımsız, yaşam boyunca önemli olacağını gösteriyor" dedi.

Uzmanlara göre bunda genler önemli rol oynuyor. Uzmanlar bundan sonra ikizler üzerinde inceleme yaparak başarıda genetik faktörlerin mi yoksa çevre faktörlerin mi daha etkili olduğunu tespit etmeye çalışacak. 

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.05.09 21:41 - Son Güncellenme: 2013.05.09 21:41 - HABER MERKEZİ
A