30 liradan ucuzsa...

30 liradan ucuzsa...

Kilosu 73 liraya ulaşan Antep fıstığı, baklava üreticilerine zor günler yaşatırken, fırsatçılara da ortam yarattı. Baklavanın başkenti Gaziantep'in iki baklava ustası Burhan Çağdaş ve Nejat Güllü, işin sırrını anlattı.

2013.10.14 10:20 - Son Güncellenme: 2013.10.14 10:22 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
30 liradan ucuzsa...

 

 

Bayramların vazgeçilmezi baklavadan bu yıl, artan Antep fıstığı nedeniyle kötü haber var. Fıstığın kilosunun 73 liraya çıkması baklavacılara zor günler yaşatırken, sahtekarlara da ortam hazırlıyor. Baklavanın ustaları, vatandaşları Antep fıstığının yerine bezelye, cevizin yerine nohut, şekerin yerine ise glikoz şurubu, tereyağının yerineyse margarin kullanan sahtekarlara karşı uyardı.

Şeker hastası yapıyor

Baklavanın başkenti Gaziantep'in önde gelen üreticilerinden İmam Çağdaş'ın 40 yıllık işletmecisi Burhan Çağdaş, şunları anlatıyor: "Şeker yerine glikoz şurubu kullananların olduğu söyleniyor. Glikoz şeker hastalığına neden oluyor. Glikoz şurubuyla yapılan baklava boğazda yanma hissi uyandırır. Aynı zamanda tereyağı yerine margarin yada sıvı yağı ve asit oranı yüksek tereyağı kullanmak midede yanma hissi uyandırabilir. Sert unundan yapılan baklava daha lezzetli olur. Baklava hamurunun daha ince olmasını sert buğday unu sağlıyor. Lezzetli baklava altın rengindedir. İnsanların gözünü, aklını kandırabilirsiniz fakat ağız tadını kandıramazsınız."

Nasıl anlaşılır?

Güllüoğlu Baklavaları Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Güllü ise işin aslına ilişkin şu bilgileri veriyor: "İyi baklava ilk fiyatıyla ayırt edilebilir. Bir kilo baklavada gerçek fıstık ve sade yağ kullanılmışsa bu iki malzemenin maliyeti yaklaşık 15-16 liradır. Bu rakama diğer kalemler eklendiği zaman kilo fiyatının 30 liradan aşağı olması imkansızdır. Müşteriler iyi baklavayı tadarak da anlayabilirler. Baklavayı ağza götürürken, ilk olarak fıstık ve sade yağın kokusu hissedilmelidir. Yendikten sonra boğazda ve midede yanma, herhangi bir rahatsız his yoksa bu iyi baklavadır. Çünkü içerisinde beyaz şeker yerine glikoz ve tatlandırıcı kullanılan baklavalar, ilk dilimde boğazda ve midede yanma hissi uyandırır."

Ayda 30 TL arttı

Antep fıstığı bu yıl zam şampiyonu oldu. Geçen yıl 150 bin ton olan rekolte bu yıl 50 bin tona düştü. Bu durum da fırsatçıları da ortaya çıkardı. Ramazan ayından önce kilosu 43 TL olan fıstık, ramazan ayının gelmesiyle 63 TL'yi gördü. Kurban bayramında da talebin artmasıyla fiyat 73 TL'yi buldu.

 

vatan

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.10.14 10:20 - Son Güncellenme: 2013.10.14 10:22 - HABER MERKEZİ
A