2023'e giden yol patentten geçiyor

2023'e giden yol patentten geçiyor

Uluslararası Patent Birliği (UPB) Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Coşkun İrfan, Türkiye'nin patent konusu çözüme kavuşturamaması halinde, 2023'teki 500 Milyar Dolarlık ihracat hedefinin ancak ithalata dayalı olarak gerçekleşebileceğini ifade etti.

2013.02.21 15:39 - Son Güncellenme: 2013.02.21 15:40 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
2023'e giden yol patentten geçiyor

UPB Başkanı Coşkun İrfan, UPB ile Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSABSİAD) tarafından düzenlenen "Fikri ve Sinai Mülkiyet Hakları" konulu seminerde konuştu.
UPB Başkanı İrfan, DOSABSİAD Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen ve DOSABSİAD Başkan Yardımcısı İbrahim Öztürk'ün yanı sıra çok sayıda katılımcının olduğu seminerde, Türkiye ve Bursa'nın patent durumu hakkında bilgiler verdi.
İrfan, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi adına patent konusunu çözüme kavuşturması gerektiğini ifade etti. Coşkun İrfan,2023'teki 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmanın mümkün olacağını ancak; bu hedefin ithalata dayalı gerçekleşmesinin muhtemel olduğuna dikkat çekti.
---HERKES SORUMLU---
İrfan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Düşünebiliyor musunuz dünya şirketlerinde yılda, minimum ortalama 100 patent alınıyor ki, 2 bin -5 bin patent alanlar da çok. Ama Bursa'da binlerce şirketlerimiz var ve 15 yıllık süreçte toplam 6 patenti olan şirketimiz birincilik koltuğuna oturuyor. Bu kaderi değiştirmezsek 500 milyar dolar ihracat hedefimizi belki(çok az bir ihtimal ...) yakalarız,  ama ithalatımız da herhalde 750 milyar dolar olur. İthal ikameli bir ihracatla dış ticaret açığı gittikçe büyür ve bu açık sıcak para politikaları ile sürdürülemez hale gelir ve hepimiz bu göçüğün altında kalırız. Onun için bütün bu şirketlerin yöneticileri, sahipleri, çalışanları tüm arkadaşlarımıza büyük sorumluluklar düşüyor.
Kore'de 1 milyon nüfus başına yıllık 2 bin 500, Japonya'da 2 bin 800 patent düşerken, Türkiye'de bu rakam sadece 15ad maalesef. Çok büyük fark var aramızda. Bizim bu farkı kapatmamız için şu anda yoğun çaba sarf etmeliyiz. Son yıllarda, Patent verilerinde hızlı bir artış var, Türkiye'deki artış hızı dünyadaki patent hızı artışı ortalamaların çok üzerinde ama % 100 bile artsanız yeterli olmuyor. Çünkü 15'i yüzde 100 arttırsanız yıllık tescil sayısı 30 olur. Bizim binli rakamlara ulaşmamız lazım ki, Kore, Japonya, Çin, Amerika ve Almanya'yla mücadele edebilelim"
---BURSA'DAKİ VERİLER SEVİNDİRİCİ---
DOSABSİAD Başkan Yardımcısı İbrahim Öztürk ise Bursa'daki patent verilerini paylaştı. Öztürk, 2012 yılında Bursa'daki patent sayısında bir önceki yıla göre yüzde 51 artış kaydedildiğine dikkat çekerken, aynı artışın marka tescili işlemlerinde de görüldüğünü dile getirdi.
Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE)verilerinin sevindirici olduğunu belirten Öztürk, "Geçen yıl ülkemiz genelinde 1025 buluşa patent verildi ve bunun yüzde 11'i Bursa'dan sağlanmış durumda. Bursa, araştırma ve geliştirme ile buluşta İstanbul'un ardından 112 yeni patent ile ikinci sırada yer alıyor. Bunu daha da arttırmamız gerektiğine inanıyorum. İşte bugünkü toplantımızı da bu nedenle düzenledik" diye konuştu.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.02.21 15:39 - Son Güncellenme: 2013.02.21 15:40 - HABER MERKEZİ
A